Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα διδάγματα από την πρώτη διόρθωση της χρονιάς

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση οδήγησε στην μεγαλύτερη υποχώρηση του τελευταίου τριμήνου. Η τραπεζική «αδυναμία» και τα blue chips που δέχτηκαν την ισχυρότερη πίεση. Στα 88,6 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Τα διδάγματα από την πρώτη διόρθωση της χρονιάς

Καθαρά πτωτική, η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, τον Τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την “νότια” κίνηση, ενώ το σημερινό -1,55% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου τριμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 9/10/2023 (-2,26%).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή γενικευμένη διόρθωση ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενη, ίσως όμως με σχετικά μικρότερη ένταση. Από την άλλη, η εικόνα κόπωσης είχε κάνει την εμφάνισή της στην Εγχώρια Αγορά εδώ και αρκετές συνεδριάσεις και ήταν θέμα χρόνου και συγκυριών, οι εν δυνάμει πωλητές να πάρουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες.

Επιφυλακτικότητα, αρνητικά πρόσημα, αλλά σαφώς πιο ελεγχόμενες απώλειες, είναι η εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς οι ενεργοί επενδυτές μειώνουν τις προσδοκίες τους για άμεσες μειώσεις των επιτοκίων μετά από τα συνεχόμενα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “push-back στις προσδοκίες των Αγορών για μειώσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, κάνουν ο ένας μετά τον άλλο οι αξιωματούχοι τους, βάζοντας σε ‘δεύτερες σκέψεις’ τους ενεργούς επενδυτές, που καλούνται να αναπροσαρμόσουν την επενδυτικής τους στρατηγική”.

Η προσοχή των traders παραμένει επικεντρωμένη στα μηνύματα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, στα νέα που έρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ θα τιμολογηθούν και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Morgan Stanley και Goldman Sachs.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Δολάριο σκαρφαλώνει σε υψηλότερα επίπεδα, έναντι των περισσότερων βασικών Νομισμάτων, πιέσεις καταγράφονται και στα Πολύτιμα Μέταλλα, ενώ προς υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι το θετικό κλίμα δύσκολα θα χαλάσει στο Χ.Α., εν όψει της εισόδου του Δ.Α.Α., αλλά και του placement της Πειραιώς. Σύμφωνα με τους ίδιους, “οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων θα λάβουν χώρα στην περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τη χρήση 2023 και μετά τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για το 2024, όταν και θα γίνει πιο ευδιάκριτο αν οι τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούνται, ή είναι υπερβολικές.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές, ωστόσο οι ενδείξεις είναι ανάλογες με αυτές τις περυσινής χρονιάς. Και αν ισχύσει το ‘η αρχή είναι το ήμισυ του παντός’ θα πρέπει να ετοιμαστούμε για μεγάλες ‘συγκινήσεις’ και το 2024”.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την αδύναμη εικόνα των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών και τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, η επιστροφή της εικόνας απόσυρσης των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, επιβεβαιώνοντας τις χρόνιες παθογένειες που χαρακτηρίζουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε σταθερά ανοδική πορεία οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, που τείνουν να αναστρέψουν την εικόνα των τελευταίων μηνών του 2023. Στο 4,21% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,00% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,287% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, η ζήτηση για πωλήσεις Κρατικών και Εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη τρέχει με ρυθμό ρεκόρ. Από την αρχή του 2024, στο πρώτο μόλις 15νθημερο του Γενάρη, ήδη οι επενδυτές έχουν προσφέρει περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ, για εκδόσεις στην Περιοχή από Κράτη όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία αλλά και εταιρείες, όπως η Banco Santander και η Enagas. Οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 221,5 δισ. ευρώ κατά 4,63 φορές. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, “πρόκειται για τη μεγαλύτερη ροή χρημάτων στην Αγορά, στο ξεκίνημα ενός έτους, η οποία έφτασε περίπου 10 ημέρες γρηγορότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα επιτόκια, πριν αρχίσουν να υποχωρούν”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 4,005%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1332,46 μονάδες (-1,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1334,35 (-1,41%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1332,23 (-1,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1332,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,55%.

Ο τζίρος στα 87,2 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, CENER, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 87,2 εκατ., τα 78,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ταλαντωτής μας και πάλι σε χαμηλά επίπεδα στο Intraday περιμένοντας μία επόμενη κίνηση στο 1370. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε συντήρηση του 1339 σε κλείσιμο, για να μην υπάρξει συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Ουσιαστικά η Αγορά συντηρήθηκε κοντά στα πρόσφατα υψηλά, μιας και ο Τραπεζικός διορθώνει την υπέρ απόδοση της προηγούμενης εβδομάδας και άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι κράτησαν τα επίπεδα. Είναι προφανές ότι η ΕΤΕ έχει προτιμηθεί από μεγάλα χαρτοφυλάκια. Η συμπεριφορά της είναι εξαιρετική όλο αυτό το διάστημα, ενώ και η επενδυτική αποδοχή στο πρόσφατο placement δεν πρέπει να αγνοηθεί. Το 6,6 αποτελεί στήριξη εν είδει επιβεβαίωσης, για μια προσπάθεια να βρει τα 7,40. Βραχυπρόθεσμο ‘stop’ κάτω από τα 6,18 ευρώ σε ωριαίο κλείσιμο”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο πήχης των προσδοκιών παραμένει υψηλά παρά τη γεωπολιτική αστάθεια λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη ότι η κατά 30% αύξηση των χρηματικών διανομών από τις Εταιρείες το 2024, σε σχέση με το 2023, μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική και να διαψευστεί ακόμη και πριν την ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι Αγορές κινούνται χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές μετριάζουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων λόγω των ‘γερακίσιων’ σχολίων της ΕΚΤ”, τονίζει η Eurobank Equities.

Το Χ.Α. παραμένει σε υπεραγορασμένα επίπεδα και γι΄ αυτό περιμένουμε κάποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

Για 8η συνεχόμενη ημέρα ο ΓΔΧΑ κατάφερε χθες να διατηρήσει τα κεκτημένα εν μέσω μικρής υποχώρησης στην υπόλοιπη Ευρώπη, μετά και την ομιλία αξιωματούχου της ΕΚΤ, ο οποίος διευκρίνισε ότι μείωση επιτοκίων στην Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη. Περισσότερο αντιπροσωπευτική της κατεύθυνσης η σημερινή συνεδρίαση, αν και η σημερινή ατζέντα περιορίστηκε στον δείκτη οικονομικών προσδοκιών ZEW σε Γερμανία, Ευρωζώνη και στον δείκτη μεταποίησης Empire στις ΗΠΑ. Βαρύτητα, ωστόσο, θα δοθεί και στα αποτελέσματα 4ου τριμήνου των Goldman Sachs και Morgan Stanley, που ανακοινώνονται εντός ημέρας. Στο εσωτερικό, είχαμε και το εύρος απόδοσης της νέας ομολογιακής έκδοσης της Autohellas, η δημόσια προσφορά της οποίας ξεκινά από αύριο”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Οι Διεθνείς Επενδυτικοί Οίκοι ξεκίνησαν τις αναφορές τους στις θετικές προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για το 2024, θεωρώντας ότι η ανοδική πορεία που πραγματοποιήθηκε το 2023 θα συνεχιστεί, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η Goldman Sachs βλέπει τις 1550 μονάδες του ΓΔ σαν στόχο για το 2024 με το P/E να διαμορφώνεται στο 8. Η J.P. Morgan φέρνει τους μεγάλους πελάτες της – επενδυτές στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα για να επικοινωνήσουν με εκπροσώπους κορυφαίων Εισηγμένων Εταιρειών, ενώ στις 24 – 25/1 οργανώνει roadshow στη Ν. Υόρκη με την παρουσία και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Η Berenberg θεωρεί “μεγάλο story” την Ελλάδα από κοινού με την Πορτογαλία, αισιοδοξώντας για τις προοπτικές των Χρηματιστηρίων τους και τέλος η Morgan Stanley παίρνει τη σκυτάλη της αναβάθμισης των Τραπεζικών μετοχών θεωρώντας κορυφαία επενδυτική επιλογή της την Alpha Bank.

Την ίδια ώρα, η επίσκεψη της επικεφαλής του SSM (Εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ) κυρίας Buch, δεν ανέτρεψε την εκτίμηση ότι θα επιτραπεί η διανομή μερισμάτων των συστημικών Τραπεζών εντός του 2024, από τα ετήσια κέρδη που θα ανακοινώσουν εντός του 1ου τριμήνου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι φετινές χρηματικές διανομές να είναι τουλάχιστον κατά 36% αυξημένες, σε σχέση με τις περσινές, δηλαδή από τα €2,93 δισ. του 2023, να φτάσουν τα €4 δισ., καθώς θα προστεθούν τα μερίσματα των συστημικών Τραπεζών, της ΔΕΗ, της Aegean, τα αυξημένα της Helleniq Energy, η χρηματική διανομή της Ελλάκτωρ κ.α. Σαν αποτέλεσμα, η μέση μερισματική απόδοση επί της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των €90 δισ. περίπου θα ξεπεράσει το 4% !

Με αυτά τα δεδομένα, η ανακοίνωση του αυξημένου πληθωρισμού του Δεκεμβρίου στο 3,5%, από 3% τον Νοέμβριο επηρέασε το Χρηματιστήριο, καθώς η “ακρίβεια” της Αγοράς απασχολεί έντονα την πλειονότητα των συμπολιτών μας και κατ΄ επέκταση το Οικονομικό Επιτελείο.

Για τον ΓΔ, η αναμέτρηση με τις 1350 είναι σε εξέλιξη, με τις 1323 μονάδες να αποτελούν την κοντινότερη ισχυρή στήριξη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η υπέρβασή τους συντελέστηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις με την εναλλαγή των Δεικτοβαρών τίτλων (νέο ιστορικό υψηλό για το Μυτιληναίο) και με οδηγό τις Τράπεζες, η διαδικασία δεν ήταν πειστική λόγω του χαμηλού τζίρου.

Από την άλλη πλευρά, η γεωπολιτική αστάθεια συνεχίζεται. Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζουν το σύνολο των πλοίων να αποφεύγουν την διέλευσή τους από το Σουέζ, διαδικασία που προκαλεί σημαντική χρονοκαθυστέρηση στην άφιξη των Εμπορευμάτων και των Πρώτων Υλών στα Ευρωπαϊκά Λιμάνια, στον Πειραιά ανάμεσά τους. Διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και επομένως αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ανάλογη εκείνης που βιώσαμε στην περίοδο της πανδημίας αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Ήδη, ο πληθωρισμός επανέρχεται, καθώς στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε τον Δεκέμβριο στο 3,4%, από το 3,1% του Νοεμβρίου, με την Κριστίν Λαγκάρντ να σπεύδει να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν επιτοκιακές μειώσεις αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Εν μέσω των παραπάνω δεδομένων, οι Διεθνείς Αγορές κινούνται με νευρικότητα, εξέλιξη που δεν ευνοεί την ανάδειξη των ευοίωνων προοπτικών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που προσβλέπει στην αύξηση της παρουσίας των Διεθνών κεφαλαίων.

Ωστόσο, η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα στο Χ.Α. με τα εξαιρετικά οικονομικά δεδομένα, πιθανότατα το Φεβρουάριο και η μεταβίβαση του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ στις αρχές Μαρτίου, είναι αρκετά για να συντηρήσουν το θετικό momentum του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, η Autohellas εκδίδει 5ετες εταιρικό ομόλογο, προσδοκώντας ότι η υψηλή αξιοπιστία του βασικού μετόχου και οι ευοίωνες προοπτικές για τον Τουρισμό θα οδηγήσουν σε υπερκάλυψη της ύψους €200 εκατ. έκδοσης”, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,4), ΕΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,8), ΟΤΕ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,1), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,3 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Eurobank.

Όλοι οι τίτλοι, πλην ΠΕΙΡ, αντέδρασαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-2,22%) βρέθηκε να υποχωρεί έως και -2,85%, της ΕΤΕ (-2,72%) έως -3,26% και της ΕΥΡΩΒ (-0,55%) μέχρι -1,91%. Η μετοχή της ΠΕΙΡ (-3,90%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1114,19 μονάδες (-2,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1119,49 (-2,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1119,53 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,18%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1049 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1026, 986 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 968 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΒΙΟ (+0,64%), ΚΟΥΕΣ (+0,91%), ΛΑΜΔΑ (+0,70%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΟΤΟΕΛ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Autohellas, μεταξύ 4,25% και 4,60% προσδιορίζεται το εύρος απόδοσης του ομολόγου έως 200 εκατ. ευρώ διάρκειας 5 ετών, η δημόσια προσφορά του οποίου ξεκινάει αύριο. Στην περίπτωση πλήρους κάλυψης της έκδοσης τα καθαρά κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στην Εταιρεία θα φθάσουν τα περίπου 195,4 εκατ. ευρώ, μετά από την αφαίρεση δαπανών της έκδοσης ύψους περίπου 4,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το ενημερωτικό, θα χρησιμοποιηθεί έως εξής:

Μέσα σε έξι μήνες θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή υφιστάμενου Τραπεζικού δανεισμού και συγκεκριμένα: Ποσό 65 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου προς την Alpha Bank, επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλής σε ομολογιακό δάνειο προς την Eurobank και ακόμη 20 εκατ. ευρώ για δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς.

Μέσα σε ένα χρόνο, ποσό 56 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ανανέωση, ή αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων του Ομίλου.

Τα υπόλοιπα 39,4 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης εντός ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης.

Να σημειωθεί ότι μόλις χθες, ο τίτλος της ΟΤΟΕΛ (0%) βρέθηκε σε υψηλά τετραμήνου. Το ημερήσιο “stop long” στα 12,72 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 13,18 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στα 12,63 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 14,26 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-2,07%), που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας. Το ημερήσιο “stop long” στα 11,08 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 10,78 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 12,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η MIN (+50,94%), ακολουθούμενη από ΜΟΝΤΑ (+25,65%), ΚΟΥΑΛ (+20,72%) και ΦΙΕΡ (+20,63%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των 356314416 (ΚΟ) μετοχών της Frigoglass, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,06 και διεγράφησαν από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 89078604 νέες (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,24 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της Εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική νέα ονομαστική αξία εκάστης €0,04, μετά και την μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,2680 ορίστηκε η 22/1/2024.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+5,26%), ΦΟΥΝΤΛ (+5,19%), ΜΙΓ (+1,95%), ΑΚΡΙΤ (+1,79%), ΑΤΤ (+0,43%) και ΜΠΕΤΚ (+0,99%).

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Unibios (+0,39%), μετά από πέντε οι Ευρωσύμβουλοι (+2,07%) και μετά από πτωτικό “καρέ” οι Intralot (+0,19%) και Q&R (+0,55%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Πλ. Θράκης (-1,64%), Εβροφάρμα (-2,22%) και ΚΛΜ (-3,72%).

Συνεχίζει την κίνηση – ασανσέρ η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,69%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΓΚΜΕΖΖ (+1,03%) και Ελλάδος (+0,35%).

Αύξησαν συναλλαγές Ικτίνος (-0,54%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-2,88%).

Σε υψηλά 10 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+2,38%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1258, 1234 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1211 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1.355 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3095 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3180 και οι επόμενες στηρίξεις στις 3043, 2996 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2942 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3300 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικτά πρόσημα στο Πετρέλαιο, προς το 1,0884 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2035 ο Χρυσός, προς τα $23,10 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $43200 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $2555 το Ethereum.

Ο Πρωθυπουργός της Κίνας, Li Qiang, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ότι η Κινεζική Οικονομία ανέκαμψε και κινήθηκε ανοδικά, εκτιμώντας ότι αναπτύχθηκε κατά περίπου 5,2% το 2023, πάνω από τον επίσημο στόχο του 5%.

Στο 3,8% επιταχύνθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Destatis, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2% τον Δεκέμβριο.

Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW, αναφέροντας αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στις 15,2 μονάδες, από 12,8 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 12,0 μονάδες τον Ιανουάριο.

“Οι προσδοκίες της Αγοράς για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων είναι λίγο πρόωρες, επειδή η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει”, δήλωσε η Gita Gopinath, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,2 δισ. ευρώ, στα 90,6 δισ. ευρώ.

Η Mediobanca μειώνει τις συστάσεις και τις τιμές - στόχους για τις Εθνική Τράπεζα (underperform) και Alpha Βank (neutral), ενώ διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση (neutral) και την τιμή – στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς. Για την Εθνική Τράπεζα ο Οίκος μειώνει την τιμή – στόχο από τα 6,7 ευρώ, σε 6,3 ευρώ ανά μετοχή, για την Αlpha Bank στα 1,70 ευρώ, από 1,80 ευρώ πριν, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή - στόχος παραμένει στα 3,65 ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 45,2, από 40,3 ευρώ, δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy", ενώ συμπεριλαμβάνει τον τίτλο στις κορυφαίες της επιλογές. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, “τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Εισηγμένης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 596 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2023, για να αυξηθούν στα 664 εκατ. ευρώ φέτος και στα 736 εκατ. ευρώ το 2025. Η Εταιρεία προβλέπεται ότι θα διανείμει ακαθάριστο μέρισμα 1,54 ευρώ για τη χρήση 2023, 1,71 ευρώ για το 2024 και 1,9 ευρώ για τη χρήση 2025”.

Αύριο Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,875%, λήξης 15 Ιουνίου 2028, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 250 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, CENER, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Quest και στο χαμηλό οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικούς τίτλους, έναντι 93 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.906 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.094 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.773 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.293 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.261 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.506, 1.767 για τον Ιανουάριο και 1.739 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.240), κινήθηκε μεταξύ 3.228,75 και 3.268 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 63, 63 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.126,75), κινήθηκε μεταξύ 1.125 και 1.142,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.240,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.711), Πειραιώς (9.864), Εθνική (1.044), ΔΕΗ (859), Alpha Bank (7.031), Ιντρακάτ (506), ΑΔΜΗΕ (180), ΕΛΧΑ (231), Ελ. Πετρέλαια (440), Μυτιληναίο (154), Αεροπορία Αιγαίου (114), Viohalco (304), Cenergy (125), ΓΕΚ (466), ΕΧΑΕ (127), ΟΤΕ (153), Lamda Development (149).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.070, Πειραιώς 85.201, Eurobank 32.049, Εθνική 16.732, ΑΔΜΗΕ 23.963. ΔΕΗ 28.440, Τέρνα Ενεργειακή 16.656.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.329.117 τεμ., (από 57.485.738 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.696.142 τεμ. (1.730.789), Εθνική 16.058.605 τεμ. (15.948.502), ΟΤΕ 1.497.336 τεμ. (1.497.336), Πειραιώς 985.102 τεμ. (1.011.240).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v