Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμέτρηση με τις 1.300 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Κίνηση... διαφυγής σε υψηλότερα επίπεδα επιχειρεί ο Γενικός Δείκτης, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές και οδηγό τη Eurobank. Ξεχωρίζουν ανοδικά και οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, κινητικότητα στους «μικρούς».

Αναμέτρηση με τις 1.300 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά, ενεργοποίηση long στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με οριακό πρόσημο για τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά στις 16.714 μονάδες και στο ΧΑ είναι οι αγοραστές που επιχειρούν προς τις 1.300 μονάδες.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, μετοχή-οδηγός σήμερα η Eurobank.

Από τις 1.285,68 έως και 11 μονάδες υψηλότερα οι εντολές από την πλευρά των αγοραστών, με ικανοποιητική ροή εντολών, εστιάζοντας στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο. Ενδεικτικό το γεγονός πως μετά τις 10:50, στην πρώτη 4άδα της σχετικής κατάταξης με βάση συναλλαγές/τζίρο ήταν και τα 4 χαρτιά του κλάδου, κατά σειρά Πειραιώς, Alpha Bank, ETE, Eurobank, με ενδιαφέρουσα εξέλιξη την «κόντρα» Εθνικής vs Eurobank.

Εκτενής, αναλυτική η αναφορά μας για το συγκεκριμένο στοίχημα μεταξύ των δύο για τη 2η θέση, με βάση την αποτίμηση. Η χθεσινή εγγύτητα της Εθνικής με διακριτή την αμφισβήτηση της δεύτερης θέσης από τη Eurobank ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά όσων ενεργούν στη δεύτερη, με αποτέλεσμα την αντίδραση της μετοχής έως το 1,669 (3,58%), έναντι της ΕΤΕ που κινείται έως τα 6,428 (1,22%).

Αποτέλεσμα, η διεύρυνση και πάλι της «ψαλίδας» καθώς η μεν Eurobank αποτιμάται στα 6,158 δισ. έναντι 5,835 δισ. της Εθνικής. Το πιθανότερο, ο ανταγωνισμός να έχει συνέχεια έως την τελευταία συνεδρίαση του 2023, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η στόχευση των αγοραστών στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο αποφέρει την αντίδραση για τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 1.087,23 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επίτευξη του στόχου των 1.300-1.305 μονάδων.

Στα 3,17 εκατ. ο τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών, σε ικανοποιητικό επίπεδο συνολικά, ένδειξη ενεργοποίησης επενδυτών στο... παρά 1' της λήξης του χρηματιστηριακού έτους.

Mytilineos, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Helleniq Energy, Motor Oil, OTE, TITAN Cement με αγοραστές από τις μετοχές του FTSE25, συνέχεια στην ανοδική κίνηση των Intrakat, AVAX από τα mid caps του FTSEMidCap, κατασκευαστικά χαρτιά αμφότερα.

Στις 3.145 (1,04%) ο FTSE25, στις 2.223 (0,52%) ο FTSEMidCap, με long τάση ο πρώτος και βλέψεις προς τις 3.200 μονάδες -σε ορίζοντα Τ+2-, σε ανοδικό κανάλι ο δεύτερος -με θετικό πρόσημο, από τη χθεσινή συνεδρίαση. Με την τάση ανοδική για τα large caps, αναμενόμενη η μόχλευση σε συγκεκριμένα mid&small caps.

Στις 60/25 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, CairoMezz στο 0,143 (10%) καθώς πρόκειται να πληρώσει κουπόνι, Trastor στο 1,40 (9,38%) διαμορφώνοντας τιμή ενόψει αμκ, ΝΑΚΑS στα 3,34 (9,87%), ενδεικτική περίπτωση small cap όπου επιχειρείται διαμόρφωση καλύτερης τιμής προς το «κλείσιμο» του έτους.

Καλοδεχούμενη η κινητικότητα στα «μικρά», χρήζει προσοχής ωστόσο η είσοδος-έξοδος σε όσα στερούνται στοιχειωδώς των θεμελιωδών και δεν έχουν την απαραίτητη εμπορευσιμότητα. Διακριτή η προσπάθεια εγχώριων παικτών να δημιουργήσουν τάση σε αρκετά small caps, ωστόσο ένα μίνι ράλι σε αυτή την κατηγορία κρύβει παγίδες (όσο και ευκαιρίες).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v