Χρηματιστήριο: Το κλείδωμα κερδών και το στοίχημα της Εθνικής

Θετικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το σήμα που στέλνει η εμφατική εμφάνιση της Εθνικής Τράπεζας στο ταμπλό, σε άνευρη συνεδρίαση. Το πάρτι στη Wall, οι κινήσεις στα mid caps και τα σενάρια.

Χρηματιστήριο: Το κλείδωμα κερδών και το στοίχημα της Εθνικής

Από ρεκόρ σε ρεκόρ στη Wall Street, με τους traders να εορτάζουν το Santa Claus party τους.

Είχε προηγηθεί διόρθωση στα ευρωπαϊκά, μετά από σημαντική άνοδο, χωρίς νεύρο οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χαμηλότερα του ορίου του 4% η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν την προοπτική χαλαρότερης πολιτικής από τη Fed, παρά την προτροπή παραγόντων όπως ο Ελ Εριάν προς τον Τζερόμ Πάουελ να αντισταθεί στο... bullying των αγορών.

Προφανές πως από την αρχή του 2024 κιόλας, ο χρόνος και ο τρόπος μείωσης των επιτοκίων θα είναι από τους ρυθμιστές της στάσης των traders, εάν θα βγαίνουν πωλητές ή αγοραστές. Αλλά αυτά από 2 Ιανουαρίου και βλέπουμε.

Και αν στη Νέα Υόρκη οι επενδυτές παραμένουν αγοραστές και στα ευρωπαϊκά προχώρησαν εχθές σε μερική κατοχύρωση θέσεων, στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν διαφαίνεται διάθεση για το κάτι παραπάνω προς τις 1.320 μονάδες. Τουλάχιστον μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση, που οι επενδυτές κινήθηκαν στο εύρος των 1.284,69-1.290,72 μονάδων.

Ωστόσο, για μερίδα αναλυτών, ένδειξη προετοιμασίας για ενδεχόμενη προσπάθεια κίνησης προς τις 1.300-1.305 μονάδες ήταν η εμφατική εμφάνιση της Εθνικής. Στα 6,378 με υψηλό ημέρας στα 6,40 ευρώ και άνοδο 2,38% με συναλλαγές 2,38 εκατ., μόνο απαρατήρητη δεν θα περνούσε.

Ηταν η Εθνική που για τον Δείκτη Τραπεζών παρέμεινε ενεργό το σενάριο υπέρβασης των 1.080, με στόχο τις 1.100 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη. Πολύ δε περισσότερο που με αποτίμηση -πλέον- στα 5,834 δισ. πλησιάζει τη Eurobank, που με 5,996 δισ. είναι στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης. Θα διεκδικήσει τη 2η θέση από τη Eurobank η Εθνική, θα υπάρξει ανατροπή στις τελευταίες συνεδριάσεις που μένουν μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου; Στοίχημα που εάν κερδηθεί από την Εθνική, τότε πιθανότατα ο ΔΤΡ να γράφει τιμές υψηλότερες των 1.100 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ευρύτερο κλίμα.

Στα 92 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 15,3 μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 32 εκατ. σε μόλις δύο μετοχές, Εθνική και ΟΠΑΠ.

Με 2,38% η άνοδος της ΕΤΕ, με μικρές απώλειες 0,40% για τον ΟΠΑΠ και αγοραστές σε Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς αλλά και σε ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, στον τραπεζικό κλάδο είναι διακριτή η προσπάθεια διαμόρφωσης υψηλότερων τιμών. Εάν ακολουθήσουν και 3-4 δεικτοβαρή blue chips, τότε ο στόχος των long μπορεί να επιτευχθεί.

Το επόμενο 6μηνο κρίνεται η συμμετοχή της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου, στις επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ και την εκκίνηση των έργων για το καζίνο αναφέρεται η Πέννυ Κούτρα.

Στα 7,20 ευρώ με μικρές απώλειες η μετοχή της Helleniq Energy -πάνω από την τιμή του placement- στα 13,26 με αγοραστές της ΓΕΚ Τέρνα και τα 5,88 επίσης με αγορές της ΕΥΔΑΠ. Η κινητικότητα στα «νερά», ειδικότερα στην ΕΥΔΑΠ, δεν περνά απαρατήρητη.

Στις 2.200 μονάδες ο FTSEMidCap, ο μόνος με θετικό πρόσημο -έστω και οριακά- καθώς σε χαρτιά των AVAX, Intrakat, EXAE, Ideal Holdings, Πλαστικά Θράκης οι αγοραστές ήταν αρκετά επιθετικοί, κυρίως στα δύο κατασκευαστικά. Τάση που δείχνει διατηρήσιμη βραχυπρόθεσμα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v