Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τα μάτια στην Πειραιώς οι traders

Στις τράπεζες εστιάζουν οι παίκτες, ενόψει placement Πειραιώς. Πρεμιέρα για το ομόλογο Intralot. Θετική έκπληξη στα midcaps η υπεραπόδοση του ΟΛΠ. Γιατί μαγνητίζουν HelleniQ Energy και ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: Με τα μάτια στην Πειραιώς οι traders

Μικτές τάσεις στη Wall Street, σε αναμονή ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων στα ευρωπαϊκά. Ανάλογη τάση νωρίτερα στα κύρια χρηματιστήρια της Ασίας, από οριακά θετικές τιμές τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Από τις 17.556 μονάδες ο DAX, από τις 7.683 ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.411,98 (-0,18%) ο Γενικός Δείκτης.

Συνεδρίαση μέτριας αξίας συναλλαγών η χθεσινή αλλά μεγαλύτερη της Δευτέρας, στα περίπου 82 εκατ., παραπέμποντας σε σταδιακή ενίσχυση των εισροών. Στα τραπεζικά χαρτιά η εστίαση traders, επενδυτών, με αποτέλεσμα την έστω και οριακά θετική διαφοροποίηση του κλαδικού δείκτη έναντι της αγοράς και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 1.230,40 (0,42%) ο ΔΤΡ έναντι 3.431,28 (-0,03%) του FTSE25. Σε Eurobank (1,917), ETE (7,134), Alpha Bank (1,718), Πειραιώς (3,888) οι κύριες 4 επιλογές αγοραστών-πωλητών, με την Πειραιώς στο επίκεντρο
traders, επενδυτών.

Στο «μαξιλάρι» που χτίζει η Πειραιώς για τη φετινή κερδοφορία αναφέρεται από νωρίς ο Χρήστος Κίτσιος. Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα «τασική» μετοχή τόσο για τον κλάδο όσο και για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με την αποσαφήνιση της τιμής διάθεσης και της κατανομής σε ξένους-εγχώριους επενδυτές να είναι τα δύο ζητούμενα για την κοινότητα.

Με την αποσαφήνισή τους εκτιμάται πως θα «ξεκλειδώσουν» η στάση των traders, ενδεχομένως ορισμένων hedge funds, θα διαμορφωθεί φορά για τον ΔΤΡ είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Αυτό βραχυπρόθεσμα, καθώς σε ευρύτερο ορίζοντα η φορά της μετοχής, όπως και του κλαδικού δείκτη, είναι ξεκάθαρα ανοδική.

Πέραν των τραπεζικών, και δη της Πειραιώς, μέρος της ρευστότητας εισρέει σε μετοχές των ΟΠΑΠ (16,90), ΤΙΤΑΝ (26,10), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (16,55) και τις τελευταίες μία-δύο συνεδριάσεις στην Quest (5,46).

Αντισταθμιστικά των πωλήσεων που βγαίνουν στην πλειονότητα των blue chips λειτουργούν οι πρώτες τρεις, με αιχμή τον ΟΠΑΠ, που μετά τη χθεσινή συνεδρίαση έχει επιθετική long συμπεριφορά. Στο 4,58% η εβδομαδιαία μεταβολή, στο 9,95% από την αρχή του έτους, με ζητούμενη για τους αγοραστές την επαναφορά άνω των 17 ευρώ.

Σύμφωνα με χρηματιστές, στη μετοχή του Οργανισμού έχουν αρχίσει να τοποθετούνται διερευνητικά ορισμένοι διαχειριστές ξένων funds. Στη λογική της προεξόφλησης ενός θετικού πρώτου 3μήνου, κυρίως όμως της προοπτικής αυξημένων εσόδων από το Euro 2024, τους Ολυμπιακούς Αγώνες κ.λπ. Στα υπόψη, για όσους ενεργούν μεσοπρόθεσμα, με το «χαρτί» να μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα στα χέρια των αγοραστών.

Πρεμιέρα σήμερα για τις ομολογίες του εταιρικού της Intralot (1,162), με το 77% της έκδοσης να απορροφάται από ιδιώτες επενδυτές.

Θετική έκπληξη από τα mid caps η υπεραπόδοση για τη μετοχή του ΟΛΠ, σε νέα υψηλά μετά το 4,29% στα 26,75 ευρώ. Στο 8,08% η εβδομαδιαία μεταβολή, στο 15,30% από την αρχή του έτους, με διακριτή την τοποθέτηση ισχυρού επενδυτή.

Επιχειρηματικές εξελίξεις, οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώνουν τη στάση των επενδυτών, εύλογη συνεπώς η προσοχή στον τίτλο της HelleniQ Energy. Στα 8,24 ευρώ η μετοχή, στα 2,518 δισ. η αποτίμηση, με ορισμένους επενδυτές να «παίζουν» την προοπτική ενός επόμενου placement -στη λήξη της περιόδου lockup- διεύρυνσης της ελεύθερης διασποράς, συνακόλουθα της επανόδου στον δείκτη MSCI Standard Greece.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v