Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές στόχευσαν οι πωλητές

Συνεδρίαση με εμφανή τη διάθεση «profit taking» και συναλλαγές στα 92,4 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος απέτρεψε μεγαλύτερη υποχώρηση του ΓΔ. Κινητικότητα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές στόχευσαν οι πωλητές

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τις περισσότερες Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικές, μετοχές να παρουσιάζουν εικόνα κόπωσης, την καθαρή αξία συναλλαγών να υποχωρεί σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το Χ.Α. δεν πήρε βοήθειες και από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Οι Τελευταίες δείχνουν να αρκούνται σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές και με τους ενεργούς επενδυτές, που έχουν απομείνει, να καλούνται να τιμολογήσουν τα στοιχεία που αναμένονται στις αμέσως επόμενες μέρες, όπως τις τιμές καταναλωτή της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο, την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για τα επιτόκια, στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου (Τετάρτη), καθώς και τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, εκείνον για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες για τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η BoJ συνεδριάζει αύριο, εν μέσω σεναρίων που θέλουν να εξετάζει το πότε θα απομακρυνθεί από τα αρνητικά επιτόκια και με το σύνολο των αναλυτών να μην περιμένει κάποια αποφασιστική κίνηση σε αυτή τη συνεδρίαση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης και ενώ απομένουν μόλις 7 συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την σταδιακή μείωση του ενδιαφέροντος για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και μένει να φανεί αν αυτό θα συνεχιστεί, καθώς πλησιάζουν και οι εορταστικές αργίες, ή θα επιχειρηθούν κάποιες τελευταίες “πινελιές” καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, εκεί που υπάρχουν, ενεργές, ενδιαφερόμενες “δυνάμεις”.

Σαφώς ευδιάκριτη η απόσυρση των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα, στη σημερινή συνεδρίαση οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “οδηγήσουν την κούρσα από αρχής, μέχρι τέλους”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED, μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην ΕΤΕ στο 0,48%, από 0,56%.

Ερωτηματικό η καθαρή αξία συναλλαγών, δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την συνέχεια, ιδιαίτερα για όσους προέβλεπαν άμεση υπερπήδηση των 1300 μονάδων και κίνηση προς σαφώς υψηλότερα επίπεδα, πριν την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Μένει να φανεί αν ισχύουν οι πληροφορίες για ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις από Εγχώρια Θεσμικά χαρτοφυλάκια, για την καταγραφή σημαντικών κερδών σε μετοχές του μη Τραπεζικού FTSE25 και αν αυτό θα συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις

Δείχνει να επιστρέφει η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για τους περισσότερους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα στο 4,42% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,91% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,115% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, “η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει νέα ομόλογα 8 έως 10 δισ. ευρώ, για να καλύψει ανάγκες χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ για το 2024 μετά την ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας. Οι πωλήσεις θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης”, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg και η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, επειδή το σχέδιο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι η Bloomberg Index Services δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι “θα επανεισάγει την Ελλάδα στους υψηλότερους δείκτες αναφοράς (top-tier global debt benchmarks) από την 1η Ιανουαρίου”. Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι “τα ομόλογα της Χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Bloomberg Euro Treasury, μετά την ένταξή τους”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1284,69 μονάδες (-0,47%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1288,29 (-0,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1287,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,28%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 92 εκατ., από τα οποία τα 15,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΡΙΚ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 92 εκατ., τα 81,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

O Πανευρωπαϊκός EuroStoxx50 χτύπησε με ακρίβεια στην αντίσταση των 4600 μονάδων που οριοθετεί και το άνω όριο της βραχυπρόθεσμης ανοδικότητας. Κατοχύρωση αυτού, ανοίγει τον δρόμο για το μεγάλο επίπεδο των 5150, με πρώτη στήριξη τις 4420. Η Αγορά Ευρωπαϊκών Κρατικών ομολόγων έχει προεξοφλήσει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα βρεθούν στο 2% - 2,5%, διότι αυτήν τη στιγμή αποτιμώνται σαν να ήταν το επιτόκιο σε αυτό το ύψος”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιφυλακτικό σήμερα το κλίμα, μετά τα σχόλια αξιωματούχων της FED, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα ‘στοιχήματα’ για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Μία ταχύτητα κάτω. Το Χ.Α. θα προσαρμοστεί σταδιακά στην εποχιακή δραστηριότητα, πιθανότατα συσσωρεύοντας γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Με μικρές απώλειες τελείωσε η προηγούμενη εβδομάδα για τον ΓΔΧΑ εν μέσω μικτών ημερήσιων αποδόσεων στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η συνολική εικόνα των Αγορών δεν έχει αλλάξει, καθώς επικρατεί αισιοδοξία για μειώσεις επιτοκίων ακόμα και εντός του Α΄ εξαμήνου του 2024. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται ότι οποιοσδήποτε, έστω και προσωρινός, εκτροχιασμός των αναμενόμενων μακροοικονομικών μεγεθών το επόμενο διάστημα, ενδέχεται να ανακόψει την μέχρι τώρα ανοδική τροχιά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επόμενες συνεδριάσεις ενδεχομένως να είναι περισσότερο ενδεικτικές για την μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση του Χ.Α. Το εκτιμώμενο εύρος του ΓΔΧΑ για μέχρι τέλος του έτους τοποθετείται μεταξύ των 1330 και 1230 μονάδων”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

Και η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με κέρδη, με την αφορμή να έρχεται από την FED, μιας και το 2024 μπορεί να φέρει μείωση επιτοκίων που είναι ζητούμενο για τις Αγορές. Πιστεύουμε ότι είναι νωρίς για να προβλέψουμε πότε αυτό θα συμβεί, παρόλα αυτά οι Αγορές θεωρούν, στο μεγαλύτερο ποσοστό, ότι αυτό είναι δεδομένο, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Η σειρά των συμβολαίων Δεκεμβρίου έκλεισε την Παρασκευή σε όλες τις Αγορές με τους “long” να κερδίζουν εύκολα την μάχη.

Αμέσως μετά είδαμε μία πτώση στον τζίρο, κάτι που μπορεί να συνεχιστεί και στις εναπομείναντες συνεδριάσεις του χρόνου.

Ο Κατασκευαστικός κλάδος κέρδισε εντυπώσεις και αποδόσεις και συνεχίζει να είναι “hot” και για την χρονιά που έρχεται.

Ο Τραπεζικός προσπάθησε να πλησιάσει τα υψηλά του 1082, δίνοντας πάλι διόρθωση. Χρειάζεται κατοχύρωση του επιπέδου για να μπορέσει να δοκιμάσει εκ νέου μία καλή ανοδική συνέχιση.

Ο ΟΛΠ μπορεί να ήταν “ξεχασμένος” πέρσι τέτοια εποχή παρόλα αυτά πλησιάζει τις τιμές που οι Κινέζοι είχαν αγοράσει. Ακόμα ένας τίτλος που τέλος του χρόνου θέλει να κλείσει καλά, μιας και οι έχοντες θέση θέλουν να καταγράψουν στα βιβλία τους λογιστικά κέρδη.

Τεχνικά τώρα, το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι πλέον το ημερήσιο “stop” μας είναι πολύ κοντά, στο 1258 σε κλείσιμο ημέρας. Αυτό από μόνο μπορεί να μας βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων τόσο για νέες αγορές, όσο και για “taking profit” στις υπάρχουσες θέσεις μας.

Η ζώνη του 1310 - 1320 είναι αντίσταση και τυχόν κατοχύρωση μπορεί ο ΓΔ να δοκιμάσει, αν μη τι άλλο, τα υψηλά έτους στην ζώνη των 1350 μονάδων.

Θυμίζουμε ότι σε “μεγάλη εικόνα” ο δρόμος έχει ανοίξει για την περιοχή των 1600, που αν όλα πάνε καλά μπορεί να την δούμε στην διάρκεια του νέου έτους.

Μένουν 7 συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023, με την Αγορά να χαρίζει μεγάλες αποδόσεις και κέρδη. Το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές, με την κίνηση να είναι ξεκάθαρα “bull”.

Είναι δεδομένο ότι όσο ο χρόνος περνάει και η Αγορά χαρίζει αποδόσεις, θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην ‘αγκαλιά’ της. Θεωρούμε ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις” αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6), ΕΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,6), ΟΤΕ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΔΕΗ (4,2), ΠΕΙΡ (4,1), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +0,81%, Εθνική +2,38%, Eurobank +0,62%, Πειραιώς +0,56%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,48 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,392 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,378 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 5,95 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 5,626 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,495 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,59 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,487 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,468 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,066 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 2,815 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,768 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,50 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 1052,98 (-0,50%) και 1074,75 μονάδων (+1,56%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1073,25 (+1,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1071,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,24%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1082,7 (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιστρέψει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 959 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 944 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,53%), ΕΥΔΑΠ (+0,17%) και ΟΤΕ (+0,15%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Από σήμερα, οι μετοχές της Motor Oil (-2,31% και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,409137254 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,388680391 ανά μετοχή).

Υπογράφηκε από τη Motor Oil και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Συμφωνία Επιχορήγησης ύψους 127 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του εμβληματικού έργου IRIS για την κατασκευή και λειτουργία Συστήματος Δέσμευσης, Χρήσης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα και παραγωγής e-μεθανόλης, στο Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση, η Ελλάκτωρ θα πωλήσει και θα μεταβιβάσει 123059250 ονομαστικές μετοχές της ANEMOS RES HOLDINGS ΑΕ, κυριότητος της Εταιρείας, προς την Motor Oil, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 25%, που της απέμεινε, του ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι συνολικού τιμήματος €123.520.000. Η έγκριση της ως άνω σύμβασης παρασχέθηκε από το ΔΣ της Εταιρείας και υπόκειται στην έγκριση της γ.σ. των μετόχων της Ελλάκτωρ, στις11/1/2024.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση και στη μετοχή της Ελλάκτωρ (-3,50%), σημειώθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 2,145 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 2,198 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν επιστρέψουν οι ανοδικές διαθέσεις, η πρώτη αντίσταση στα 2,54 ευρώ.

Η Westbridge Renewable Energy Corporation ανακοίνωσε ότι έκλεισε η πώληση του Φωτοβολταϊκού Έργου στο Vulcan County, στην Αλμπέρτα του Καναδά, χωρητικότητας έως 230 MWac, σε Θυγατρική της Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο Πλευρών, καθώς ελήφθησαν οι σχετικές εγκρίσεις. Η Westbridge συνεχίζει να διατηρεί την ιδιοκτησία και συνεχίζει να προωθεί τα Έργα καθεμίας από τις άλλες Θυγατρικές της: Red Willow Solar Inc., Eastervale Solar Inc., Dolcy Solar Inc. και Sunnynook Solar Energy Inc., τα οποία επίσης θα μεταβιβαστούν στην Ελληνική Εταιρεία το 2024 και το 2025.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (-1,42%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop long” στα 35,60 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 38,30 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+323,46%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+206,87%), ΜΟΝΤΑ (+197,55%), ΙΝΚΑΤ (+180,48%), ΚΛΜ (+177,34%), ΕΚΤΕΡ (+154,55%), ΑΒΑΞ (+143,16%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+133,6%), CENER (+128,48%), ΠΕΙΡ (+125,73%), ΛΑΒΙ (114,58%), ΑΚΡΙΤ (+113,56%) και ΑΡΑΙΓ (+110,21%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Ομολογιών της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. οι 100000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Ιντεάλ, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 15/12/2023 και σταθερού επιτοκίου 5,50% ετησίως.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΧΑΙΔΕ (+4,48%), ΜΕΡΚΟ (+5,15%), ΜΟΝΤΑ (+1,04%), CNLCAP (+0,70%), ΣΕΝΤΡ (+0,79%), REALCONS (+0,78%), ΒΙΝΤΑ (+8,11%) και ΦΟΥΝΤΛ (+6,09%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Trastor (+9,40%), για τους λόγους που αναλύθηκαν στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής.

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις και η ΑΣΤΑΚ (+4,28%), αλλά με σαφώς μεγαλύτερη, σήμερα, προσφορά.

Η εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, δείχνει ότι κάτι δεν προχώρησε στο φημολογούμενο deal, της ΜΟΤΟ (-2,11%).

Εμφανίστηκε μικρό “bid” σε Προοδευτική (+2,86%) και Τρ. Αττικής (+3,82%).

Τρία “πακέτα”, συνολικά 200000 τεμ. όλα στα 1,89 ευρώ για την BriQ (-1,05%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/12 για Ιντεάλ (+0,82%).

Σε νέα υψηλά 167 μηνών η Ιντρακάτ (+2,63%).

Επιστροφή αγοραστών σε ACAG (+5,79%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,24%).

Με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 5 μηνών, σε υψηλά 155 μηνών ο Άβακας (+6,21%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1209 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1190 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2938 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2891 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ακόμα ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0923 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Τιμές πέριξ των $2035 δοκιμάζει ο Χρυσός, κάτω από τα $24,00 το Ασήμι.

Στα $41450 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2160 το Ethereum.

Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Δεκέμβρη, με τον δείκτη να υποχωρεί στις 86,4 μονάδες, έναντι του αναθεωρημένου 87,2 του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Η μέτρηση του Δεκεμβρίου ήταν χαμηλότερη από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τρέχουσας αξιολόγησης υποχώρησε από τις 89,4 μονάδες του Νοεμβρίου, στις 88,5 τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης προσδοκιών κατηφόρισε από τις 85,1 μονάδες έναν μήνα πριν, στις 84,3.

Οι εταιρικές χρεοκοπίες αυξάνονται με διψήφια ποσοστά στις περισσότερες προηγμένες Οικονομίες. Ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 30% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των Δικαστηρίων. Η Γερμανία, δήλωσε ότι οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 25% από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε ολόκληρο το Μπλοκ, οι εταιρικές πτωχεύσεις αυξήθηκαν 13% σε ετήσια βάση τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Υψηλότερα κινήθηκε η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες. O δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης της NAHB ενισχύθηκε 3 μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 37 μονάδες. H μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ. ευρώ, στα 87,8 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ και Lamda Development.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 47 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται σημαντικά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.884 συμβόλαια).

Στα 2.863 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.580 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.540 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.480 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 204, 202 για τον Ιανουάριο και 2 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.120), κινήθηκε μεταξύ 3.113 και 3.129,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.540).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.955,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.500 ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (527), Πειραιώς (1.264), Εθνική (722), ΔΕΗ (255), Alpha Bank (1.595), Ιντρακόμ (178), Αεροπορία Αιγαίου (149), ΑΔΜΗΕ (473), Τέρνα Ενεργειακή (196), ΟΤΕ (137), Ιντρακάτ (339), Viohalco (104), Μυτιληναίο (153), ΕΛΧΑ (108).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 145.099, Πειραιώς 66.327, Eurobank 22.046, Εθνική 16.308, ΑΔΜΗΕ 22.394. ΔΕΗ 25.281, Τέρνα Ενεργειακή 14.867.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.123.927 τεμ. (34.123.927), ΟΠΑΠ 1.793.769 τεμ. (1.789.598), Εθνική 17.199.224 τεμ. (17.199.224), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.013.408 τεμ. (1.013.408).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                           Name of Issuer                   NSP            Date

QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,48%

 2023-12-14

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v