Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διόρθωσε το Χρηματιστήριο μετά το placement

Profit taking με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο που υποχώρησε 2,86%. Πιέσεις και σε Elvalhalcor, Jumbo, Autohellas. Συνέχισε ανοδικά η ΓΕΚ Τέρνα, κέρδη για Titan, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Πώς διόρθωσε το Χρηματιστήριο μετά το placement

Απόλυτα Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στον απόηχο της υπερκάλυψης του placement της Πειραιώς και των αποτελεσμάτων, για την χρήση 2023, που ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Παίρνοντας την ειδησεογραφία με την χρονική της σειρά, υπερκάλυψη κατά 7,92 φορές πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς στο placement.

Αυτό αντανακλά την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, του Τραπεζικού κλάδου αλλά και της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς”, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση πέρασαν, μέσω του Χ.Α. και τα “πακέτα” της Πειραιώς στα 4,00 ευρώ, εκτινάσσοντας στα ύψη το τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων 16 ετών, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/5/2008, με 3,026 δισ. ευρώ), ενώ ο τίτλος της Πειραιώς απασχόλησε το 90,8% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη και όπως προαναφέρθηκε, ανακοίνωσε αποτελέσματα δ΄ τριμήνου και συνολικά του 2023 η Alpha Bank. Η Διοίκηση σχεδιάζει τη διανομή στους μετόχους του 20% των κερδών για το 2023, στοχεύοντας να αυξήσει το ποσοστό αυτό τα επόμενα χρόνια, διανέμοντας περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε μερίσματα την τριετία 2024 - 2026, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του SSM. Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι “η Τράπεζα προτείνει τη διανομή 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις”.

Στα υπόλοιπα της σημερινής συνεδρίασης, θα πρέπει να αναφερθεί η θετική εκκίνηση του Γενικού Δείκτη, με ήπια κέρδη που τον έφεραν λίγο πάνω από τις 1437 μονάδες, όμως πολύ γρήγορα οι “profit takers” πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και με κύριο εκφραστή των ρευστοποιήσεων των Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, γύρισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε αρνητικό βηματισμό, τον οποίο και διατήρησαν μέχρι τέλους.

Λίγες βοήθειες έδωσε μικρός αριθμός από τα μη Τραπεζικά blue chips, αλλά αυτές δεν αποδείχθηκαν ικανές να γυρίσουν τους βασικούς δείκτες σε θετικό πρόσημο, ενώ σαφώς πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους ήταν οι traders σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Συμπερασματικά, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις της στήλης που, εδώ και πολύ καιρό, ανέφερε πως “η Αγορά θα προσέχεται μέχρι το placement της Πειραιώς, ενώ από εκεί και μετά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση διαθέσεων, θα παίξει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.

Τεχνικά και σύμφωνα με την HellasFin ΑΕΠΕΥ, “βραχυπρόθεσμα, ο Δείκτης θα προσπαθήσει να καταγράψει συνεχόμενες τιμές υψηλότερες του 1431. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα συναντήσει νέα εμπόδια στην περί το 1445 - 1455 περιοχή. Η ενδεχόμενη αδυναμία πειστικής υπέρβασης του 1431, θα οδηγήσει σε ένα κύμα ρευστοποιήσεων, το οποίο θα συναντήσει μια πρώτη στήριξη στο 1380 – 1375, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1365 μονάδες”.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS, η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτικό αξιόχρεο, ενώ ακολουθούν οι Moody’s (15/3), S&P (19/4) και Fitch (31/5).

Με ήπια θετικές μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα τελευταία νέα από την ΕΚΤ.

Ως ήταν αναμενόμενο, το ΔΣ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, ενώ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η πρόβλεψη, όσον αφορά την ανάπτυξη για το 2024, σε 0,6% (από 0,8% προηγουμένως).

Θα έρθουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία και θα γνωρίζουμε περισσότερα τον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα περιμένει μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Αύριο αναμένονται τα στοιχεία για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που ίσως δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση της Αμερικανικής Οικονομίας και για τον ρυθμό των αυξήσεων των μισθών, τα οποία θα λάβει σοβαρά υπ΄ όψη της η Fed (ανακοινώνει επιτοκιακή πολιτική στις 20/3).

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,53% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,07% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,166% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μεταξύ 1437,32 (+0,30%) και 1420,03 μονάδων (-0,91%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1424,7 (-0,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1425,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,53%.

Ο τζίρος στα 1337 εκατ., από τα οποία τα 1094 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 94% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 1337 εκατ., τα 1314 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μετά και την ανακοίνωση της υπερκάλυψης στην Τράπεζα Πειραιώς, είναι λογικό να υπάρχουν Ξένοι Θεσμικοί που έχουν ήδη τίτλους της Πειραιώς. Άρα θα υπάρξουν κάποιες μέρες (μετά την εισαγωγή) μέχρις ότου αλλάξουν χέρια υπερβάλλοντες τίτλοι που θα ικανοποιήσουν άλλα funds, ή Ιδιώτες που δεν κατάφεραν να πάρουν τις θέσεις που ήθελαν. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει ανοίξει τον δρόμο για τον στόχο, με το 17 μπροστά. Όλα δείχνουν ότι η προσφορά του τελευταίου διαστήματος στην Premia τελείωσε, ή τελειώνει. Ο τίτλος έχει και το μεγαλύτερο discount στον κλάδο”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί. Αναμένεται μπαράζ ανακοινώσεων και μάκρο, ενώ θα τιμολογηθούν και οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα και οι προοπτικές είναι υποστηρικτικά, η αισιοδοξία στην Αγορά τροφοδοτείται επίσης από φήμες για δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών”, σημειώνει η Beta Sec.

O κ. Πάουελ δεν διαφοροποίησε την στάση του σχετικά με τα επιτόκια και την Οικονομία. Στο εσωτερικό, τα εταιρικά αποτελέσματα θα τραβήξουν το ενδιαφέρον με την ΑΛΦΑ να έχει ήδη δημοσιεύσει ένα καλό Δ΄ τρίμηνο, όπου τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 216 εκατ. ευρώ (780 εκατ. ευρώ για το 2023) από 208 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ενσώματη καθαρή θέση διαμορφώθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ. Βελτίωση εμφανίζουν όλοι οι κύριοι δείκτες της Τράπεζας, με τον δείκτη ΜΕΑ να συρρικνώνεται πλέον στο 6%. Παραμένουμε σταθερά επενδυτές στην μετοχή της ΑΛΦΑ, η οποία εκτιμούμε ότι έχει και τα μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια στον κλάδο. Η Cenergy εκπλήρωσε τους ετήσιους στόχους της Διοίκησης με τα προσαρμοσμένα ετήσια EBITDA να ανέρχονται στα 214 εκατ. ευρώ, ενώ και το Δ΄ τρίμηνο αυτά αυξήθηκαν κατά 64% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, στα 69 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε την σταθερά αυξημένη ζήτηση για καλώδια σε όλες τις γεωγραφικές Περιοχές που δραστηριοποιείται η Εισηγμένη”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., κατατάσσεται διεθνώς στην τιμητικότατη τρίτη θέση μεταξύ των παγκόσμιων δεικτών. Πληροφοριακά, προηγούνται τα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και του Τόκιο, το οποίο πριν από λίγες συνεδριάσεις κατέγραψε νέο υψηλό όλων των εποχών, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έφθασε αισίως και μετά από χρόνια, κοντά στο ορόσημο των 100 δισ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, η αναλογία της συνολικής αποτίμησης των Ελληνικών Εισηγμένων προς το ύψος του ΑΕΠ κινείται πέριξ του 40%, όπερ δείχνει ότι η Ελληνική μετοχική Αγορά είναι σε discount έναντι των Ευρωπαϊκών, αλλά και πόσο πολύ δρόμο χρειάζεται να διανύσει προκειμένου να φτάσει τα επίπεδα των Αναπτυγμένων Αγορών.

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα χρήσης αριθμού Εισηγμένων στηρίζουν τις αποτιμήσεις, ωθώντας παράλληλα τους επενδυτές σε προεξόφληση ανάλογης συνέχειας και σε προσδοκία ανακοίνωσης και είσπραξης μερισμάτων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αυτές τις ημέρες η υπερκάλυψη του placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς εντυπωσιάζει, εξέλιξη που επιβεβαιώνει το θετικό κλίμα στο Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα και αποτυπώνεται στο εν εξελίξει ράλι του κλαδικού δείκτη.

Προηγήθηκε το επιτυχές listing του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χ.Α., πιθανότατα το σημαντικότερο που έχει λάβει χώρα στην Αθήνα από το 2008 και μετά.

Διαγραμματικά, ο ΓΔ βρίσκει τα πρώτα μεγάλα στηρίγματα στα τοπικά χαμηλά των 1396, 1383 και 1379 μονάδων (υψηλό Μαρτίου 2014 που έχει μετατραπεί σε στήριξη), ενώ, ελλείψει κοντινών αντιστάσεων ‘εποφθαλμιά’ ξεκάθαρα πλέον, το ψυχολογικό επίπεδο των 1500 μονάδων”, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών – IFTA - και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Η κίνηση του Γερμανού να φτιάξει το μεγαλύτερο και πιο δυνατό Μαγαζί στην Ελλάδα και πιθανόν μεγάλο Παίκτη και στην υπόλοιπη Ευρώπη, πληρώνοντας 27 φορές τα κέρδη της, την λες και τεράστια. Σίγουρα ξέρει τι έχει να περιμένει την επόμενη 4ετια από την Entersoft σε μεγέθη, αλλά παράλληλα και τι σημαντικές συνέργειες έχει με την SoftOne, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Από την άλλη, το placement της Πειραιώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σημαντική υπερκάλυψη.

Μην ξεχνάμε πως στην περίπτωση της Πειραιώς έχουμε διάθεση του συνολικού πακέτου, με την Εθνική να περιμένει επόμενη ευκαιρία για να ολοκληρώσει την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Αν τώρα κάποιος δει ποια Τράπεζα είναι φτηνή, εξόφθαλμα είναι η περίπτωση της ΑΛΦΑ που πιθανότατα έχει μείνει πίσω. Παρόλα αυτά τα νούμερα, τουλάχιστον στο book value, είναι αμείλικτα στην περίπτωσή της.

Το καλό με την Αγορά είναι ότι δεν τρέχει όλη μαζί, καθώς πολλές μετοχές έχουν ήδη διορθώσει.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ΓΔ να παίζει μικρότερη σημασία. Δεν παύει παρόλα αυτά να ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε μία διόρθωση στις Αγορές, ειδικά μετά την λήξη των συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, μιας και πολλές αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει τα πάντα.

Από την άλλη, θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, αν όλα πάνε “by the book” στις μειώσεις επιτοκίων. Σε αυτή την περίπτωση, που ελπίζουμε να έχει μικρές πιθανότητες, οι Αγορές μπορεί να πανικοβληθούν, από την στιγμή που έχουν και πολύ σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα.

Εν κατακλείδι, είμαστε πολύ αισιόδοξοι, ειδικά για την Ελληνική Οικονομία και παράλληλα το Ελληνικό Χρηματιστήριο μακροπρόθεσμα, αλλά από την άλλη, σε αυτή την φάση πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεχτικοί, σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους της Αγοράς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι όποιες προβλέψεις είναι δύσκολες και καλό θα ήταν να έχουμε ορίσει ένα ‘take profit’ στις επενδύσεις μας. Αν το δούμε στον ΓΔ, αυτό το νούμερο είναι οι 1396 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας”, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7), ΕΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (6,3), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (5,1), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,6), BIO (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (-1,54%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-3,56%), ΕΤΕ (-3,70%) και ΕΥΡΩΒ (-2,14%).

Μεταξύ 1269,79 (+0,16%) και 1228,8 μονάδων (-3,07%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1233,59 (-2,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1231,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,86%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1212 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1054 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1043 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,14 δισ. ευρώ (31 σεντς ανά μετοχή), ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων έφτασε το 18,1%. Σύμφωνα με την Διοίκηση, “οι επιδόσεις του 2023 και οι προοπτικές της επόμενης τριετίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διανομή μερίσματος, ξεκινώντας από ένα ποσοστό τουλάχιστον 25% των κερδών για φέτος, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα έτη".

Σαφές πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,10%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,84%), ΔΕΗ (+0,85%), ΜΟΗ (+0,36%), ΜΥΤΙΛ (+0,78%), ΟΠΑΠ (+2,03%), ΟΤΕ (+0,97%), TITC (+3,11%). Αμετάβλητη η μετοχή του Ελλάκτωρα.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της ΟΤΟΕΛ (-1,75%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10.30, με “ανοιχτή” εντολή πώλησης 145 τεμ., η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί στο χαμηλό ημέρας των 13,04 ευρώ (-4,68%), όπου και ενεργοποιήθηκε Α.Μ.Ε.Μ. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 13,80 ευρώ, ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στα 13,28 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,92 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Από χθες η στήλη πληροφόρησε για την επιστροφή των φημών που θέλουν μετοχικές εξελίξεις στην Τέρνα Ενεργειακή (-0,06%). Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στα ΣΜΕ επί μετοχών, χθες, ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ διακίνησε 10176 συμβόλαια. Οι φήμες, επόμενο είναι να τραβήξουν ψηλότερα και την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,84%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 289 μηνών. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση εντοπίζεται στα 15,70 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,10 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+81,74%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+70,33%), ΦΒΜΕΖΖ (+70,28%), ΒΙΟΤ (+66,67%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΕΒΡΟΦ (+52,5%), ΓΚΜΕΖΖ (+50,8%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+48,93%), REALCONS (+42,97%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΠ (+4,32%), ΜΕΡΚΟ (+2,56%), ΑΣΚΟ (+1,15%), ΑΣΤΑΚ (+0,45%), ΚΤΗΛΑ (+3,53%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+2,78%) και ΠΑΙΡ (+4,26%).

Τρίτη μέρα αυξημένων συναλλαγών για ΣΠΙ (0%).

Σε νέα υψηλά 11ετιας η Q&R (+9,41%), σε υψηλά 16 ετών η Εβροφάρμα (+4,57%).

Ξαφνικά έβγαλε “bid” ο ΛΕΒΚ (+9,64%). Προσοχή αν δεν επαληθευτούν οι φήμες που διοχετεύονται.

Σε νέα υψηλά 7 μηνών η Ίλυδα (+6,83%).

Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην ΦΡΙΓΟ (+2,92%).

Μετά από 10 συνεδριάσεις επέστρεψε ψηλότερα των 10,00 ευρώ ο Πετρόπουλος (+4%) και παρά τις εκτιμήσεις για πολύ ικανοποιητικά μεγέθη και πάλι εμφανίστηκε “μηχανάκι” πωλήσεων. Προσοχή στον τίτλο, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Κάποια χαρτοφυλάκια “τσιμπολογάνε” κομμάτια και στα 8,02 ευρώ στην ΕΝΤΕΡ (0%), ποντάροντας σε νέα υψηλότερη δημόσια πρόταση.

Αύξησε συναλλαγές η ΚΛΜ (+0,31%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 29/2 στην Ιντερτέκ (+0,37%).

Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+3,01%), ΟΛΘ (+1,38%), Ελινόιλ (+1,21%) και ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+1,07%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1396 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1319, 1285 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1267 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3363, 3200, 3180, 3121 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3078 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ήπια ανοδικά η Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, προς το 1,0937 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2165 και προς νέα ιστορικά υψηλά, ο Χρυσός, προς τα $24,65 ανηφορίζει το Ασήμι.

Πάνω από τα $67000 το Bitcoin, προς τα $3820 ανηφορίζει το Ethereum.

Το εξωτερικό Εμπόριο της Κίνας αυξήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι εξαγωγές αυτούς τους δύο μήνες αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών που προέβλεπαν αύξηση 1,9%.

Οι εισαγωγές ήταν υψηλότερες κατά 3,5%, έναντι 1,5% της έρευνας των αναλυτών.

Απότομη πτώση έγραψαν οι Γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες στις αρχές του 2024. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν μείωση της ζήτησης κατά 11,3% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ήταν χειρότερο από ό,τι προέβλεπε οποιοσδήποτε οικονομολόγος σε έρευνα του Bloomberg.

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Πάροχο στεγαστικών δανείων Halifax. Η μέση τιμή κατοικίας σημείωσε άνοδο κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7% από τον Φεβρουάριο του 2023.

Την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ υποβλήθηκαν 217000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, όσες και την προηγούμενη, έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για μικρή υποχώρηση στις 215000 αιτήσεις.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ. ευρώ, στα 99 δισ. ευρώ.

Στο 2% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, με την επίδοση του 4ου τριμήνου στο 1,2% σε ετήσια βάση.

Η JP Morgan δεν ενθουσιάστηκε από τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της Alpha Bank, τα οποία τα χαρακτηρίζει μικτά, όμως επισημαίνει το νέο guidance που είναι υψηλότερο κατά 11% περίπου για τα έτη 2025 - 2026, με τη θετική σύσταση να διατηρείται και την τιμή - στόχο στα 2,40 ευρώ.

Η Παπουτσάνης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Κατασκευαστές σαπουνιών στην Ευρώπη (και ο μοναδικός στην Ελλάδα), που δραστηριοποιείται με τέσσερις κατηγορίες προϊόντων, συγκεκριμένα ιδιόκτητα εμπορικά σήματα, είδη για ξενοδοχεία, ιδιωτική ετικέτα και Soap noodles”, σημειώνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της για την Εταιρεία με την οποία ξεκινά κάλυψη. Στην έκθεση δίνει τιμή - στόχο τα 3 ευρώ και σύσταση “buy”. Για το 2023 περιμένει έσοδα 62,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ, αλλά για το 2024 τα καθαρά κέρδη αναμένει πως θα εκτιναχθούν στα 6,2 εκατ. ευρώ και στα 7,9 εκατ. ευρώ το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, TITC και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil και στο χαμηλό οι Εθνική και Jumbo.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 57 ανοδικούς τίτλους, έναντι 77 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (93.293 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.564 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.576 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.478 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.495 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 468, 321 για τον Μάρτιο και 147 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.452,75), κινήθηκε μεταξύ 3.438,25 και 3.475 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 65, 13 για τον Μάρτιο και 52 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.247), κινήθηκε μεταξύ 1.244,5 και 1.249,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.569,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.390), Πειραιώς (39.090), Εθνική (2.484), ΔΕΗ (1.048), Alpha Bank (28.833), Ιντρακόμ (296), Ελ. Πετρέλαια (1.172), Τέρνα Ενεργειακή (1.262), ΕΧΑΕ (992), ΕΛΧΑ (1.134), ΑΔΜΗΕ (1.570), ΓΕΚ (2.651), Μυτιληναίο (376), Cenergy (235), Viohalco (165), Ελλάκτωρα (102), Lamda Development (261), Αεροπορία Αιγαίου (422), ΟΤΕ (322), Άβαξ (179), ΕΥΔΑΠ (6.615), TITC (115).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 183.118, Πειραιώς 76.992, Eurobank 35.248, Εθνική 14.043, ΑΔΜΗΕ 29.343. ΔΕΗ 28.810, Τέρνα Ενεργειακή 19.552, ΕΧΑΕ 10.917, ΟΤΕ 10.048.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.685.039 τεμ., (από 58.704.045 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 35.264.496 τεμ. (35.086.320), ΟΠΑΠ 1.617.545 τεμ. (1.617.545), Εθνική 13.915.800 τεμ. (14.095.296), ΟΤΕ 1.795.135 τεμ. (1.800.231), Πειραιώς 895.291 τεμ. (895.291), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer              NSP          Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v