Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ο τζίρος του rebalancing και το γερό ταμείο του Νοέμβρη

Το 67% των συναλλαγών της ημέρας έγινε στις δημοπρασίες. Ποιες μετοχές επωφελήθηκαν από τις κινήσεις. Κλείνει με κέρδη 12,44% για τις τράπεζες ο μήνας. Ανοδος 6,88% για τον ΓΔ.

Χρηματιστήριο: Ο τζίρος του rebalancing και το γερό ταμείο του Νοέμβρη

Ακόμα μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των πέντε μονάδων, μέχρι τις τελικές δημοπρασίες και με τον τζίρο να περιμένει το τελικό rebalancing, για να “ορθώσει ανάστημα”.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, βρίσκεται σε καλό timing. Ο συνδυασμός ανάπτυξης της Οικονομίας και μείωσης του χρέους, συμπίπτει με ικανοποιητικά εταιρικά κέρδη και αποτιμήσεις, που δεν έχουν καταστεί απαιτητικές”.

Όλα τα παραπάνω θα κληθούν να τα αποδείξουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αφού το κλείσιμο των βιβλίων για την συντριπτική πλειονότητα των Ξένων Διαχειριστών, θα μειώσει σημαντικά τις “έξωθεν συναλλακτικές βοήθειες”.

Από την άλλη και με τον τζίρο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι μεγάλη μερίδα από τους ενεργούς traders επέλεξε την στάση αναμονής, περιμένοντας τις σημερινές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση “ειδικών συνθηκών”.

Υπενθυμίζεται ότι δεν υπήρξαν μεταβολές στον δείκτη MSCI Greece Standard Index, ο οποίος αποτελείται από 10 μετοχές και συγκεκριμένα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil, οπότε οι όποιες αναδιαρθρώσεις θα είχαν σαν αφορμή την αλλαγή στάθμισης του κάθε τίτλου, μετά την βαρύτερη στάθμιση της Εθνικής, λόγω του πρόσφατου placement.

Αύριο Παρασκευή το βράδυ η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την “ετυμηγορία” της για το Ελληνικό αξιόχρεο, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται τόσο στην πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και στην προοπτική που θα συνοδεύει την αξιολόγησή της.

Με ήπια θετικές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους εκεί επενδυτές να τιμολογούν τα μηνύματα από την “Beige Book”, αλλά και από μέτωπο του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, “η ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας ‘κατέβασε ταχύτητα’ από τα τέλη Οκτωβρίου, έως τα μέσα Νοεμβρίου, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταγράφει οριακή επιτάχυνση, ή να συρρικνώνεται σε όλη τη Χώρα”, σύμφωνα με την έκθεση τη Beige Book της Fed.

Από την άλλη, σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 2,7%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των Καυσίμων και των Τροφίμων, επιβραδύνθηκε για τέταρτο μήνα, στο 3,6% ετησίως.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Οκτώβριο, με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι 3,4% τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2021. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, έναντι ανόδου 0,4% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,1%.

Η προσοχή και στο Πετρέλαιο καθώς, σύμφωνα με το Reuters, "σε προκαταρκτική συμφωνία για μείωση της παραγωγής έφτασαν τα Μέλη του OPEC+ που συνεδριάζουν σήμερα. Πρόκειται για μείωση τουλάχιστον ενός εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, για το πρώτο τρίμηνο του 2024”.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,69% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,33% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,639% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι τώρα στο τελικό rebalancing, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τις τελικές δημοπρασίες ο τζίρος βρέθηκε στα 87,3 εκατ. και η μετοχή της Εθνικής στα 6,20 ευρώ (0%), με όγκο 3469952 τεμ. Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 258,5 εκατ. και τον τίτλο της ΕΤΕ στα 6,282 ευρώ (+1,32%), με συνολικό όγκο 9518007 τεμ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1274,82 (+0,28%) και 1269,68 μονάδων (-0,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1270,62 (-0,05%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1275,41 (+0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1275,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος στα 258,5 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΦΡΙΓΟ, CENER, OPTIMA, ΑΛΦΑ, TITC, ΕΝΤΕΡ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 258,5 εκατ., τα 247,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού 11μηνου.

Ο Νοέμβριος διέκοψε το αρνητικό σερί των προηγούμενων τριών μηνών, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη μηνιαία κέρδη 6,88%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε κέρδη 12,44%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 37,14% και ο ΔΤΡ κέρδη 69,02%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 11μηνου η ΔΟΜΙΚ (+334,57%).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Υψηλοί όγκοι λόγω του rebalancing του MSCI που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης (με ισχύ από αύριο), χωρίς προσθήκες/διαγραφές για τις Ελληνικές μετοχές”, επισημαίνει η Piraeus Sec.

“Οι επενδυτές βλέπουν με περισσότερη αξιοπιστία την ιδέα του τέλους του κύκλου της πολιτικής σύσφιξης”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Στις δημοπρασίες της σημερινής συνεδρίασης έλαβαν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, με τη μετοχή της Εθνικής να είναι πρωταγωνιστής, μετά την αναβάθμιση του συντελεστή στάθμισής της από το 60%, σχεδόν στο 82%. Οριακή η υπέρβαση των 1270 μονάδων του ΓΔ, δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική τεχνική εξέλιξη, που αν αποδειχθεί έγκυρη θα ανοίξει ο δρόμος προς τις 1300. Διαφορετικά, ο Δείκτης θα αναζητήσει την στήριξη των 1256 μονάδων”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Στο Χ.Α., η ολοκλήρωση των μετοχικών αλλαγών στους δείκτες της MSCI, οδήγησε σε αύξηση της μεταβλητότητας τον ΓΔΧΑ. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε και η γ.σ. του ΟΤΕ, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών να βρίσκεται στην ατζέντα του. Βραχυπρόθεσμο ‘στοίχημα’ για τον ΓΔΧΑ αποτελεί η προσέγγιση των 1300 μονάδων”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Αναμένοντας με αισιοδοξία την αυριανή (Παρασκευή) αξιολόγηση της Fitch για το αξιόχρεό της Ελληνικής Οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης ‘αναμετράται’ πλέον με τα υψηλά τριών μηνών και εισέρχεται στον Δεκέμβριο με ‘ταυρικές’ διαθέσεις, οι οποίες δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για τη συνέχεια, όπως τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η επιλεξιμότητα των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων από τους Διεθνείς επενδυτές και η συμμετοχή τους σε διεθνείς ομολογιακούς δείκτες, θα γίνουν ακόμη πιο εφικτές εφόσον τα θετικά πορίσματα των DBRS, S&P και Scope Ratings επιβεβαιωθούν από έναν ακόμη Οίκο.

Αποδίδοντας, βέβαια, “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”, το εορταστικό κλίμα στα Χρηματιστήρια προέρχεται, ως επί το πλείστον, από το Εξωτερικό.

Το κλείσιμο θέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και η παραδοσιακή εποχιακή θετικότητα, έχουν πυροδοτήσει το “εισαγόμενο Santa Claus ράλι”, ενώ τα θετικά εγχώρια επιχειρηματικά νέα, με πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο, βελτιώνουν τις αποτιμήσεις.

Παγκοσμίως, οι Αγορές των ομολόγων έχουν ηρεμήσει σε σημαντικό βαθμό, ακόμη και αν χρειάστηκαν καθησυχαστικές δηλώσεις μεγαλοπαραγόντων που “έδειξαν” προς την υποχώρηση στο κόστος του χρήματος, καθώς πυκνώνουν τα “στοιχήματα” ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, παρά τις αδυναμίες σε Κίνα, Κατασκευαστικό κλάδο ΗΠΑ κλπ.

Παράλληλα, η υπερπροσφορά νέων χρεογράφων για τη χρηματοδότηση των Κρατικών ελλειμμάτων το 2024, θα δυσκολέψει εκ νέου τα πράγματα στα Χρηματιστήρια μετοχών, τα οποία είναι “συγκοινωνούντα δοχεία” με τις Αγορές ομολόγων και μένει να φανεί αν τα Διεθνή Funds θα “απαιτήσουν” υψηλότερες αποδόσεις, για να αγοράσουν χρεόγραφα στις δημοπρασίες.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, αυτός καλείται να “χωνέψει” την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί ολόκληρο το εύρος μέχρι τις 1200, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,5), ακολουθούμενη από Eurobank (6,3), Εθνική (5,7), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,4), Μυτιληναίο (5,2), ΔΕΗ (4,1), Πειραιώς (4,1), Alpha Bank (3,7), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,5), BIO (1,4) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι “πράσινη” και να περιμένει τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για την εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων (Alpha Bank +0,39%, Εθνική +1,32%, Eurobank +0,21%, Πειραιώς +1,62%).

Μεταξύ 1076,79 (+0,28%) και 1070,05 μονάδων (-0,35%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1072,78 (-0,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1082,7 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,83%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 950 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 929 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “Τράπεζες δύο ταχυτήτων προκαλεί το πρώτο κύμα αποεπένδυσης του Δημοσίου (ΤΧΣ) από το Τραπεζικό Σύστημα, γεγονός που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Τραπεζικές αλλά και Κυβερνητικές πηγές εντοπίζουν το ζήτημα, καθώς ήδη δύο εκ των Τραπεζών, Eurobank και Alpha Bank, έχουν επιστρέψει στον Ιδιωτικό τομέα, μέσω της αποεπένδυσης και μπορούν πλέον απερίσπαστες να λειτουργήσουν με ελεύθερα κριτήρια σε επίπεδο αμοιβών, διάθεσης μπόνους κ.ά. Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι αν η Κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει, ή όχι ένα μικρότερο ποσοστό (σ.σ. της τάξης του 10%, ίσως και λίγο χαμηλότερα) στις άλλες δύο Τράπεζες, την Εθνική και την Πειραιώς”.

Λόγω της ιδιομορφίας του rebalancing, καλό θα ήταν να μην ληφθεί υπ΄ όψιν η τελική εικόνα και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, καθώς τα πιο “ασφαλή” συμπεράσματα θα βγουν από τις πρώτες συνεδριάσεις του επόμενου μήνα.

Η προσοχή στη συνεχιζόμενη αναρρίχηση της ΤΕΝΕΡΓ (+1,42%) και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο) την οποία η στήλη επεσήμανε από χθες, καθώς μένει να φανεί αν η αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά “πατάει” σε κάποια είδηση, ή απλά αποσκοπεί στην προσπάθεια βελτίωσης της αποτίμησης.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΤΕ (+2,20%) για τους λόγους που αναλύθηκαν χθες και αφορούν τις εξελίξεις στην Ρουμανική Θυγατρική.

Αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 13,64 ευρώ (+1,79%), η λήξη των συναλλαγών βρήκε την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο χαμηλό ημέρας των 13,24 ευρώ (-1,19%). Οι στηρίξεις στα 13,12 (ημερήσιο “stop long”), 12,83 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,66 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 13,80 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+334,57%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+194,27%), ΜΟΝΤΑ (+150%), ΚΛΜ (+138,28%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+138,12%), ΙΝΚΑΤ (+137,67%), ΕΚΤΕΡ (+131,82%), CENER (+131,13%), ΠΕΙΡ (+126,7%), ΓΚΜΕΖΖ (+122,9%) ΑΡΑΙΓ (+116,64%) και ΑΒΑΞ (+101,05%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές των Πλαστικών Θράκης (-0,36%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,0698602048 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0663671946 ανά μετοχή) και οι μετοχές της CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ - Δ.Ο.Ε.Ε.» (-2,70%) χωρίς το ποσό €0,2508173194 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Με “καύσιμα” από την έκθεση της Optima Bank, στο +10,09% ο Άβακας, δίνει ενδιαφέρον στην συνέχεια.

Μετά από πτωτικό “εξαρέ” αντέδρασε ο Fourlis (+2,47%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (+1,62%) και τρεις για Frigoglass (+2,04%, είχαν προηγηθεί τέσσερις πτωτικές).

Αύξησε συναλλαγές η Αλουμύλ (+3,17%).

Σε υψηλά 267 μηνών ο Νάκας (+5,48%).

Με επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις ο ΚΕΚΡ (-2,56%).

Σε υψηλά τριμήνου η Εβροφάρμα (+3%).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΧΑΙΔΕ (+2,33%), ΚΥΡΙΟ (+3,92%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+4,26%), ΜΑΘΙΟ (+2,65%), ΣΠΙ (+1,62%), ΜΕΒΑ (+1,58%) και ΜΟΝΤΑ (+3,16%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1200 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1179 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2916 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2867 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3110 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, προς το 1,0908 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2040 ο Χρυσός (υψηλά 39 μηνών), προς τα $25,20 ανηφορίζει το Ασήμι.

Προς τα $37600 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2030 το Ethereum.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο. Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών στη Μεταποίηση ήταν 49,4 μονάδες αυτόν τον μήνα, ελαφρώς κάτω από την ένδειξη 49,5 του Οκτωβρίου.

Η Οικονομία της Γαλλίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τρίτο τρίμηνο. Η Insee αναθεώρησε την ανάπτυξη κατά 0,1% που είχε αρχικά αναφέρει για τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σε πτώση 0,1%.

Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 5,9% τον Νοέμβριο, 0,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Destatis. Την ίδια ώρα, ο τζίρος στο Λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 0,1% σε πραγματικούς όρους και σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ενώ αυξήθηκε κατά 1,1% σε μηνιαία.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Αυξήθηκαν στις 218000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου, από 211000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 220000.

Τα συμβόλαια για την αγορά κατοικιών τα οποία θα εκτελεστούν μετά από έναν, ή δύο μήνες κατέγραψαν πτώση στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, υποχώρησε 1,5% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο στις 71,4 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι τα συμβόλαια θα υποχωρήσουν κατά 2%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8,5%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 87,3 δισ. ευρώ.

Στο 3,0% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Χώρα μας τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Eurostat.

Η JP Morgan διατηρεί ουδέτερη (neutral) συνολικά σύσταση για την Ελλάδα στη στρατηγική των μετοχών της για το επόμενο έτος για τις Αναδυόμενες Αγορές, αλλά συστήνει υπεραπόδοση (overweight), σε σχέση με τις μετοχές της Περιοχής της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Με τιμή - στόχο στα 2,79 ευρώ, ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο της Άβαξ η Optima Bank. Η Χρηματιστηριακή προβλέπει μέση ετήσια άνοδο του τζίρου κατά 18% στην περίοδο 2022 - 2026, με τα EBITDA να ενισχύονται 13% ετησίως και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη κατά 40% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΜΟΗ και με το αρνητικό οι ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, Cenergy, TITC, ΟΤΕ και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Autohellas.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 62 ανοδικούς τίτλους, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.414 συμβόλαια).

Στα 3.380 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.348 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.659 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.659 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 375, 288 για τον Δεκέμβριο και 87 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.106), κινήθηκε μεταξύ 3.089,75 και 3.110 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.088,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.150,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.406 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (855), Πειραιώς (3.215), Εθνική (1.321), ΔΕΗ (510), Alpha Bank (6.586), Ιντρακόμ (493), Αεροπορία Αιγαίου (139), ΑΔΜΗΕ (312), ΕΧΑΕ (130), Jumbo (308), Τέρνα Ενεργειακή (250), Μυτιληναίο (203), ΟΤΕ (292), Ελ. Πετρέλαια (233), Άβακα (151), Ιντρακάτ (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 186.301, Πειραιώς 75.421, Eurobank 31.377, Εθνική 30.617, ΔΕΗ 26.121, ΑΔΜΗΕ 24.213, Τέρνα Ενεργειακή 15.277.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.356 τεμ. (34.121.367), ΟΠΑΠ 1.578.553 τεμ. (1.578.581), Εθνική 17.499.648 τεμ. (19.144.737), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.046.534 τεμ. (1.065.188).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v