Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μάχη για να πάρουν κεφάλι οι αγοραστές

Συνεδρίαση με μέτρια ροή εντολών, ικανοποιητική όσον αφορά τη σύνθεση αρχικά των short αλλά και στη συνέχεια των long, που βγήκαν ενεργά σε Εθνική, Πειραιώς και επιλεγμένα blue chips.

Χρηματιστήριο: Μάχη για να πάρουν κεφάλι οι αγοραστές

Με σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά, με επάνοδο αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την ώρα που σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε αρνητικό ξεκίνημα της συνεδρίασης και για τον DAX παραμένει η κλίση με 1,07%, στο ΧΑ επιτυγχάνεται κατ' αρχάς η ανάσχεση της διόρθωσης και με στοχευμένες εντολές των long ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται σε οριακά θετικό επίπεδο.

Είναι κυρίως οι επιφυλάξεις των επενδυτών όσον αφορά στον χρονισμό μείωσης των επιτοκίων που συντηρούν την πωλητική διάθεση στα διεθνή, είναι πρωτίστως η πρόθεση traders, επενδυτών στο ΧΑ να διαχειριστούν τις εισαγόμενες πιέσεις.

Από τις 1.319,35 μονάδες, χαμηλό ημέρας, στο διάστημα 11:00-11:15, η μεθοδική προσπάθεια των επενδυτών να απορροφήσουν την προσφορά σε -κυρίως- τραπεζικά χαρτιά και blue chips, με επιτυχές -προσώρας- αποτέλεσμα την επαναφορά προς τις 1.332 μονάδες.

Περί τις 5 μονάδες πάνω από το «άνοιγμα» για τον ΓΔ -θυμίζοντας το πτωτικό χάσμα-, με κάλυψη του gap, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Οσον αφορά στη συγκεκριμένη (βραχυπρόθεσμη) προσέγγισή μας, ορίζοντας είναι η συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ημέρα που λήγει η πρώτη (απλή) σειρά στα Παράγωγα, παράμετρος που συνεκτιμάται εν μέρει.

Μέτρια η ροή εντολών στα πρώτα 45'-60' της συνεδρίασης, ένδειξη όπως σημειώναμε της διάθεσης πωλητών -  αγοραστών να μην ακυρωθεί η long φορά της αγοράς. Ρυθμός που άρχισε να γίνεται ταχύτερος στη συνέχεια, με την προσθήκη και ορισμένων προσυμφωνημένων εντολών, με αποτέλεσμα η αξία συναλλαγών να φθάνει πριν λίγο (*) τα 48 εκατ. ευρώ. Ικανοποιητική όσον αφορά στη σύνθεση αρχικά των πωλητών αλλά και στη συνέχεια των αγοραστών, που βγήκαν αρκετά ενεργά σε Εθνική, Πειραιώς και επιλεγμένα blue chips.

Από τα 6,69 στα 6,87 ευρώ η αναστροφή για τη μετοχή της Εθνικής, από τα 3,246 στα 3,346 για την Πειραιώς, δίδυμο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των εντολών από τις συστημικές τράπεζες σταθερά από τη συνεδρίαση της Τρίτης 2 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα για την Πειραιώς στο πλούσιο παρασκήνιο του ΧΑΜαιλέοντα εξηγείται η υπεραπόδοση της μετοχής.

Νέες αυξημένες τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές από την NBG Securities, όπως σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, κατά κάποιο τρόπο απάντηση στη στοχοθεσία της Mediobanca.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με χρηματιστές, το εγχώριο banking ευνοείται στην περίπτωση που η ΕΚΤ θα επιχειρήσει μείωση επιτοκίων από το καλοκαίρι, όπως εκτίμησε νωρίτερα η επικεφαλής της.

Από τις 1.099 η επαναφορά προς τις 1.122 μονάδες για τον ΔΤΡ, επιβεβαιώνοντας -για ακόμη μία, πολλοστή, φορά- την ταχύτερη κίνηση έναντι των blue chips. Οπως εχθές και την πρώτη ώρα σήμερα στη διόρθωση, έτσι και μετά τις 12:30 στην ανοδική αντίδραση.

Παράλληλη η ενεργοποίηση αγοραστών και σε δεικτοβαρή χαρτιά, λ.χ. Jumbo (25,12), TITAN (22,05), Motor Oil (24,56), Helleniq Energy (7,14), ΟΠΑΠ (15,77), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,54), με αποτέλεσμα το «γύρισμα» για τον FTSE25 από τις 3.200 έως 46 μονάδες υψηλότερα. Συν τω χρόνω η προσεκτική απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της προσφοράς σε τίτλους των Mytilineos (37,72), ΔΕΗ (12,07), Cenergy Holdings (7,37) κ.α.
Αλλαγή ισορροπιών και στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό, καθώς πλέον οι μετοχές με θετικό πρόσημο φτάνουν τις 40 έναντι 60 με αρνητικό.

(*) στις 13:30

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v