Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πόσο μπορεί να αψηφά τις διεθνείς πιέσεις

Η ισχυρή κατοχύρωση κερδών φέρνει στο προσκήνιο τα διλήμματα long και short που κρύβονταν κάτω από τα χαλί τις πρώτες ημέρες του 2024. Πτωτικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Χρηματιστήριο: Πόσο μπορεί να αψηφά τις διεθνείς πιέσεις

Σε ρυθμό δηλώσεων αξιωματούχων της Fed για το πότε και πόσο θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων οι επενδυτές στη Wall Street.

Τη μία, έτσι -νωρίς θα προχωρήσει ο Powell-, την άλλη, αλλιώς -μπορεί και αργότερα, αν... πρακτικά οι traders αξιοποιούν την ασάφεια, αμφισημία των τραπεζιτών για να κινηθούν long ή short, κάτι που φαίνεται να βολεύει και τις δύο πλευρές. Στις 4.765 (-0,37%) ο S&P 500 εχθές βράδυ, από 0,48% χαμηλότερα τα futures του δείκτη νωρίτερα.

Δεύτερη σερί ημέρα διόρθωσης στα ευρωπαϊκά, συντρέχουν και λόγοι για τη γερμανική οικονομία που ο DAX κλίνει στις 16.571 (-0,30%), «βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το κινεζικό ΑΕΠ.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές προχώρησαν στην πιο ισχυρή μερική κατοχύρωση θέσεων, με το μείον 1,55% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.332,47 μονάδες να είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε διάστημα 3 μηνών. Μεγαλύτερη η διόρθωση 2,18% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.119,53 μονάδες, συγκριτικά μικρότερη 1,59% για τον FTSE25 στις 3.234,43, με την αξία συναλλαγών στα 87,2 εκατ.

Τα 43 εκατ. σε μόλις 4 μετοχές, Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos και Eurobank. Σύνθεση ενδεικτική της εστίασης των επενδυτών, μερίδα των οποίων εδώ και 2-3 συνεδριάσεις προχωρούσε σε μερικό «κλείδωμα» υπεραξιών -σε σημαντικό βαθμό βραχυπρόθεσμων, απόρροια της υπεραπόδοσης του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών.

Λίγο ως πολύ φυσιολογική η αντίδραση μερίδας επενδυτών, που όταν βεβαιώθηκαν για την τάση στις διεθνείς αγορές, επέτειναν τις ρευστοποιήσεις τους, κυρίως από θεσμικούς, στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν θετικές αποδόσεις.

Πράγματι, για τη μετοχή της Εθνικής παρά το χθεσινό «άδειασμα» και τη διόρθωση που έφθασε έως τα 6,762 ευρώ, το «ταμείο» είναι θετικό κατά 8,11% από την αρχή του έτους. Ανάλογα για Πειραιώς, Eurobank, με τον ΔΤΡ να έχει ενισχυθεί 5,45% στο ίδιο διάστημα.

Αλλά και τον τίτλο της Mytilineos το χθεσινό μείον 1,35% στα 37,88 ευρώ απλά μειώνει την απόδοση των πρώτων ημερών, που διαμορφώνεται στο 3,22% και συνολικά 77,17% σε διάστημα 52 εβδομάδων. Εύλογα κάποιοι από τους επενδυτές -θεσμικούς/ιδιώτες- που έχουν ενισχυμένες θέσεις κατοχυρώνουν μέρος υπεραξιών.

Τεχνικά, όσον αφορά στη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση δεν αλλάζει κάτι η χθεσινή διόρθωση, παρά την έκτασή της, πλην όμως στο πολύ βραχυπρόθεσμο το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης είναι εντός παιδιάς.

Χρηματιστές εκτιμούν πως ανάλογα με την τάση στα διεθνή, κυρίως Νέα Υόρκη και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα σε 1-2 επιχειρηματικά μέτωπα, οι αγοραστές θα επανέλθουν. Αλλωστε, η προσπάθεια πειστικής υπέρβασης των 1.355 μονάδων ήταν, εκ προοιμίου, γνωστό ότι θα απαιτούσε περισσότερες από μία φορές.

Πάντως οι ίδιοι (χρηματιστές) όσον αφορά στη διόρθωση των τραπεζικών δεν απέδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κόντρα έκθεση της Mediobanca, του πρώτου ξένου οίκου που πηγαίνει αντίθετα στη θετική προσέγγιση της πλειονότητας -κυρίως αμερικανικών.

Προσώρας, σήμερα ξεκινά η διαδικασία δημόσιας προσφοράς για το εταιρικό ομόλογο της Autohellas -για 150 έως 200 εκατ.-, σήμερα η πρώτη έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ -με επανατιμολόγηση υφιστάμενου με λήξη Ιούνιο 2028-, με σκοπό την άντληση 250 εκατ. Πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες από τον Οργανισμό μέσα στον Ιανουάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v