Ανεβαίνει το επενδυτικό θερμόμετρο στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση με τα βλέμματα σε Νέα Υόρκη (JP Morgan) αλλά και Φρανκφούρτη (ΕΚΤ), με τον ΓΔ σε νέα υψηλά δεκαετίας και Mytilineos και ΔΑΑ να δίνουν το τέμπο. Τι σήμα στέλνει τώρα το ταμπλό.

Ανεβαίνει το επενδυτικό θερμόμετρο στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση με τα όλα της η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τους long να διατηρούν το πλεονέκτημα που έχουν από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του έτους και με τις εξελίξεις στα διάφορα επιχειρηματικά/επενδυτικά πεδία να λειτουργούν υπέρ τους, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Νέα άνοδος για τον Γενικό Δείκτη στις 1,362,05 (0,66%) με ικανοποιητική αξία συναλλαγών -στοχευμένη για ακόμη μία, πολλοστή, ημέρα και αρκετά «καύσιμα» για τη συνέχεια. Χρηματιστές εκτιμούν πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, θα φανεί εάν οι αγοραστές θα συνεχίσουν άμεσα -χωρίς ενδιάμεση διόρθωση- προς νέες υψηλότερες «κορυφές».

Πάνω από το όριο του 1 δισ. τα ebitda 2023 του Mytilineos Group -διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ/μετοχή, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν αφενός την κοινή εκτίμηση των αναλυτών, αφετέρου την πρόβλεψη του ίδιου του επικεφαλής του group.

Σε εξέλιξη το road show της JPMC στη Νέα Υόρκη, για γνώστες της αγοράς το σημαντικότερο investment event που έχει πραγματοποιηθεί στις διεθνείς αγορές.

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το ΙΡΟ του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά την έγκριση εχθές το απόγευμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ενα σημαντικό ΙΡΟ, ικανό να δημιουργήσει μέγεθος/βάθος στην αγορά και μόχλευση -υπό προϋποθέσεις- σε ένα μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Σε αναμονή της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών για τον ΒΟΑΚ (το μεγαλύτερο τμήμα του οδικού άξονα), εξέλιξη που για παράγοντες της αγοράς αίρει τις εκκρεμότητες και τα αδιέξοδα και σε άλλα μέτωπα του κλάδου.

Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει το δ.σ. της ΕΚΤ, λίγο ως πολύ στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν προεξοφλήσει τόσο την απόφαση των μελών όσο και των ανακοινώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ. Μία αμφίσημη τοποθέτηση της Γαλλίδας πως είναι δυνητική η μείωση των επιτοκίων από το καλοκαίρι.

Την 6η Ιουνίου «κυκλώνουν» ως την πιθανότερη, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, αν και σε όλο αυτό το διάστημα επιβεβαιώνεται η μεταβλητότητα, ρευστότητα στα διάφορα μέτωπα, επηρεάζοντας ανάλογα και την τακτική traders, επενδυτών.

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη οι 1.350 μονάδες είναι η νέα -υψηλότερη- στήριξη, μένει να φανεί κατά πόσον οι 1.360 θα μπορούσε να είναι περιοχή εκκίνησης για τον επόμενο κύκλο.

Πρακτικά, τα νέα υψηλά για Mytilineos, Motor Oil, TITAN με αυξημένες εισροές σε ανοδική φορά αυτών των συγκεκριμένων μετοχών/εταιρειών παραπέμπει σε ενεργό παρουσία/δράση «ισχυρών χεριών». Το να τοποθετούνται και σε αυτές τις υψηλές τιμές, προφανώς δεν το κάνουν για να χάσουν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v