Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές ανέβασαν ένα… κλικ το Χρηματιστήριο

Ανέβηκε στις 1.271 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση με συναλλαγές 107 εκατ. ευρώ. Στους κερδισμένους Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ. Πωλητές σε Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ.

Ποιες μετοχές ανέβασαν ένα… κλικ το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση συσσώρευσης, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά σε ένα εύρος μικρότερο των επτά μονάδων και με ευδιάκριτη την έλλειψη διάθεσης για σημαντικές ημερήσιες μεταβολές και από τις δύο πλευρές των αντισυμβαλλόμενων.

Από την άλλη, δεν έλειψαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μικρό αριθμό τίτλων, που διατήρησαν ζωντανό το ενδιαφέρον στο ταμπλώ και μένει να φανεί η συμπεριφορά της Εγχώριας Αγοράς στις πρώτες συνεδριάσεις του επόμενου μήνα, όταν και επίσημα θα έχουν κλείσει τα βιβλία τους οι Ξένοι Θεσμικοί.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτης παραπέμπει σε υψηλά δυόμιση και πλέον μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/9 (1273,48 μονάδες).

Μικτή η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με το Λονδίνο να κινείται πιο επιφυλακτικά, ενώ DAX και CAC 40 να διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Οι ενεργοί επενδυτές στις Διεθνείς Αγορές, προσπαθούν να τιμολογήσουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ περιμένουν τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, που λαμβάνει σοβαρά υπ΄ όψιν της η Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού, που ανακοινώνονται αύριο. Επίσης, αύριο η Eurostat θα δώσει στη δημοσιότητα την αρχική της εκτίμηση για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη.

Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το τρίτο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με τη δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ, έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 4,9%. Οι αναλυτές προέβλεπαν αναθεώρηση της μέτρησης στο 5%.

Η προσοχή και στην Αγορά ομολόγων, καθώς ένας δείκτης του Bloomberg, για το Παγκόσμιο δημόσιο και εταιρικό χρέος, είχε απόδοση 4,9% τον Νοέμβριο, οδεύοντας προς το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος από τότε που αυξήθηκε κατά 6,2% στα βάθη της ύφεσης, τον Δεκέμβριο του 2008.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί τα μηνύματα από το Λονδίνο να είναι αισιόδοξα, αλλά αυτό μένει να αποτυπωθεί και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με πιο σταθερές εισροές κεφαλαίων.

“Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές που, με βάση τα θεμελιώδη, δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα τιμών, θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη” τονίζουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, ενώ μένει να φανεί, αν ο τελευταίος μήνας της χρηματιστηριακής χρονιάς, επιφυλάσσει κίνηση προς υψηλότερες αποτιμήσεις, για σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ και κυρίως για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που είναι σαφώς πιο εύκολα “καθοδηγούμενοι”.

“Σηματωρός” και η ημερήσια αξία συναλλαγών, με τις “εγχώριες δυνάμεις” να καλούνται να παίξουν ενεργότερο ρόλο.

Αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI, με την μετοχή της Εθνικής να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την “ετυμηγορία” της για το Ελληνικό αξιόχρεο, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται τόσο στην πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και στην προοπτική που θα συνοδεύει την αξιολόγησή της.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για το επόμενο έτος, στις επικείμενες προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο “Politico” ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι, “σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Τράπεζας, η Ελληνική Οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,4% εφέτος και 2,5% ετησίως το 2024 και το 2025”.

Κατά τον τελευταίο γύρο των επίσημων προβλέψεων του Ιουνίου, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκτιμήσει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για το τρέχον έτος, αλλά 3% για το 2024 και 2,7% για το 2025.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,67% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,31% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,609% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,84% (από 3,92% στην προηγούμενη έκδοση).

Οι περιορισμένες ανάγκες δημόσιας χρηματοδότησης και ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο ανάπτυξης, σημαίνουν ότι οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω, πολύ πέρα από αυτό που θα συνεπαγόταν η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας, κινούμενες κοντά στις αποδόσεις των Γαλλικών ομολόγων”, σημειώνει η Wood & Company.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1272,37 μονάδες (+0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1269,41 (+0,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1271,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,51%.

Ο τζίρος στα 107,2 εκατ., από τα οποία τα 16,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΚΡΙ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΦΒΜΕΖΖ), ενώ ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 107,2 εκατ., τα 98,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Αύριο κλείνουν βιβλία οι Ξένοι Θεσμικοί. Το Lavipharm φαίνεται να θέλει να δοκιμάσει κίνηση στην ζώνη του 0,76. Το ημερήσιο ‘stop’ στο 0,6620 σε κλείσιμο μέρας. Έρχεται και η ώρα των ΕΛΠΕ. Τεχνικά, το 7,56 είναι κοντινή στήριξη, με το 7,36 κύρια και ‘stop’ στο ‘long’. Το 8,20 επόμενο κοντινό επίπεδο αντίστασης, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει το 852 σε πρώτη φάση. Ταλαιπωρημένο τεχνικά εδώ και καιρό έχει κάνει μία τεράστια βάση στο 0,42 επίπεδο το διάγραμμα του Ικτίνου. Το 0,49 είναι κοντινή κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση δίνει σήμα με το 0,5350 μεγάλη αντίσταση και επιβεβαίωση”, όπως αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μετά την ολοκλήρωση του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου στο Λονδίνο, θα περιμέναμε ότι η Αγορά θα συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

Τα θετικά μηνύματα από το road show στο Λονδίνο μπορεί να προκαλέσουν κάποιο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Περιμένουμε ήπια ανάκαμψη με τον Τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την Αγορά”, σημειώνει η Beta Sec.

Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 1199 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 1220 και 1197 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1266 και 1346 μονάδες”, σύμφωνα με την Merit Sec.

Το σημαντικότερο για τις Αγορές είναι ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος δείκτης παρακολουθείται στενά από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ η θυμίζουμε ότι την Παρασκευή θα έχουμε και ομιλία του κ. Πάουελ, όπου η Αγορά θα περιμένει λεπτομέρειες για την πορεία των επιτοκίων και πιθανότατα διασφάλιση ότι αυτά δεν θα κινηθούν υψηλότερα. Σημειώνουμε ότι πλέον η Αγορά ποντάρει σε μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 100μβ μέχρι το τέλος του 2024 και οποιαδήποτε ανεπιθύμητη μεταβολή σε μεγέθη πληθωρισμού και Αγοράς εργασίας, πιθανότατα να ανακόψει την θετική πορεία των μετοχών Παγκοσμίως (MSCI World index_+8,8% για τον Νοέμβριο) το τελευταίο διάστημα. Επιπροσθέτως, σήμερα το βράδυ δημοσιεύεται και το ‘Beige book’. Στο εσωτερικό, ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών της Αγοράς μετοχών Χ.Α. για τη περίοδο Μάϊος 2023 – Οκτώβριος 2023 και οι αλλαγές θα ισχύσουν από 18 Δεκεμβρίου. Αναμένουμε αύξηση της μεταβλητότητας το επόμενο διάστημα, καθώς βαδίζουμε και προς την εκπνοή της τελευταίας σειράς Παραγώγων του έτους”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Η Αγορά μας διατηρεί την ανοδική της πορεία, κοιτώντας αρχικά προς τις 1325 μονάδες (υψηλό 29/8) και τις 1352 μονάδες (υψηλό της 27/7). Πρωταγωνιστές σε αυτή την ανοδική πορεία είναι οι κλάδοι Πρώτων Υλών, Τεχνολογίας και Τράπεζες. Αναμένεται αυτή η εικόνα να διατηρηθεί, όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα της περιοχής του 1200”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“O Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να κινείται ήπια ανοδικά, χωρίς σημαντικές εξάρσεις, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Η ανοδική κίνηση τροφοδοτήθηκε και από την μείωση του γεωπολιτικού ρίσκου, σε συνδυασμό με την προσδοκία για τερματισμό των αυξήσεων επιτοκίων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με εντυπωσιακό ράλι των τιμών των ομολόγων το Νοέμβριο.

Επιπλέον, διανύουμε περίοδο πώλησης των συμμετοχών του ΤΧΣ στις συστημικές Τράπεζες, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ταυτόχρονα, ο ένας μετά τον άλλο οι Διεθνείς Οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελληνική Οικονομία και επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για αύξηση του Ελληνικού ΑΕΠ κοντά στο 2,5% τόσο το 2023, όσο και το 2024.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν στη μείωση του ρίσκου της Χώρας και τελικά στην αύξηση των αποτιμήσεων.

Τέλος, η Αγορά είναι σε περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις.

Από τις μετοχές του Γενικού Δείκτη υψηλά 52 εβδομάδων πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα οι TITC, ΚΡΙ, ΙΝΤΚΑ και ΕΚΤΕΡ”, όπως επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,5), ακολουθούμενη από Eurobank (6,3), Εθνική (5,7), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,5), Μυτιληναίο (5,2), ΔΕΗ (4,1), Πειραιώς (4), Alpha Bank (3,7), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,8), Ελ. Πετρέλαια (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,5), BIO (1,4) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (+1,07%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,65%), Εθνική (+0,55%) και Eurobank (+1,11%).

Μεταξύ 1076,64 (+0,55%) και 1065,65 μονάδων (-0,48%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1069,24 (-0,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1073,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,28%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 949 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 928 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τη σύναψη νέων αποκλειστικών συνεργασιών σε τομείς όπως το real estate, οι μικροπιστώσεις και ενδεχομένως το wealth management συζητά η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής Μυλωνά, που προβλέπει τον μετασχηματισμό της σε ‘πλατφόρμα συνεργασιών’. Μιλώντας σε επενδυτές, στο πλαίσιο του road show της EXAE, o κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ περί πρόθεσης υποβολής αιτήματος στον SSM για επαναγορά μέρους του εναπομείναντος ποσοστού (σ.σ. 18,3%), που διατηρεί το ΤΧΣ στην Εθνική. Προσδιόρισε, μάλιστα, το ποσοστό που θέλει η ΕΤΕ να επαναγοράσει (και να ακυρώσει) στο 5%”.

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στην Plum Fintech Limited (Plum), μια καινοτόμο Εταιρεία fintech με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή “έξυπνης” διαχείρισης χρημάτων. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Eurobank θα επενδύσει αρχικά 5 εκατ. ευρώ για το μερίδιό της στην Plum και υπό προϋποθέσεις άλλα 5 εκατ. σε βάθος χρόνου. Εκτός από τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, η Eurobank και η Plum θα διερευνήσουν και μια εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα εντός του 2024.

Κάθε μέρα αλλάζει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη. Έτσι, μετά την εικόνα υπεραπόδοσης των μη Τραπεζικών blue chips στην συνεδρίαση της Δευτέρας όπου, με τις βοήθειες “εισαγόμενων” εντολών αγοράς, 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και την χθεσινή εικόνα με διαθέσεις υποαπόδοσης, σήμερα οι “πράσινοι” τίτλοι είναι σαφώς περισσότεροι, με “κόκκινες” εξαιρέσεις τους ΔΕΗ (-0,56%), ΕΥΔΑΠ (-2,15%), ΜΥΤΙΛ (-0,44%) και ΣΑΡ (-0,86%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ.

Από τα 14,99 ευρώ (κλείσιμο 21/11) έχει ξεκινήσει προσπάθεια πλαγιοανοδικής αντίδρασης για τον τίτλο της ΤΕΝΕΡΓ (+3,48%). Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου, μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, η μετοχή κατέγραφε απώλειες 26,64% και μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί προσπάθεια περαιτέρω καλυτέρευσης της αποτίμησης, εν όψει επερχόμενου τέλους της χρηματιστηριακής χρονιάς, ενώ σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας.

Για την καλυτέρευση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος πρέπει να πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 16,81 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 17,69 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της Quest, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών γύρισε σε θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη (+0,18%). Το ημερήσιο “stop long” στα 4,98 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 5,57 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,63 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με σαφώς πιο επιθετικούς αγοραστές, μετά τις 15.00 ο τίτλος του ΟΤΕ (+1,15%), εν μέσω φημών που θέλουν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την απόκτηση του 99,9999994% στην Telekom Romania Mobile Communications, από την Quantum Project, χωρίς να γίνεται γνωστό το προσφερόμενο τίμημα (αναμένεται η λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από τους Αρμόδιους Φορείς του Ρουμανικού Κράτους, παράλληλα με την οριστικοποίηση των προαιρέσεων της συμφωνίας).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού αναρριχήθηκε μέχρι τα 13,33 ευρώ (+2,30%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές χαμηλότερα.

Έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με “stop” στα 12,64 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση στη ζώνη 13,91 – 13,96 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+328,4%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+196,16%), ΚΛΜ (+144,14%), ΜΟΝΤΑ (+142,33%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+140,95%), ΙΝΚΑΤ (+138,01%), ΕΚΤΕΡ (+130,52%), CENER (+128,48%), ΓΚΜΕΖΖ (+124,12%), ΠΕΙΡ (+123,09%) και ΑΡΑΙΓ (+115,5%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της «PHOENIX VEGA MEZZ PLC» (+3,50%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,0212 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,0144 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 0,0486.

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της “SUNRISEMEZZ PLC” (+1,91%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,0812 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,0588 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 0,2090.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι CNLCAP (+3,50%), ΠΑΙΡ (+4,13%), ΔΡΟΜΕ (+1,86%), ΕΛΣΤΡ (+2,09%), ΜΕΡΚΟ (+3,14%), ΣΠΕΙΣ (+0,90%), ΜΠΤΚ (+6%), ΚΑΜΠ (+4,29%) και ΤΖΚΑ (+2,78%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Ιντερτέκ (+5,68%), Καρέλια (+4%) και Μαθιό (+1,80%).

Με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου τετραμήνου, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Lavipharm (+5,25%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ικτίνο (+7,44%) και Realcons (+4,40%).

Επιστροφή αγοραστών σε Intralot (+1,81%) και Πλ. Θράκης (+1,46%).

Ακόμα ένα ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Κρι Κρι (+2,35%).

Αύξησαν συναλλαγές ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,71%) και Εβροφάρμα (+4,71%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 10/11, αλλά και πωλήσεις από Εταιρεία του βασικού μετόχου στην Foodlink (+2,38%).

Σε νέα υψηλά δυόμιση μηνών η Profile (+0,68%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1199 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1178 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2914 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2865 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3110 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη στο Πετρέλαιο, προς το 1,0966 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2040 ο Χρυσός, προς τα $25 ανηφορίζει το Ασήμι.

Πάνω από τα $37690 το Bitcoin, πάνω από τα $2020 το Ethereum.

“Η Οικονομία της Κίνας στο σύνολό της συνέχισε να διατηρεί τη δυναμική της ανάκαμψής της, ενώ εκτιμάται ότι θα επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης 5% για το σύνολο του 2023”, όπως δήλωσε ο Παν Γκονγκσένγκ διοικητής της Λαϊκής Κινεζικής Τράπεζας (PBOC).

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας πλήρωσε 1 δισεκατομμύριο λίρες για μερίδιο στο Αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο, καθώς ο Όμιλος Υποδομών Ferrovial, πουλά το 25% της Επιχείρησης, έναντι 2,4 δισ. λιρών. Η Σαουδική PIF θα λάβει το 10%, ενώ ο Ευρωπαϊκός Όμιλος equity, Ardian, θα αγοράσει το 15%.

Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες και 0,9 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελική έκθεσή της, με τους δείκτες να φτάνουν στο -16,9 για τη Ζώνη του Ευρώ και στο -17,5 για το Μπλοκ. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε κατά 0,5 μονάδες στις 93,7 στην ΕΕ και κατά 0,3 μονάδες στις 93,8 στη Ζώνη του Ευρώ. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,5 μονάδες στις 101,8 στο Μπλοκ και υποχώρησε κατά 0,7 μονάδες στις 102,1 στη Ζώνη του Ευρώ.

O δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσια άνοδο 2,3% τον Νοέμβριο, έναντι ανόδου 3% τον Οκτώβριο, στην Γερμανία. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο πληθωρισμός από τον Ιούνιο του 2021. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 2,5%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε βουτιά 0,7%.

Σύμφωνα με το CNBC, “η General Motors σχεδιάζει να αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμά της το επόμενο έτος κατά 33%, στα 12 σεντς ανά μετοχή, να ξεκινήσει επαναγορά μετοχών $10 δισ. και να επαναφέρει την καθοδήγησή της για το 2023”.

“Οι προηγμένες Οικονομίες του Κόσμου οδεύουν προς μια βαθύτερη επιβράδυνση, καθώς τα σημαντικά υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν σοβαρά τη δραστηριότητα”, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.

Προβλέπει ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 2,7% το επόμενο έτος, μετά από ένα ήδη αδύναμο 2,9% το 2023. Ο ρυθμός θα ανέλθει στο 3% το 2025, σύμφωνα με την αξιολόγηση. Για την Ελληνική Οικονομία εκτιμά θα αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2023, κατά 2% το 2024 και κατά 2,4% το 2025.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 87 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΥΔΑΠ και με το αρνητικό οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Quest, Lamda Development, Motor Oil, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 83 ανοδικούς τίτλους, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.240 συμβόλαια).

Στα 3.348 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.454 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.659 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.699 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 428, 396 για τον Δεκέμβριο και 32 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.097), κινήθηκε μεταξύ 3.084 και 3.103 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.075), κινήθηκαν μεταξύ 1.075 και 1.075 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.138,5).

Δεν υπήρξε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (576), Πειραιώς (5.730), Εθνική (2.023), ΔΕΗ (601), Alpha Bank (5.827), Ιντρακόμ (244), Αεροπορία Αιγαίου (104), ΑΔΜΗΕ (279), ΕΧΑΕ (174), Jumbo (211), Τέρνα Ενεργειακή (105), Μυτιληναίο (141), ΟΤΕ (312), Ελ. Πετρέλαια (144). Motor Oil (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 185.800, Πειραιώς 74.058, Eurobank 31.441, Εθνική 30.726, ΔΕΗ 26.151, ΑΔΜΗΕ 24.371, Τέρνα Ενεργειακή 15.306.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.121.367 τεμ. (34.121.367), ΟΠΑΠ 1.578.581 τεμ. (1.578.581), Εθνική 19.144.737 τεμ. (19.248.259), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.065.188 τεμ. (1.074.804).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v