Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Συνέχεια της καθοδικής πορείας σε τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips, κυρίως σε χαρτιά που μέχρι τώρα καταγράφουν υπεραπόδοση. Μέτρια ροή συναλλαγών. Ανοδικά η Jumbo.

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Με την προσοχή στραμμένη στο Νταβός η διόρθωση στα ευρωπαϊκά, απώλειες με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι και οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τον χρονισμό μείωσης των επιτοκίων που δικαιολογούν τη συνέχεια πωλήσεων σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, αλλά και σε Μιλάνο, Μαδρίτη.

Σε αρνητικό έδαφος τα futures του S&P500, διατηρείται η κλίση για τον DAX στις 16.418 (-0,92%), μεγαλύτερη για τον FTSE100 στις 7.463 (-1,24%), επηρεάζοντας ανάλογα τη στάση των επενδυτών στο ΧΑ.

Από τις 1.327,80 οι πρώτες εντολές -με καθοδικό χάσμα, όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση- έως 8 μονάδες χαμηλότερα και εύρος διακύμανσης σε σχετική απόσταση από την περιοχή των 1.355 μονάδων.

Πόσο μπορεί να αψηφά τις διεθνείς πιέσεις, το εύλογο ερώτημα που τέθηκε προσυνεδριακά, εύλογη από αυτή την άποψη η συμπεριφορά μερίδας επενδυτών και δη θεσμικών.

Μέτρια η ροή των εντολών, με προδιαγεγραμμένη καθοδική φορά από την προσυνεδρίαση -κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά- περίπου στον ρυθμό της χθεσινής συνεδρίασης. Κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά και συγκεκριμένα blue chips οι ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών, ειδικότερα σε χαρτιά που μέχρι τώρα καταγράφουν υπεραπόδοση σε σχέση με την αγορά.

Στις 3.208 (-0,87%) ο FTSE25, στις 1.104 (-1,38%) ο Δείκτης Τραπεζών, ακόμη μία συνεδρίαση που για τον τραπεζικό η μεταβολή είναι ευρύτερη των blue chips. Οπως και στην ανοδική κίνηση που προηγήθηκε, έτσι και σε αυτή τη φάση, που διορθώνουν οι αγορές.

Σε Πειραιώς (3,28), Εθνική (6,71), Alpha Bank (1,5375) οι τρεις κύριες προτεραιότητες των πωλητών, ενδεικτική της εστίασής τους. Παράλληλα και σε Eurobank (1,6925), ΔΕΗ (11,91), Helleniq Energy (7,07), Mytilineos (37,42), Motor Oil (24,18), AEGEAN (11,26), Lamda Development (7,18) κ.α., με ενδεικτικό το ότι σε μόλις 2+1 μετοχές δεν υπερτερούν οι πωλητές.

Σε Jumbo (24,94), Sarantis (8,77) η μόνη παρουσία των αγοραστών και σε Coca Cola HBC (27,32) χωρίς μεταβολή, καθώς κυριαρχούν οι πωλητές στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Μέχρι πριν λίγο (11:15), τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης: η μέτρια ροή πωλήσεων -ένδειξη πως επιχειρείται να μην ακυρωθεί η long τάση (στο 2,19% από την αρχή έτους)-, η σταθερή παρουσία αγοραστών από χαμηλότερα επίπεδα -κοντά σε στηρίξεις- και η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως με την πρώτη έξωθεν θετική αφορμή θα επανέλθουν αγοραστές προς υψηλότερες τιμές.

Στις 25/60 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, στα 9,8 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v