Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με την Πειραιώς στο επίκεντρο

Το επιτυχημένο placement των μετοχών του ΤΧΣ και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις κινήσεις των επενδυτών. Βοήθειες από τα ξένα χρηματιστήρια μετά το profit taking στις τράπεζες στη χθεσινή συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με την Πειραιώς στο επίκεντρο

Επιστροφή στα ρεκόρ για τον S&P500, νέο ιστορικό υψηλό με Intel, American Express και «ανάσες» για την NYCB. Είχαν προηγηθεί τα ιστορικά υψηλά για DAX, CAC, FTSE100, με την Κριστίν Λαγκάρντ να «φωτογραφίζει» για Ιούνιο τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές κινήθηκαν προς αντίθετη κατεύθυνση, με την ολοκλήρωση της διάθεσης του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ να ενεργοποιεί τακτικές κατοχύρωσης-αναδιάταξης θέσεων σε μία συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, όπως άλλωστε λίγο ως πολύ αναμενόταν.

Θέμα της ημέρας -και εβδομάδας, και όχι μόνο- το placement της Πειραιώς, με τα ομολογουμένως θεαματικά αποτελέσματα, με τους διαχειριστές των ξένων χαρτοφυλακίων να παίρνουν τις μετοχές τους, τους εγχώριους να ακολουθούν σήμερα και από Δευτέρα ξεκινά -και τύποις- η «επόμενη ημέρα» της πλήρως ιδιωτικοποιημένης τράπεζας. Μετά τις Eurobank και Alpha Bank.

Στο εύρος των 4,088-4,156 ευρώ οι εντολές που πραγματοποιήθηκαν εχθές, στα 302,5 εκατ. τμχ. η συναλλακτική δραστηριότητα και εκ προοιμίου γνωστό πως ανάλογα με τη ροή «πίστωσης» των μετοχών στους κωδικούς ξένων/εγχώριων συνδυαστικά με το περιθώριο του Τ+2, θα δημιουργούνταν συνθήκες μόχλευσης.

Χρηματιστές εξηγούν πως μετά την ανακοίνωση της υπερκάλυψης, είναι λογικό να υπάρχουν ξένοι θεσμικοί οι οποίοι έχουν ήδη τίτλους της Πειραιώς. Άρα θα υπάρξουν κάποιες μέρες (μετά την εισαγωγή) μέχρις ότου αλλάξουν χέρια υπερβάλλοντες τίτλοι που θα ικανοποιήσουν άλλα funds ή ιδιώτες που δεν κατάφεραν να πάρουν τις θέσεις που ήθελαν.

Δεν είναι τυχαίο πως όλο αυτό το διάστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα και στην αγορά Παραγώγων, με τη λήψη θέσεων στα Συμβόλαια της Πειραιώς όπως και των Αlpha Bank, Eurobank και Εθνικής. Αρχικά ως θέσεις αγοράς, ξεκινώντας από το συν 5,22% της Πειραιώς μία εβδομάδα πριν, μέχρι την κορύφωση της κίνησης την Τετάρτη και το συνακόλουθο «γύρισμα» σε πώληση και με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων από την Αlpha Bank (πριν τη συνεδρίαση) και τη Eurobank (μετά τη λήξη). Με discount τα ΣΜΕ της Alpha Bank (για 19.640 στο -3,91%), με ανάλογη τάση και των άλλων τριών Συμβολαίων.

Το πιθανότερο είναι πως τουλάχιστον για σήμερα η μεταβλητότητα θα είναι χαρακτηριστική, ότι θα υπάρξουν traders που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν το Τ+2, που πρακτικά σημαίνει ότι Δευτέρα-Τρίτη θα εξισορροπείται η κατάσταση. Όπως σημειώνουν επαγγελματίες της αγοράς, μία τόσο μεγάλη διαδικασία -εννοώντας ότι η προσφορά των 14 δισ. αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής αποτίμησης του ΧΑ- θέλει τον χρόνο της μέχρι να βρεθούν τα σημεία αναφοράς πωλητών-αγοραστών.

Στις 1.231,49 ο ΔΤΡ μετά από διόρθωση 2,86%, στήριξη και stop για long παραμένει η ζώνη των 1.212 μονάδων -όπως είχε αναφερθεί στις «τεχνικές συντεταγμένες» (Εκηβόλος 4 Μαρτίου), με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη σε ισχύ.

Με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (15,22), ΟΠΑΠ (17,10), TITAN (26,50), αλλά και Mytilineos (36,28), OTE (13,57), Motor Oil (27,50), ΔΕΗ (11,86), AEGEAN (12,84), οι εφεδρείες-αντιστάθμιση από την πλευρά των αγοραστών. Προφανώς και δεν περνούν απαρατήρητα τα διαδοχικά υψηλά για τη μετοχή της TITAN Cement International, της Cenergy Holdings, με την αγορά να μην αποκλείει το ενδεχόμενο εξελίξεων στο πλαίσιο του σχεδιασμού της διοίκησης για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής (επίγειων καλωδίων) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Εξελίξεις στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο, οικονομικά αποτελέσματα και σχεδιασμοί «μετρούν» στην τακτική των επενδυτών.

Σε αναμονή για νεότερα από το μέτωπο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακής η κοινότητα, με την προσοχή στα μεγέθη 2023 του ΟΠΑΠ, με εστίαση στην εξέλιξη των συζητήσεων για την ΗΛΕΚΤΩΡ, όπως και όσων κυοφορούνται σε κλάδους, τομείς δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικό το παρασκήνιο του ΧΑΜαιλέοντα για ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓ, πιθανότατα με την έλευση του CEO της Masdar στην Αθήνα -στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής από τα ΗΑΕ-, η κοινότητα να έχει ακόμη πιο σαφή εικόνα.

Στον «πόλεμο» ΟΤΕ, WIND, Vodafone στη συνδρομητική TV αναφέρεται η Μαρία Μόσχου, για την προσέγγιση ξένου fund στην Π. Πετρόπουλος και τις φήμες για πώληση κάνει λόγο ο Στέφανος Κοτζαμάνης, περιπτώσεις ενδεικτικές της κινητικότητας που εκτείνεται από τα large caps μέχρι τα mid-small caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v