Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με φειδώ οι κινήσεις στο ταμπλό

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τη Eurobank να οδηγεί τις τράπεζες και τον ΟΠΑΠ τα blue chips. Χαμηλός ο τζίρος. Ξεχωρίζει η Quest, σε νέο υψηλό ο ΟΛΠ.

Χρηματιστήριο: Με φειδώ οι κινήσεις στο ταμπλό

Ανοδικά ο DAX στη Φρανκφούρτη, μετά το θετικό «γύρισμα» των futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Σταθεροποιητικά εξελίσσεται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με κύριο χαρακτηριστικό τη μέτρια αξία συναλλαγών, μακριά από τα 115 εκατ. (μέσο όρο) των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Οπως και στη χθεσινή, με φειδώ οι πωλήσεις, με μέτρο οι αγορές, καθώς πωλητές και αγοραστές διαχειρίζονται συνδυαστικά την άντληση ρευστότητας με τη διατήρηση της long φοράς για δείκτες, συγκεκριμένες μετοχές.

Λιγότερα από τα 40 εκατ. ο τζίρος νωρίτερα (*), με μικτή σύνθεση τραπεζικών - blue chips, με τον μεν τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται λόγω Eurobank, τα δε μη τραπεζικά κυρίως με ΟΠΑΠ.

Ειδικότερα, για τη μεν Eurobank, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, η αφορμή πιθανόν να βρίσκεται στην επισήμανση του ΧΑΜαιλέοντα, εχθές, για την κίνηση που πέρασε στα... ψιλά. Πρακτικά όσοι ενθυμούνται το προηγούμενο της Grivalia μπορούν να τιμολογήσουν -ανάλογα πάντα- την προσθήκη της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου.

Για τον δε ΟΠΑΠ, όπως θυμίζαμε στο προσυνεδριακό μας σχόλιο, «έχει προηγηθεί η αύξηση της τιμής της στήλης σε κάποια παιχνίδια, ακολουθεί το EuroJackpot...».

Κυρίως με αυτές τις δύο μετοχές, η διαμόρφωση του Δείκτη Τραπεζών στις 1.230 (0,43%), με την προσφορά να μαζεύεται από 16 μονάδες χαμηλότερα, μεθοδικά μετά τις 11:35 και του FTSE25 στις 3.437 (0,17%) από τις 3.414,67 μονάδες.

Στα τραπεζικά έχει μειωθεί η προσφορά στην Πειραιώς (3,876), με την κοινότητα να θεωρεί πως η τιμή διάθεσης θα είναι μεν με μικρό discount -στο 2,5% ήταν για την Εθνική-, αλλά δεν θα έχει προηγηθεί η σημαντική διόρθωση της ΕΤΕ. Τιμή διάθεσης και κατανομή σε ξένους-Ελληνες θα γίνουν γνωστά, πιθανόν ακόμη και στη μεθαυριανή συνεδρίαση, ενδεχομένως αυτό να εξηγεί το μάζεμα από τα αρχικά χαμηλά των 3,856 ευρώ.

Ωστόσο, είναι η Eurobank με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα -αγορές έως το 1,924 ευρώ-, Mytilineos (36,32), ETE (7,166), ΟΠΑΠ (16,84), Alpha Bank (1,714) ακολουθούν.

Περισσότερα, σταδιακά από τις 12:30 και μετά, τα large caps με θετικό πρόσημο, σταθερά η Quest με τη μεγαλύτερη άνοδο 3,45% στα 5,40 ευρώ, ΟΠΑΠ με 2%, Eurobank με 1,85% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (14,52), ΔΕΗ (11,92), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (16,60), Autohellas (13,46), ElvalHalcor (2,16), Alpha Βank.

Πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα για το rating της ελληνικής οικονομίας, από την καναδική DBRS, στόχος της ΔΕΗ να γίνει κορυφαίος παίκτης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με τη Ρουμανία να αποτελεί βασικό μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού σύμφωνα με τον Γιώργο Στάσση.

Νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή του ΟΛΠ, στα 26,40 ευρώ, αλλά σε αποτίμηση 643,5 εκατ., δηλαδή κάτι παραπάνω από το ήμισυ της...Βαλένθια.

(*) τα 16,9 εκατ. σε μετοχές με θετικό πρόσημο, τα 18,2 σε τίτλους με αρνητικό, στις 14:40. Στα 4,86 εκατ. η αξία συναλλαγών με προσυμφωνημένες εντολές σε Motor Oil, HelleniQ Energy και Eurobank (ξεχωρίζει μία εντολή για 2 εκατ. τμχ. στο 1,90 ευρώ (στις 11.48'.50").

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v