Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διχασμός στον FTSE 25

Δεύτερη συνεδρίαση με περιορισμένο τζίρο και αναμονή για το placement Πειραιώς. Νέα άνοδο για ΟΠΑΠ, ράλι για Quest, θετικό πρόσημο για Eurobank, Alpha Bank. Πωλητές σε Σαράντη, Coca Cola, Lamda.

Χρηματιστήριο: Διχασμός στον FTSE 25

Και η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας αποδείχθηκε διαδικαστικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας την στάση αναμονής που έχουν επιλέξει οι περισσότεροι traders, περιμένοντας την αύξηση της ορατότητας, όσον αφορά το αναμενόμενο placement της Πειραιώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Beta Sec. που αναφέρει, “η απουσία βραχυπρόθεσμου καταλύτη μπορεί να διατηρήσει την Αγορά σε συσσώρευση, ενώ τα ικανοποιητικά αποτελέσματα περιορίζουν το περιθώριο υποχώρησης. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών υποδηλώνουν επιφυλακτικότητα, μία στάση που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την επικείμενη διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Αν στην τρέχουσα φάση, κάποιος επενδυτής δεν έχει Bitcoin, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ, μάλλον οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διεκπεραιωτικού χαρακτήρα”.

Εξαιρετικά στενή και σήμερα η κίνηση του Γενικού Δείκτη, που κινήθηκε σε ένα εύρος μικρότερο των εννέα μονάδων, με το όποιο ενδιαφέρον να εξαντλείται στις κινήσεις επιμέρους τίτλων.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως “το μεγαλύτερο νέο δεδομένο που περιμένει η Αγορά, στην παρούσα φάση, είναι το placement της Πειραιώς, με το ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό να είναι πολύ μεγάλο”.

Μέχρι νεωτέρας λοιπόν, σαν επικρατέστερο σενάριο για το Χ.Α. δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, χωρίς να απειλείται το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1400 μονάδων, αλλά και χωρίς οι λίγοι αγοραστές να διεκδικούν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Με μικτές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και με τον δείκτη DAX, να διεκδικεί κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά.

Από την άλλη, τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις Εγχώριες Εισηγμένες και το μπαράζ φημών για επικείμενα deals, ασφαλώς και περιορίζουν τις πιθανότητες για σημαντική υποχώρηση στο ΓΔΧΑ.

Ideal Holdings, Lavipharm (28/02), Ελ. Πετρέλαια, Entersoft (29/02) και Mermeren Kombinat (01/03), έχουν πάρει σειρά να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα για την χρήση 2023. Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομόλογου της Intralot στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Την τελευταία ημέρα του μήνα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI. Αλλαγές δεν υπήρξαν στον βασικό δείκτη (τον απαρτίζουν οι: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo), ωστόσο, αποφασίστηκε η ένταξη της Ιντρακάτ και της Intralot στον Small Cap.

Εν τω μεταξύ, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δείχνει να “καθιερώνεται” σε χαμηλότερα επίπεδα η καθαρή αξία συναλλαγών και αυτό εγείρει κάποιους πρώτους προβληματισμούς, στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα διεκδικήσει σε λίγο καιρό την ένταξή του στο κλαμπ των Ανεπτυγμένων Αγορών βάσει ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων. Η ενδυνάμωση των συναλλαγών είναι μια συνθήκη που διαρκώς εξετάζεται από τους Ξένους επενδυτές, προκειμένου να αξιολογηθεί ο βαθμός συμμετοχής τους. Η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας βοηθάει στο να αναδειχθούν και άλλες ιδέες, που λόγω ρευστότητας είχαν μείνει στα αζήτητα. Επίσης βοηθάει τις αναδιαρθρώσεις, ειδικά σε ‘ξεχασμένες’ θέσεις που κάποτε είχαν ένα ‘στόρι’. Όπως και να έχει μια εμπορεύσιμη Αγορά είναι πιο θελκτική σε μεγάλους Επενδυτές και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ολοκληρώνονται χωρίς άγχος και πίεση δύσκολα εγχειρήματα διάθεσης μετοχών”, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης, για τις μακρινές λήξεις, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,68% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,27% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,364% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1407,95 (-0,46%) και 1416,68 μονάδων (+0,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1411,92 (-0,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1411,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,18%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 87,4 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, ΕΤΕ, ΛΑΒΙ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 17% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 87,4 εκατ., τα 73,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Συνεδριάσεις διαδικαστικού τύπου, με τον πήχη των προσδοκιών να παραμένει χαμηλά, μέχρι τις τελικές αναγγελίες για τη μεταβίβαση του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η πτωτική πορεία της πιθανότητας να μειώσει τα επιτόκια η Fed στη συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου είναι προφανής, εάν αναλογιστούμε την πορεία των αντίστοιχων μακροοικονομικών δεδομένων. Θα κρατήσουμε όμως ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να ‘διαβάζουν’ ορθά την Αγορά. Και όσο δεν υπάρχουν εκπλήξεις, τόσο η αυτοπεποίθησή τους ανεβαίνει, εξ ου και η επιθετική προεξόφληση των μετοχικών Αγορών. Προφανώς, η Εγχώρια Αγορά περιμένει τους όρους για το placement της Πειραιώς, διατηρώντας ρευστότητα, αναλογιζόμενοι οι επενδυτές τα ποσοστά διανομής σε άλλες περιπτώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι επίκειται αυξημένη μεταβλητότητα (όχι μόνο στην ΠΕΙΡ), οπότε ο καθένας καλό είναι να λάβει τα μέτρα του αν δεν αντέχει ‘συγκινήσεις”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Υποτονικές έως αδιάφορες μπορούν να χαρακτηριστούν οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. Και στο εξωτερικό, οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες δεν έχουν να επιδείξουν κάτι ουσιαστικά διαφορετικό, καθώς ενδεχομένως αναμένουν τα νέα στοιχεία από τα επίπεδα τιμών Αγαθών και Υπηρεσιών της Πέμπτης και Παρασκευής. Για τον ΓΔΧΑ, ενδεχομένως να υπάρξει κάποια εκτόνωση της συσσώρευσης τους τελευταίου διαστήματος, με ‘εισαγόμενη’ αφορμή. Στην περίπτωση που αυτή είναι ανοδική από τα τρέχοντα επίπεδα, θα εξετάσουμε μερική και πάντα επιλεκτική κατοχύρωση κερδών”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οι επενδυτές να γίνονται πιο επιφυλακτικοί, ως προς τη διατήρηση του ράλι, εν όψει μιας πληθώρας ανακοινώσεων μακροοικονομικών στοιχείων αυτήν την εβδομάδα”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε από το Χ.Α. να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με επιλεκτικές τοποθετήσεις να εκδηλώνονται”, αναφέρει η Optima bank.

Ο S&P 500 αλλά και ο Nikkei συγκαταλέγονται στους διεθνείς δείκτες του Πλανήτη που κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ τις προηγούμενες ημέρες. Ο S&P 500 με οδηγό την Εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, μια από εκείνες της ομάδας των αποκαλούμενων ‘Magnificent Seven’ της Τεχνολογίας, που το τελευταίο έτος έχει καταγράψει απόδοση πάνω από 200% ! Ταυτόχρονα, στην Ιαπωνία όπου η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί ακόμη αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια, ο πληθωρισμός έφτασε το 2,6% και η ανάπτυξη αγγίζει το 2% επιτρέποντας την αναρρίχηση των μετοχών και την κατάρριψη του ‘στοιχειωμένου’ ιστορικού ρεκόρ του Nikkei στις 38,915,87 μονάδες από το τέλος του 1989, πριν 34 χρόνια δηλαδή, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για συγχρονισμό και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε ανοδική ρότα δεν εκπληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι τα θετικά εταιρικά νέα συνεχίστηκαν: ο ΟΤΕ ανακοίνωσε θεαματική βελτίωση (+23%) του προς διανομή μερίσματός του, εξαντλώντας τις ελεύθερες ταμιακές ροές. Η TITC εντυπωσίασε με το διπλασιασμό της καθαρής κερδοφορίας της και η ExxonMobil προχωρεί από κοινού με την Helleniq Energy τη διαδικασία διερεύνησης του Οικοπέδου όπου προσδοκάται να εντοπιστεί σημαντικό κοίτασμα Υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα, η δημόσια εγγραφή στο ομόλογο της Intralot ολοκληρώθηκε με επιτυχία (υπερκάλυψη 1,55 φορές), αποδίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της επανόδου της Εταιρείας σε κερδοφόρο πορεία μετά το 2025.

Όμως, στην παρούσα φάση και αφού έχει καταγραφεί ανοδική κίνηση του ΓΔ πάνω από 9% από την αρχή έτους, είναι εύλογο να υπάρξει μια περίοδος “περισυλλογής”. Αυτό αποτυπώνεται στη συμπεριφορά των επενδυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις: σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους διενεργούνται ρευστοποιήσεις, χωρίς ωστόσο να σημειώνεται ουσιαστική οπισθοχώρηση του ΓΔ, καταγράφοντας ελεγχόμενη μεταβλητότητα, καθώς οι χαμηλότερες ενδοσυνεδριακά τιμές δελεάζουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Σημειώνεται πάντως αισθητή υποχώρηση των συναλλαγών, δεδομένο που δεν επιτρέπει την εκτροφή αισιοδοξίας για ανοδική κίνηση πάνω από τις 1424,35 μονάδες που καταγράφηκαν στις 20 Φεβρουαρίου.

Θα χρειαστεί επομένως η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της Πειραιώς από το ΤΧΣ στις αρχές Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθούν δεδομένα τιμολόγησης που θα επιβεβαιώσουν τις αναβαθμισμένες τιμές - στόχους που αποδίδουν οι Επενδυτικοί Οίκοι.

Επιπλέον, η πιθανή ολοκλήρωση ενός ακόμη deal, όπως εκείνου της ΤΕΝΕΡΓ με premium, σε σχέση με την τρέχουσα τιμή, θα επιβεβαίωνε την εκτίμηση ότι οι τρέχουσες τιμολογήσεις και άλλων τίτλων στο Χ.Α. συνιστούν το εφαλτήριο για διαμόρφωση υψηλότερων στη συνέχεια.

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. των 98 δισ. ευρώ, που ανέρχεται στο 46% του ΑΕΠ, να υστερεί ακόμη αισθητά σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη των Ευρωπαϊκών Αγορών, πολλώ δε μάλλον των Αμερικανικών.

Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπλήρωσε μια διετία και τίποτε δεν συνηγορεί σε ένα σενάριο σύντομης ολοκλήρωσής του, ενώ και συγκρατημένη αισιοδοξία καταγράφεται για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Μ. Ανατολή.

Ενόψει των παραπάνω, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν αναμένεται να αποφασίσουν επιτοκιακές μειώσεις στο εγγύς μέλλον, πριν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να είναι πειστικά σε σχέση με την τιθάσευσή του.

Με τον Ecomomist να ζητεί την αναβολή τέτοιων σκέψεων από την Federal, καθώς τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας και οι υψηλές μισθολογικές αυξήσεις (+4,5% ετησίως) δεν συνηγορούν σε επικείμενη υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 3%.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ωστόσο εκτιμά, ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Ιούνιο να μειώνει τα δικά της επιτόκια, έχοντας πειστεί ότι δεν θα αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός. Με τους διαχειριστές να επιλέγουν τη στάση αναμονής στην παρούσα φάση, αναμένοντας βελτίωση της ορατότητας στο επενδυτικό τοπίο”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6,3), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Πειραιώς (-0,26%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,88%), Εθνική (-0,64%) και Eurobank (+1,67%).

Μεταξύ 1214,99 (-0,81%) και 1232,94 μονάδων (+0,65%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1227,51 (+0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1230,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,42%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1043 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1028 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, μεγάλη μείωση των καταθέσεων του Ιδιωτικού τομέα, αλλά και των Τραπεζικών δανείων καταγράφει τον Ιανουάριο η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν πλέον των 5 δισ. ευρώ, στα 189,67 δισ. ευρώ, από 194,78 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, καταγράφεται αρνητική πιστωτική επέκταση κατά 4,47 δισ. ευρώ, με το σύνολο της χρηματοδότησης να διαμορφώνεται στα 190,7 δισ. ευρώ, από 195,32 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Σχετικό πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου ξεχώρισαν θετικά οι TITC (+0,58%), Quest (+4,60%), Jumbo (+0,07%), ΟΠΑΠ (+2,11%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,49%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Σε νέα υψηλά 16 ετών ο τίτλος της TITC (+0,58%).

Στόχος της ΔΕΗ είναι να γίνει ο κορυφαίος Παίκτης στον τομέα της καθαρής Ενέργειας και των κρίσιμων Υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο που θα προσθέτει αξία σε όλες τις Χώρες”. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο Βουκουρέστι, στο Συνέδριο “Ziarul Financiar Power Summit 24”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΔΕΗ (-0,08%) βρίσκεται σε πλαγιοκαθοδική πορεία από τα 12,50 ευρώ (κλείσιμο 6/2), καθώς αρκετοί traders δεν υποδέχτηκαν θετικά την πιθανότητα απόκτησης κομματιού της Nova και μάλιστα στις υψηλές τιμές που ακούστηκαν. Τεχνικά, η προσοχή στη ζώνη στήριξης των 10,46 – 10,40 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και στην πρώτη αντίσταση των 12,67 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (+2,11%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 14,5 ετών. Η επόμενη αντίσταση στα 17,08 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 16,00 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από χθες η στήλη ανέφερε τις φήμες για πιθανές μετοχικές εξελίξεις στην ACS και τις συζητήσεις μεταξύ της Quest Holdings και του Πολυεθνικού Ομίλου GLS. Σήμερα η μετοχή της Quest (+4,60% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) ήταν η μοναδική από όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η επόμενη, σημαντική, αντίσταση στη ζώνη 5,50 – 5,76 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η στήριξη στα 4,98 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Cenergy (-1,61% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), συμπληρώνοντας επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε χαμηλά τριών μηνών. Οι επόμενες στηρίξεις στα 6,60 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 6,42 (ημερήσιο “stop long”) και 6,38 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για την ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,65 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΣΑΤΟΚ (+120,34%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+86,26%), ΦΒΜΕΖΖ (+84,08%), ΒΙΟΤ (+58,33%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,76%), ΓΚΜΕΖΖ (+49%), ΜΠΤΚ (+45,19%), ΚΟΥΑΛ (+43,75%), ΔΟΜΙΚ (+39,26%), MONTA (+35,08%), ΑΣΤΑΚ (+34,2%) και ΕΠΙΛΚ (+30,43%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+2,02%), ΜΟΥΖΚ (+4,27%), ΑΒΕ (+1,95%), ΠΛΑΚΡ (+1,95%), ΜΙΝ (+5,69%), ΤΖΚΑ (+0,59%), ΣΙΔΜΑ (+1,44%), ΟΛΘ (+1,86%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+6,21%), ΦΛΕΞΟ (+1,25%), ΕΒΡΟΦ (+4,83%) και ΧΑΙΔΕ (+4,67%).

Ανοδικό “πενταρέ” για ΟΛΠ (+4,29%) και υψηλά 16 ετών.

Αν δεν δώσουν νέες υψηλότερες κορυφές και δεν ανακοινώσουν αποτελέσματα 2023, κάθε ανοδική αντίδραση από τα ΜΕΖΖ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία απεγκλωβισμού, από τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΛΟΤ (-2,35%), πέντε για ΦΡΙΓΟ (-3,01%), πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι για ΙΝΤΚΑ (-2%), με τέσσερις πτωτικές τις τελευταίες πέντε η ΕΛΣΤΡ (-1,55%), ενώ στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, η ΡΕΒΟΙΛ (-4,68%) συμπλήρωσε επτά πτωτικές, μία αμετάβλητη και μόλις μία ανοδική συνεδρίαση.

“Ξεχάστηκε” κάτω από τα 10,00 ευρώ ο Πετρόπουλος (0%).

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Attica Group (+2,24%), μετά από τέσσερις η Performance (+1,53%), μετά από έξι ο Άβακας (+0,24%) και μετά από επτά πτωτικές ο Ικτίνος (+7,04%).

Σε νέα υψηλά 17 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+2,26%).

Επιστροφή αγοραστών σε Λούλη (+2,11%) και Epsilon Net (+0,78%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” και τα χθεσινά χαμηλά 2,5 μηνών, σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει η ΕΚΤΕΡ (+2,85%), αλλά υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας των 4,07 ευρώ (+5,44%). Με βάση τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του α΄ εξαμήνου, η μετοχή διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e, αλλά ακόμα και σήμερα έδειξε ότι συνεχίζει να έχει πωλητή, που έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του μετά το μέσον των συναλλαγών.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1383 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1283, 1277 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1257 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3363 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3103 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3054 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Συνεχίζονται οι κινήσεις αντίδρασης στο Πετρέλαιο, προς το 1,0852 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2040 ο Χρυσός, προς τα $22,65 διορθώνει το Ασήμι.

Πέρασε τα $56800 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $3240 ανηφορίζει το Ethereum.

“Η τρέχουσα διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί. Αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει στον στόχο του 2%” ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί τον Μάρτιο και να διαμορφωθεί στο -29, σε σχέση με το προηγούμενο αναθεωρημένο ποσοστό, σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσίευσαν το Ινστιτούτο Ερευνών Αγοράς GfK και το Ινστιτούτο αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM). Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,2 μονάδες, στις -6,4. Ο δείκτης εισοδηματικών προσδοκιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 15,2 μονάδες, σε -4,8.

Ο Τραπεζικός δανεισμός προς τις Επιχειρήσεις και τα Νοικοκυριά της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμος τον περασμένο μήνα, γεγονός που δείχνει ότι η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη του Μπλοκ δεν έχει ακόμη κερδίσει έδαφος, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

“Τα προβλήματα στον τομέα του Εμπορικού Real Estate θα παραμείνουν περιορισμένα, εφόσον οι ΗΠΑ αποφύγουν την ύφεση”, υποστήριξε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, σε συνέντευξή του στο CNBC. Ο Τζέιμι Ντάιμον πιστεύει ότι “υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες από αυτές που προβλέπουν οι Αγορές, να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε ύφεση, αν και δεν βλέπει συστημικά προβλήματα να δημιουργούνται”.

“Οι εκδόσεις ομολόγων από Εταιρείες υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης στις ΗΠΑ ανήλθαν στα $153 δισ. τον Φεβρουάριο, επίπεδο που αποτελεί νέο ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα. Ο καλύτερος μήνας στην ιστορία ήταν ο Απρίλιος του 2020, όταν οι Εταιρείες στις ΗΠΑ εξέδωσαν ομόλογα $285 δισ.” σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, που περιλαμβάνουν είδη μακράς διαρκείας, όπως αεροπλάνα και συσκευές, βούτηξαν 6,1% τον Ιανουάριο, στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση κατά 5%.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για ενδέκατο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, σκαρφαλώνοντας σε νέο επίπεδο ρεκόρ. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller που αξιολογεί τις τιμές σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές ενισχύθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο. Η άνοδος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 ανήλθε στο 6,1%.

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, απηύθυνε έκκληση στις μεγαλύτερες Ανεπτυγμένες Χώρες του Κόσμου να βρουν τρόπους να “ξεκλειδώσουν” την αξία των παγωμένων Ρωσικών Στοιχείων Ενεργητικού για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά και την ανοικοδόμηση της Χώρας μετά τον πόλεμο.

“Η Παγκόσμια Οικονομία φαίνεται πως οδεύει προς μια ήπια προσγείωση”, αναφέρουν οι επικεφαλής οικονομικών των G20 στο προσχέδιο της τελικής δήλωσής τους στο πλαίσιο της Συνόδου τους στη Βραζιλία, αναφέροντας ως “ένα από τα διακυβεύματα την ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ, στα 98,2 δισ. ευρώ.

“Αν και αναμένουμε ότι η ανάπτυξη είτε θα παραμείνει ασθενής, είτε θα εξασθενήσει περαιτέρω το 2024, έχουμε σταθερές τάσεις σε ότι αφορά την αξιολόγηση σε σχεδόν όλες τις Χώρες που καλύπτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο συνίσταται σε μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των Ομοτίμων της στη Ζώνη του Ευρώ. Η αξιολόγηση ‘περιορίζεται’ από τις οικονομικές ‘κληρονομιές’ που άφησε η παρατεταμένη κρίση της Ελλάδας, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Οι Ελληνικές Αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική ευθύνη, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση”, σημειώνει η DBRS σε ανάλυσή της για το outlook των επιμέρους Κρατών.

H Pantelakis Securities αυξάνει τις τιμές - στόχους για τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών, διατηρώντας τις συστάσεις “overweight” για τις μετοχές τους, με τις Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank να αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της. Οι νέες τιμές - στόχοι είναι τα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, από 4,65 ευρώ πριν, τα 2,35 ευρώ για την Αlpha Bank, από 2,30 ευρώ πριν, τα 9,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, από 8,50 ευρώ πριν και τα 2,45 ευρώ για τη Eurobank, από 2,15 ευρώ, προγενέστερα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΚΟΥΕΣ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΣΑΡ και CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Lamda Development, Cenergy, ΕΕΕ, ΟΤΕ και στο υψηλό η Quest.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 55 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.094 συμβόλαια).

Στα 4.309 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.332 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.445 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.445 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 705, 682 για τον Μάρτιο και 23 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.439,75), κινήθηκε μεταξύ 3.417,5 και 3.452 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.233,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.481).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.200 ΓΕΚ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.729), Πειραιώς (3.562), Εθνική (1.425), ΔΕΗ (438), Alpha Bank (2.515), Ιντρακόμ (218), Ιντρακάτ (259), Ελ. Πετρέλαια (461), Τέρνα Ενεργειακή (868), Viohalco (143), ΟΠΑΠ (347), ΕΧΑΕ (416), ΕΛΧΑ (110), Μυτιληναίο (218), ΑΔΜΗΕ (525), Lamda Development (116).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 174.314, Πειραιώς 74.052, Eurobank 29.467, Εθνική 14.656, ΑΔΜΗΕ 30.440. ΔΕΗ 29.558, Τέρνα Ενεργειακή 22.571, ΕΧΑΕ 10.967, ΓΕΚ 11.857, ΟΤΕ 10.177.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.704.045 τεμ., (από 58.704.045 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.777.151 τεμ. (34.917.030), ΟΠΑΠ 1.612.502 τεμ. (1.612.219), Εθνική 14.274.408 τεμ. (14.285.272), ΟΤΕ 1.799.513 τεμ. (1.799.513), Πειραιώς 895.291 τεμ. (897.352), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                              Name of Issuer                 NSP            Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v