Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιβεβαιώνεται σημαντική στήριξη στις τράπεζες

Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, με κινήσεις trading και μικρές απώλειες -εντός τεχνικών ορίων- στις τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζουν ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΝΕΡΓ, σε νέα υψηλά τρία mid caps.

Χρηματιστήριο: Επιβεβαιώνεται σημαντική στήριξη στις τράπεζες

Υποτονικό κλίμα, μικτές τάσεις και οριακά θετικό κλείσιμο εβδομάδας.

Από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, η εβδομάδα προστίθεται στις τελευταίες με θετικό πρόσημο -μάλιστα σε Wall Street και Φρανκφούρτη καταγράφηκαν νέα ιστορικά υψηλά-, ενώ για το Χρηματιστήριο Αθηνών στα επίπεδα των 1.424 μονάδων το «ταμείο» είναι στο συν 0,10%.

Με πλεονέκτημα οι πωλητές, σταθερά μετά το αρχικό 10λεπτο-15λεπτο, με τη ροή εντολών χωρίς ιδιαίτερη πίεση μεν, αλλά και δίχως ιδιαίτερη απορρόφηση από την πλευρά των αγοραστών.

Εβδομάδα Πειραιώς, με λίγο ως πολύ αναμενόμενη τη στάση κυρίως των traders εχθές-σήμερα, συνεκτιμώντας πως τη Δευτέρα «πιστώνονται» οι μετοχές στους κωδικούς ξένων/εγχώριων επενδυτών που λογικά θα επιφέρει εξισορρόπηση, τόσο για τον τίτλο της όσο και για τον κλαδικό δείκτη.

Το γεγονός πως μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται η σημαντική περιοχή στήριξης για τον ΔΤΡ ενισχύει την εκτίμηση πως πωλητές-αγοραστές, κάτοχοι και μη μετοχών της Πειραιώς όπως και των Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής έχουν ως σημείο αναφοράς τις 1.210 μονάδες.

Από Δευτέρα, συνεκτιμώντας τα οικονομικά αποτελέσματα 2023 της Εθνικής -τη θέση της διοίκησης για μέρισμα-, θα μπορεί οι αγοραστές να επανέλθουν προς τις 1.265-1.270 μονάδες. Ορίζοντάς τους, σε πρώτο χρόνο, η προσεχής Παρασκευή -15 Μαρτίου-, ημέρα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's.

Mε την κοινότητα να θεωρεί ως πιθανότατο ενδεχόμενο την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον συγκεκριμένο οίκο (μεγαλύτερο και ισχυρότερο όλων), το δυνητικό όφελος για τις τράπεζες θα μπορούσε να προσμετρηθεί ανάλογα. Παράλληλα στο διάστημα 12-14 διεξάγεται το road show της Morgan Stanley, όπου οι επιτελικοί των τραπεζών θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν μεγέθη 2023-προοπτικές και πολιτική χρηματικών διανομών.

Στα 4,05-4,12 ευρώ οι εντολές σήμερα στον τίτλο της Πειραιώς, καθώς τα 4 ευρώ έχουν «κλειδώσει» για τιμή διάθεσης, στο 1,71 η Alpha Bank, σε Eurobank επανήλθαν οι αγοραστές μετά τις 11:50 έως το 1,916 ευρώ, η Εθνική είναι, σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης, στο εύρος των 7,02-7,122 ευρώ.

Στις 4 τραπεζικές ο μεγαλύτερος τζίρος, με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (15,44), Mytilineos (36,30), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,23), Jumbo (26,68), HelleniQ Energy (8,12) να ακολουθούν.

Πωλητές στην πλειονότητα των τίτλων του δείκτη, σε εύρος 3.437-3.461 μονάδων, εντός τεχνικών ορίων, με εβδομαδιαία μεταβολή οριακά αρνητική.

Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή η μεγαλύτερη άνοδος με αρκετές συναλλαγές -λιγότερες όμως των προηγούμενων ημερών- και μεταβολή 7,95% και 4,42% αντίστοιχα, με νέα υψηλά για την πρώτη.

Εβροφάρμα (1,89), Qual (1,14), Λεβεντέρης (0,40) από τα small caps σε «νέα υψηλά», και τις 42 μετοχές με θετική μεταβολή -έναντι 58 με αρνητική.

Στα 62,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 41,8 εκατ. σε μετοχές με διόρθωση και 15,9 εκατ. με άνοδο. Στα 2,683 εκατ. η αξία συναλλαγών μέσω πακέτων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v