Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Παιχνίδι και rotation στην περιφέρεια

Στάσιμος ο Γενικός Δείκτης αλλά έντονη κινητικότητα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Νέα πίεση για τον τραπεζικό κλάδο πλην της Alpha Bank. Ξεχώρισαν Jumbo και ΟΤΕ στα blue chips.

Χρηματιστήριο: Παιχνίδι και rotation στην περιφέρεια

Την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, ακολούθησε και σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους Δεικτοβαρείς τίτλους να συνεχίζουν τον “επιτόπιο βηματισμό” των τελευταίων ημερών και τις μετοχές της θεωρούμενης Περιφέρειας, να συνεχίζουν να δίνουν ενδιαφέρον στο ταμπλώ, έστω και με εναλλασσόμενους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Επειδή η καθαρή αξία συναλλαγών που ανακυκλώνεται στο Χ.Α. βαίνει μειούμενη και “δεν φτάνει για όλους”, το “rotation” που μέχρι πρότινος περιοριζόταν στα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τώρα δείχνει να εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, με αποτέλεσμα να “αφυπνίζονται” τίτλοι, που βρίσκονταν σε συναλλακτικό “λήθαργο” πολλών μηνών.

Ευνόητο είναι ότι αυτή η κινητικότητα διατηρεί το ενδιαφέρον, τουλάχιστον για όσους αρέσκονται να δραστηριοποιούνται στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ, όμως απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανή, ξαφνική απόσυρση των αγοραστών.

Από την άλλη, καλοδεχούμενη είναι κάθε κίνηση που δίνει νεύρο στην Εγχώρια Αγορά, έστω και αν οι βασικοί δείκτες δείχνουν δυσκίνητοι στο να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, όμως η “αγελαία συμπεριφορά” για σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, ήταν και παραμένει βασικό γνώρισμα του Χ.Α. και απαιτεί “κινήσεις μπαλέτου” από τους εμπλεκόμενους σε καθημερινή ενασχόληση.

Επιφυλακτικά και με ήπιες μεταβολές, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά τα χθεσινά κέρδη που οδήγησαν τον Γερμανικό DAX σε νέο ιστορικό υψηλό, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής, προβληματιζόμενοι από τα μηνύματα που έρχονται από την Οικονομία της Κίνας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε εξέλιξη βρίσκεται το ‘σκιώδες’ βιβλίο για τη διάθεση του 10%+2% του μετοχικού κεφαλαίου της HelleniQ Energy από ΤΑΙΠΕΔ και Ομιλο Λάτση (σ.σ. σε αναλογία 60%-40%), με στόχο την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας του τίτλου. Από την ως τώρα διαδικασία συγκέντρωσης soft commitments προκύπτει υπερκάλυψη της προσφοράς στο σύνολό της (σ.σ. 12%). Η τιμή διάθεσης δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί, καθώς πρόκειται για διαδικασία εγγραφής με ποσό και όχι με αριθμό μετοχών και εύρος τιμής. Οι πρώτες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για τιμή πέριξ των 7 ευρώ. Τυπικά, το βιβλίο για την Ιδιωτική τοποθέτηση μέσω της διαδικασίας επιταχυνόμενων προσφορών (accelerated book building) ανοίγει το απόγευμα μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Αν όμως οι πληροφορίες για την υπερκάλυψη ισχύουν και δεν υπάρξουν άρδην ανατροπές, η διαδικασία θα κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες και θα ξεκινήσει η κατανομή των μετοχών”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο και τα “πακέτα” αναμένεται να περάσουν από το Χρηματιστήριο στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και ο ΑΔΜΗΕ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η καθαρή αξία συναλλαγών έμεινε στα επίπεδα των τελευταίων ημερών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των έξι μονάδων, κρατώντας την στήριξη των 1270 μονάδων.

Εντείνεται ο προβληματισμός στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης του οποίου συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε, με αθροιστικές απώλειες 4,39%.

Σταθεροποιητική η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,59% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,15% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,342% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1270,39 (-0,24%) και 1276,67 μονάδων (+0,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1271,91 (-0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1273,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος στα 88,9 εκατ., από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΒΙ, ΠΕΙΡ, ΙΝΚΑΤ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ), ενώ ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 88,9 εκατ., τα 74,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Τραπεζικός δοκιμάζει και πάλι τις στηρίξεις του. Καλό θα ήταν να μην κάνει τιμές χαμηλότερες του 1032, μιας και μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1016, ή στο 997. Χρειάζεται κατοχύρωση του 1062 που είναι αντίσταση, για να δοκιμάσει κίνηση στο 1120. Το retail και οι ‘καλλωπισμοί’ για αρκετές μετοχές έχουν πάρει την σκυτάλη στην Αγορά, μιας και οι περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές έχουν κάτσει και συσσωρεύουν, ή διορθώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΚΛΜ που προσπαθούμε να βρούμε ‘τον λαγό που θα μας βγάλει από το καπέλο η Εταιρεία’ για να μπορέσει να αποτιμηθεί σαν ΑΕΕΑΠ σε μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις. Το θέμα είναι ότι ο τίτλος είναι μαζεμένος και το retail αγοράζει ακολουθώντας απλά την τάση”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μετά την φτωχή πορεία των στοιχείων από την Κίνα, οι επενδυτές τοποθετούνται αναμένοντας τα σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση αύριο από τις ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Η συσσώρευση αναμένεται να συνεχιστεί λόγω του επιλεκτικού ενδιαφέροντος, με τα αποτελέσματα να παρέχουν καλή στήριξη στις αποτιμήσεις, περιορίζοντας έτσι την πτωτική τάση”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα 9μηνου. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα θα απασχολήσει την σημερινή επικαιρότητα, με την Επενδυτική Κοινότητα να προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις συνέπειες της στάσης του Τούρκου Προέδρου που ‘κομίζει κλάδον ελαίας’ για την Οικονομία και τις διμερείς σχέσεις. Με το ΓΔ να πετυχαίνει τη διατήρηση της στήριξης των 1270 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η Αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδειξε σημάδια απότομης συρρίκνωσης και παρόλο που αυτό δείχνει θετικό για τα επιλεγμένα επίπεδα επιτοκίων από την FED, ενδέχεται να οδηγήσει άμεσα σε σημαντική επιβράδυνση (ίσως και ύφεση) της Οικονομίας το επόμενο διάστημα. Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε ένα κομβικό σημείο για τις Αγορές, καθώς πιθανολογούμε ότι θα αλλάξει η οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε τα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα, σύντομα στο επίκεντρο θα βρεθεί το επίπεδο ανάπτυξης της Οικονομίας και ο πληθωρισμός θα έρχεται 2ος. Αυτό μας οδηγεί να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου των μετοχικών δεικτών Παγκοσμίως. Καμία ουσιαστική διαφορά δεν βλέπουμε για τον ΓΔΧΑ”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Στα επίπεδα που βρίσκονται οι Διεθνείς Αγορές, αλλά και ο Ελληνικός Γενικός Δείκτης, μπορούμε να μιλήσουμε για το μεγάλο ‘bull market’ της χρονιάς που ολοκληρώνεται, κόντρα στα προγνωστικά, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το Χ.Α. έχει “ανέβει στο αλεξίπτωτο" και το βλέμμα του στρέφεται προς τα υψηλά δεκαετίας, με τις αναβαθμίσεις του Κρατικού αξιόχρεου και τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο να δημιουργούν αισιοδοξία για το νέο έτος.

Η Αμερικανική Οικονομία, σηματωρός της Παγκόσμιας, όχι μόνον απέφυγε την ύφεση, αλλά σημειώνει και "συμπαθητικούς" ρυθμούς ανάπτυξης, με δυναμική Αγορά εργασίας.

Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη οι επίσημες μετρήσεις πληθωρισμού δείχνουν ότι το "τέρας" καταπολεμήθηκε, ειδικά με τις τιμές του Πετρελαίου να έχουν πέσει σε πολύμηνα χαμηλά, στα 70 δολάρια/βαρέλι. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του απρόβλεπτου χαρακτήρα των Αγορών, ειδικά ενόσω οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται.

Η διαχείριση του ρίσκου επιβάλλεται ακόμη και όταν ένα Χρηματιστήριο κινείται επίμονα προς μια κατεύθυνση και οι διορθώσεις του μοιάζουν απλά "διακοσμητικές".

Προσοχή, καθώς η αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των Treasuries αποτελεί οιωνό ύφεσης, με επιτυχές ιστορικό πρόβλεψης στο παρελθόν.

Το δε εβδομαδιαίο γκάλοπ της Αμερικανικής Ένωσης Ιδιωτών Επενδυτών (ΑΑΙΙ) δείχνει ότι η αισιοδοξία μεταξύ τους βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Άρα ελλοχεύει ο κίνδυνος της απροσεξίας και των ‘αναταράξεων’, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για περιφερειακά Χρηματιστήρια, όπως αυτό της Αθήνας”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6), ΟΤΕ (5,7), ΕΤΕ (5,5), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΔΕΗ (4,1), ΠΕΙΡ (3,9), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,6), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (-1,53%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+0,67%), Εθνική (-3,23%) και Πειραιώς (-0,95%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1032,53 μονάδες (-1,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1032,85 (-1,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1035,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,51%.

Ο ΔΤΡ διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1031 (ημερήσιο “stop long”), με επόμενη στήριξη στις 954 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 935 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την προεργασία για τη διάθεση έως 337.599.150 μετοχών (σ.σ. 27%) της Πειραιώς Financial Holdings ξεκίνησε και τυπικά το ΤΧΣ, δημοσιεύοντας την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παροχή νομικής στήριξης, αναφορικά με τη συγκεκριμένη αποεπένδυση. Θα ακολουθήσει επιλογή Συμβούλου διάθεσης, ο οποίος θα πρέπει να επιλεγεί το αργότερο ως το τέλος Ιανουαρίου”.

Με σχετικό πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή υστέρησαν οι ΒΙΟ (-0,75%), ΕΛΠΕ (-0,90%), ΚΟΥΕΣ (-0,17%), ΜΟΗ (-0,66%), ΜΥΤΙΛ (-0,44%), ΣΑΡ (-2,29%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,13%) και TITC (-0,30%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Κατά τους 11 μήνες του έτους, οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo, εμφανίζονται αυξημένες κατά +15% περίπου. Ειδικά τον μήνα Νοέμβριο 2023, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση +10%. Η Διοίκηση του Ομίλου, καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αποδειχθεί απολύτως συνεπής στις εκτιμήσεις της, για αύξηση του τζίρου 12%, για το σύνολο της χρονιάς και αύξηση της κερδοφορίας κατά 15%. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ένα από τα δύο καταστήματα στη Λάρισα και το κατάστημα στην Καρδίτσα παραμένουν κλειστά, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την ομαλή επαναλειτουργία τους.

Από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα έχουν λειτουργήσει: Το ηλεκτρονικό κατάστημα του Ομίλου στη Ρουμανία, το νέο ιδιόκτητο υπερκατάστημα στην πόλη Iasi (Ρουμανία), το νέο μισθωμένο υπερκατάστημα στο κέντρο του Plovdiv (Βουλγαρία).

Να σημειωθεί ότι μετά την εν λόγω ανακοίνωση, ο τίτλος της Jumbo (+3,22%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Το ημερήσιο “stop short” είναι στα 27,12 ευρώ και οι στηρίξεις στα 24,25 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 23,83 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο έτερος και τελευταίος τίτλος, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο,, αλλά ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας ήταν αυτός του ΟΠΑΠ (0%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 16,25 ευρώ και ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 15,03 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 15,36 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+343,21%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+222,62%), ΜΟΝΤΑ (+194,48%), ΚΛΜ (+188,09%), ΕΚΤΕΡ (+160,39%), ΙΝΚΑΤ (+160,27%), ΑΚΡΙΤ (+159,32%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+140,38%), ΓΚΜΕΖΖ (+135,49%), CENER (+130,46%), ΑΡΑΙΓ (+120,79%), ΠΕΙΡ (+116,69%) και ΑΒΑΞ (+107,11%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΑΑΚ (+4,93%), ΜΟΝΤΑ (+4,35%), ΤΖΚΑ (+3,74%), ΛΕΒΠ (+29,63%), ΜΟΥΖΚ (+5,60%), CNLCAP (+3,40%), ΙΑΤΡ (+1,65%), ΔΟΜΙΚ (+1,41%).

Τρίτη μέρα σημαντικής ανόδου για Ακρίτα (+27,50%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις με αυξημένες συναλλαγές οι Κορδέλλου (+15,92%), ΓΕΒΚΑ (+12,89%), Unibios (+8,41%), Λούλη (+9,59%) και Νάκας (+8,92%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Βιοτέρ (0%), Επίλεκτο (+9,71%), Sato (+9,26%), Medicon (+3,88%), CPI (+4,32%), Λανακάμ (+10,64%), ΣΙΔΜΑ (+3,46%), Δρομέα (+6,38%) και Παϊρη (+6,09%).

Πλαγιοανοδικά από τα 2,51 ευρώ (κλείσιμο 28/11) η Αλουμύλ (+5,26%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 28/11 για ΞΥΛΚ (+6,38%).

Σε υψηλά τριμήνου η Ίλυδα (+7,06%).

Τρεις ανοδικές με αυξημένες συναλλαγές για Τεχν. Ολυμπιακή (+4,63%).

Σε υψηλά τετραμήνου η Lavipharm (+6,44%). Μαζί με τα “πακέτα”, ο υψηλότερος ημερήσιος όγκος “ever”. Αποχώρηση Ξένου χαρτοφυλακίου.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1204 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1184 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2927 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2878 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3120 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,0794 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κάλεσαν όλα τα Μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή Πετρελαίου, λέγοντας πως “είναι για το καλό των Παραγωγών και ευρύτερα της Παγκόσμιας Οικονομίας”.

Θέλει να κρατηθεί ψηλότερα των $2040 ο Χρυσός, προς τα $24,0 υποχωρεί το Ασήμι

Προς τα $43600 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2340 ανηφορίζει το Ethereum.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σε κάθε συνεδρίαση από τον Απρίλιο του 2024”, εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs, προβλέποντας ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα φτάσουν στο 2,25% έως τις αρχές του 2025, από το 4% που βρίσκονται σήμερα.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκε στις 220000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, από 218000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 220000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 87,1 δισ. ευρώ.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς σε “ΒΒ”, από “Β (high)” προχώρησε η DBRS θέτοντας σταθερές προοπτικές. Σύμφωνα με τον Οίκο, “η αναβάθμιση αντανακλά τη συνεχιζόμενη βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ της Τράπεζας, που οφείλεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την περιορισμένη δημιουργία νέων NPEς”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 46, από 45 ευρώ θέτει η Citi, ενώ διατηρεί τη σύσταση "αγοράς".

Νέα, υψηλότερη τιμή -στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ δίνει σε έκθεσή της η Barclays. Ο Οίκος ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή στα 19, από τα 18 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΣΑΡ και με το αρνητικό οι ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas και στο χαμηλό οι ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 82 ανοδικούς τίτλους, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.967 συμβόλαια).

Στα 3.259 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.275 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.535 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.535 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 104 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 468, 368 για τον Δεκέμβριο και 100 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.072), κινήθηκε μεταξύ 3.067 και 3.084 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.065,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.087).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (643), Πειραιώς (2.960), Εθνική (1.781), ΔΕΗ (1.532), Alpha Bank (4.841), Ιντρακόμ (1.172), Αεροπορία Αιγαίου (500), ΕΧΑΕ (1.676), ΑΔΜΗΕ (130), Τέρνα Ενεργειακή (238), Jumbo (411), ΟΤΕ (237), Ελ. Πετρέλαια (425), Ιντρακάτ (2.386), Viohalco (339), Μυτιληναίο (453), Lamda Development (142), Άβακα (198), ΕΕΕ (186), Ελλάκτωρα (195), ΕΛΧΑ (141), ΓΕΚ (101), ΟΠΑΠ (225), Cenergy (326), Motor Oil (314), TITC (310).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 181.393, Πειραιώς 67.865, Eurobank 28.603, Εθνική 27.548, ΔΕΗ 24.061, ΑΔΜΗΕ 23.554, Τέρνα Ενεργειακή 14.946.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.412.684 τεμ. (34.740.736), ΟΠΑΠ 1.670.724 τεμ. (1.636.665), Εθνική  17.127.588 τεμ. (18.456.228), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς  1.028.875 τεμ. (1.028.875), ΕΛΠΕ 1.213.056 τεμ. (1.025.852).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

   

QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

 2023-11-30

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v