Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επέστρεψαν με πωλήσεις οι ξένοι τον Φεβρουάριο

Στα 4,05 ευρώ οπισθοχώρησε η μετοχή της Πειραιώς με συναλλαγές 46,8 εκατ. ευρώ. Πωλητές σε Cenergy και Elvalhalcor. Ανοδικά συνέχισε η ΓΕΚ Τέρνα. Κέρδη και για Mytilineos, OTE, Jumbo.

Χρηματιστήριο: Επέστρεψαν με πωλήσεις οι ξένοι τον Φεβρουάριο

Μέσα σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των εννέα μονάδων, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων και τις λίγο περισσότερες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές μετά τις 14.30, βάζοντας τον ΓΔΧΑ σε θετικό βηματισμό και ήπια κέρδη.

Απόλυτα επιλεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ περιορισμένος ήταν ο αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αν αφαιρεθούν οι τίτλοι που κινήθηκαν ψηλότερα με ελάχιστες συναλλαγές και “market” εντολές.

Προσοχή στις φήμες που κάνουν τον γύρο της Αγοράς, καθώς αν ισχύσουν όλες, περίπου, το μισό ταμπλώ είναι στόχος εξαγοράς (!)

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση δεν στερήθηκε ενδιαφέροντος, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου, στην Αγορά Παραγώγων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη, μετά τα βραχύβια διαλείμματα εισροών (Νοέμβριο 2023 και Ιανουάριο 2024), τα Ξένα χαρτοφυλάκια επέστρεψαν στην πλευρά των πωλητών τον Φεβρουάριο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Φεβρουαρίου 2024:

Δημιουργήθηκαν 3826 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 5882 νέους λογαριασμούς τον Ιανουάριο, ενώ οι συλλογικοί λογαριασμοί πελατείας στο σύνολό τους (μερίδες εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών και μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,51 δισ. (2,69% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου ).

Οι Αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €51,67 εκατ. κατά το μήνα Φεβρουάριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς δικαιούχους μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €51,67 εκατ. τον Φεβρουάριο.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των δικαιούχων μερίδων διαμορφώθηκε στο 64,62% για τους Αλλοδαπούς και στο 35,38% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 55,9% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Φεβρουάριο 2024 (σε σχέση με το 50,8% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί δικαιούχοι μερίδων, πραγματοποίησαν το 44,1% των συναλλαγών (σε σχέση με το 49,2% τον προηγούμενο μήνα).

Από την άλλη σε συνέχεια της ολοκλήρωσης, από το ΤΧΣ, της προσφοράς μετοχών της Τρ. Πειραιώς εταιρείας, το Χ.Α. γνωστοποίησε την αλλαγή του συντελεστή ευρείας διασποράς (Free Float) από 55%, σε 82% σε όλους τους δείκτες στους οποίους οι μετοχές της Εταιρείας συμμετέχουν.

Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή θα επηρεάσει τη σύνθεση των παρακάτω δεικτών: Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α., Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α., FTSE/Χ.Α. Large Cap, FTSE/X.A. Δείκτης Αγοράς, FTSE/Χ.Α. Τράπεζες, FTSE/Χ.Α. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.

Επίσης, αλλαγή του συντελεστή βαρύτητας (Weight Factor) των μετοχών της Εταιρείας στο Δείκτη ATHEX ESG από 49,47%, σε 73,75%. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024.

Εν τω μεταξύ, αλλαγές θα ισχύσουν, σύμφωνα με τον Οίκο FTSE Russell, από τις 18 Μαρτίου, με τη στάθμιση της Πειραιώς να αυξάνεται από 54,3%, στο 81,3%, με ίδιο συνολικό αριθμό μετοχών 1.249.995.345. Η αλλαγή ισχύει για τους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging.

Με μικτές διαθέσεις και ήπιες μεταβολές, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να τιμολογούν τα στοιχεία από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ (η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε τον Φεβρουάριο 275000 θέσεις εργασίας, από 229000 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στις 200000. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, από 3,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητο στο 3,7%).

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ στην Wall Street ο δείκτης – σηματωρός S&P 500 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ με τα νέα ιστορικά υψηλά φλερτάρει και ο EuroStoxx 600, καθώς δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 500 μονάδων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας. Η επόμενη αντίσταση παραμένει στις 1431 μονάδες, ενώ ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1445 – 1455. Αντίθετα όσο ο Δείκτης παραμένει, με κλεισίματα, χαμηλότερα των 1431, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1380 – 1375, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1365 μονάδες.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS, η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτικό αξιόχρεο, ενώ ακολουθούν οι Moody’s (15/3), S&P (19/4) και Fitch (31/5).

Υπενθυμίζεται το road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο στο διάστημα 12 - 14 Μαρτίου.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,44% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,06% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,181% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μεταξύ 1421,22 (-0,30%) και 1430,85 μονάδων (+0,38%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1427,90 (+0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1427,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,11%.

Ο τζίρος στα 123,6 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΔΑΑ), ενώ η ΠΕΙΡ απασχόλησε το 37,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 123,6 εκατ., τα 111,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε έβδομη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,30%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 0,65%.

Να σημειωθεί ότι οι επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες είναι ρεκόρ 15 μηνών και, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., παραπέμπουν στο διάστημα από 16/12/2022 έως και 3/3/2023, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει έντεκα συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 10,35% και ο ΔΤΡ κέρδη 15,93%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Στο εξωτερικό, το καλό κλίμα παραμένει, ενώ πιθανές φαίνεται να είναι οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και FED. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα βρίσκονται στο προσκήνιο. Η Eurobank είχε άλλο ένα καλό τρίμηνο με τα καθαρά κέρδη του τελευταίου τριμήνου 2023 να ανέρχονται στα 160 εκατ. ευρώ και τα ενσώματα ίδια κεφάλαια να διαμορφώνονται στα 7,6 δισ. ευρώ. Στην ίδια γραμμή, η Autohellas κατέγραψε αύξηση EBIITDA 20,3% στο Δ΄ τρίμηνο στα 58 εκατ. ευρώ, ενώ το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Βαρύτητα θα δοθεί σήμερα περισσότερο στα μεγέθη της Αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Μία ήπια αντίδραση, λόγω των καλών αποτελεσμάτων και της αύξησης της φημολογίας για εξαγορές και συγχωνεύσεις, οι οποίες θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον”, αναφέρει η Beta Sec.

Η βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τα ισχυρά αποτελέσματα και τους δυνατούς στόχους των Διοικήσεων, όπως παρουσιάστηκαν χθες από τη Eurobank, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη”, εκτιμά η Piraeus Sec.

Με κέρδη έκλεισε και αυτή η εβδομάδα για τον ΓΔ (7η συνεχόμενη ανοδική), με τον Τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο προσκήνιο. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη ζήτηση που καταγράφηκε στο placement της Πειραιώς, τα καλά αποτελέσματα έτους, η πρόθεση για διανομή μερίσματος, αλλά και το θετικό outlook που ανακοίνωσαν οι υπόλοιπες Τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank και Optima bank) είναι πολύ καλά δείγματα για τις προοπτικές του κλάδου, αλλά και για την Αγορά μας γενικότερα. Πέρα από τις Τράπεζες, το θετικό momentum υποστηρίζεται και από τα καλά αποτελέσματα σε γενικές γραμμές που συνεχίζουν να δημοσιεύουν οι Εισηγμένες (π.χ. ΔΑΑ), αλλά και από τις συμφωνίες που ανακοινώνονται (το deal της Entersoft ανέβασε όλο τον κλάδο της Πληροφορικής), ή φημολογείται ότι είναι σε στάδιο να οριστικοποιηθούν. Τέλος στο κομμάτι του Τουρισμού, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για τον κλάδο. Απόψε περιμένουμε την αξιολόγηση της DBRS, ενώ την επόμενη Παρασκευή (15/3) η Αγορά θα περιμένει την ετυμηγορία της MOODY’S για την Ελληνική Οικονομία. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα έτους 2023 οι Σαράντης (11/3), Εθνική (12/3), Aegean (12/3), ΟΠΑΠ (13/3) και ΤITC (13/3). Στο εξωτερικό την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθεί ο ΔΤΚ της Γερμανίας για τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ την Πέμπτη περιμένουμε τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης (Ιανουαρίου). Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι λιανικές πωλήσεις (Φεβ) και ο PPI (Φεβ) των Η.Π.Α.”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακή διακύμανση, σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο αυτό δεν αντανακλά το μέγεθος των γεγονότων που πλέον αποτελούν ιστορία: Η Τράπεζα Πειραιώς επέστρεψε στον Ιδιωτικό τομέα, μετά από μια άκρως πετυχημένη Δημόσια Προσφορά που έτυχε σημαντικής υπερκάλυψης εντός και εκτός των συνόρων, δύο Εγχώριες Εταιρείες Πληροφορικής εξαγοράστηκαν σε τιμήματα που συνιστούν υψηλές αποτιμήσεις, η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 δισ. ευρώ και η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε στα προ Lehman Brothers επίπεδα, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν είναι κάτι για το οποίο σίγουρα μπορεί να επιχαίρει κανείς είναι ο βαθμός συνέπειας των γεγονότων ως τώρα, η ροή νέων και η ολοκλήρωση δύσκολων εγχειρημάτων έχει βοηθήσει στην αλλαγή της ψυχολογίας, την αύξηση του ενδιαφέροντος και το βαθμό αποτελεσματικότητας της Αγοράς.

Φαίνεται δε ότι η κινητικότητα θα συνεχιστεί, καθώς εξωγενείς αρνητικοί παράγοντες που μπορούν να μετριάσουν την δυναμική βρίσκονται σε καταστολή: Το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει ευνοϊκό, με τις Βασικές Αγορές να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τα ιστορικά υψηλά τους, υποστηρίζοντας την δυναμική της εγχώριας ανόδου με, ή χωρίς την συνδρομή των σχετικών αποτιμήσεων.

Παράλληλα η κερδοφορία των Εταιρειών επιβεβαιώνει την αισιοδοξία των επενδυτών καθώς, εκτός από τα ρεκόρ που καταγράφονται, οι υποσχέσεις για το μέλλον παραμένουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές: Ήταν η σειρά της Cenergy, της Eurobank, της Alpha Bank και της Optima αυτή την εβδομάδα να επικαιροποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα, ή να δώσουν ένα θετικό στίγμα των τάσεων της χρονιάς.

Συνολικά στις 20 Εισηγμένες Εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, η κερδοφορία τρέχει με 5,6%, στα 6,08 δισ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων αρχίζει πλέον να “βλέπει” τα 3,55 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά συντηρούν σε τροχιά ιστορικά υψηλών επιδόσεων το σύνολο των Εισηγμένων, με το ανάλογο αντίκτυπο πλέον στην ελκυστικότητα της αποτίμησης Αγοράς.

Σημείο αναφοράς βέβαια την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και η πορεία της μετοχής στην Αγορά.

Ωστόσο εκτός από τα νέα της κερδοφορίας και την διαπραγμάτευση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών ενδεχομένως να δημιουργήσει και νέο πόλο αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την διαφυγή από την περιοχή των 1420 μονάδων στην συνεδρίαση της Δευτέρας, καταγράφοντας ένα νέο υψηλό 13 ετών στις 1437 μονάδες. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς η Αγορά κινήθηκε πλάγια, σε σχετικά χαμηλό εύρος διακύμανσης, ωστόσο η εικόνα των ημερήσιων ταλαντωτών αποφορτίστηκε από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, χωρίς να χαλάσει η διαγραμματική εικόνα.

Η αντίσταση παραμένει στις 1442 μονάδες, μια ζώνη με χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας ως προς τις ιδιότητές της, ενώ η στήριξη πλέον έχει μετατοπιστεί στην περιοχή των πρόσφατων χαμηλών πέριξ των 1400 μονάδων.

Το μοτίβο των νεότερων υψηλών και υψηλότερων χαμηλών είναι χαρακτηριστικό ανοδικής Αγοράς και ως τώρα οι αγοραστές δείχνουν ικανοί να υπερασπιστούν τα κεκτημένα.

Εξόχως ενδιαφέρουσα και η ερχόμενη εβδομάδα, με περιεχόμενο που θα κρατήσει τους επενδυτές σε εγρήγορση. Η Σαράντης την Δευτέρα συνεχίζει την ροή δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2023, ενώ ακολουθούν την Τρίτη Aegean Air., Εθνική Τράπεζα και Trade Estates. Την Τετάρτη την σκυτάλη παίρνουν οι TITC και ΟΠΑΠ, ενώ την Πέμπτη η Σαράντης έχει προγραμματίσει επενδυτική ημερίδα για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου του Ομίλου.

Την Παρασκευή το μεσημέρι θα κλείσουν οι σειρές Παραγώγων επί δεικτών και μετοχών, το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE-Russel ενώ αργά το βράδυ η Moody’s θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Η Moody’s είναι ο μοναδικός Οίκος αξιολόγησης που τοποθετεί την Ελλάδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα” υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (6,3), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (5,1), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,6), BIO (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και ήπιων ημερήσιων μεταβολών (ΑΛΦΑ -0,03%, ΕΤΕ -0,23%, ΕΥΡΩΒ +0,79%, ΠΕΙΡ -1,22%).

Μεταξύ 1219,72 (-0,96%) και 1240,44 μονάδων (+0,73%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1232,18 (+0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1230,74 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,06%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1212 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1055 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1045 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μικτή, αλλά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-1,40%), ΒΙΟ (-1,54%), ΔΕΗ (-1,43%), ΕΕΕ (-0,24%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,69%), ΕΛΧΑ (-1,46%), ΕΥΔΑΠ (-0,35%), ΟΠΑΠ (-0,29%), CENER (-3,87%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΚΟΥΕΣ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στον απόηχο των αποτελεσμάτων χρήσης 2023 που ανακοίνωσε χθες, ήταν αυτός της Viohalco (-1,54%), συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η επόμενη στήριξη στα 5,60 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 6,39 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε αντίδραση ο τίτλος της Jumbo (+1,29%). Οι στηρίξεις στα 26,30 (ημερήσιο “stop long”) και 25,96 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 28,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+81,74%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+72,19%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+69,23%), ΒΙΟΤ (+66,67%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΕΒΡΟΦ (+59,17%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+48,21%), ΓΚΜΕΖΖ (+46,81%), REALCONS (+44,49%), ΔΟΜΙΚ (+41,41%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΠ (+12,43%), ΛΕΒΚ (+9,34%), ΠΑΙΡ (+0,37%), ΦΙΕΡ (+4,33%), ΦΟΥΝΤΛ (+4,17%), ΜΕΝΤΙ (+1,61%), ΛΑΝΑΚ (+2,63%), ΙΛΥΔΑ (+0,58%), ΒΙΟΣΚ (+1,22%), ΒΙΣ (+9,40%).

Σε υψηλά επταμήνου η Ελινόιλ (+9,56%), καθώς επέστρεψαν οι γνωστές φήμες για μετοχικές ανακατατάξεις στην Εισηγμένη, οι οποίες όλες τις προηγούμενες φορές είχαν διαψευστεί κατηγορηματικά.

Σε υψηλά 16 μηνών η Εβροφάρμα (+4,37%), σε νέα υψηλά 23 ετών η Δομική Κρήτης (+2,67%, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να έχει φτάσει τα 73,2 εκατ.), σε νέα ιστορικά υψηλά η Realcons (+1,06%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κυριακούλη (+1,30%), ΟΛΠ (+1,38%), ΕΥΑΘ (+1,78%), Έλτον (+3,29%), Βιοκαρπέτ (+1,04%) και Revoil (+2,96%, πιθανή αντανακλαστική κίνηση λόγω ΕΛΙΝ).

Η στήλη ανέφερε από χθες τις πληροφορίες για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις στον Πετρόπουλο και σήμερα ήλθε να τις επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη (για ενδιαφέρον από Ξένο Fund). Ο τίτλος ξεκίνησε ανοδικά, αναρριχόμενος μέχρι τα 10,40 ευρώ (+2,46%), όμως στην συνέχεια των συναλλαγών εμφανίστηκε το γνωστό “μηχανάκι” πωλήσεων. Ο τίτλος γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 9,94 ευρώ (-2,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 10,00 ευρώ (-1,48%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1396 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1287 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1270 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3363, 3200, 3180, 3126 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3085 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο, προς το 1,0939 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2185 και προς νέα ιστορικά υψηλά, ο Χρυσός, προς τα $24,55 διορθώνει το Ασήμι.

Τα $70000 δοκιμάζει το Bitcoin, προς τα $3905 ανηφορίζει το Ethereum.

Η Eurostat επιβεβαίωσε την εκτίμησή της ότι το ΑΕΠ στη Ζώνη του Ευρώ παρέμεινε σταθερό το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat.

“Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάσσονται υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ κάποιοι έχουν προτείνει ανεπίσημα την ιδέα μιας επιπλέον κίνησης τον Ιούλιο, για να κερδίσουν τη συγκατάθεση όσων επιθυμούν να ξεκινήσουν νωρίτερα οι μειώσεις”, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση κράτησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 99 δισ. ευρώ.

Η Eurobank είναι η κορυφαία επιλογή της JP Morgan για το νέο έτος, μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς, κυρίως λόγω της προσαύξησης της αξίας από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας, με τιμή - στόχο στα 2,40 ευρώ.

“Το προγραμματισμένο μέρισμα περίπου 0,09 ευρώ από τα κέρδη του 2023 είναι το ‘κλειδί’ που πρέπει να παρακολουθήσουμε, βραχυπρόθεσμα”, εξηγεί ο Οίκος.

Η Jefferies βλέπει ότι η Eurobank υιοθετεί μια συντηρητική προσέγγιση με την αναβάθμιση από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας (υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των δανείων για παράδειγμα). Η νέα καθοδήγηση για το επιχειρηματικό σχέδιο 2024 - 2026 έχει αναμενόμενα βασικά λειτουργικά κέρδη ύψους πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ το 2026. Η τιμή - στόχος είναι τα 2,25 ευρώ με σύσταση “buy”.

Η Deutsche Bank θεωρεί ότι η Eurobank, εν γνώσει της, έθεσε χαμηλά τον πήχη για τους στόχους των ετών 2024 -2026 και η τιμή - στόχος που έχει για τη μετοχή είναι τα 2,4 ευρώ, με σύσταση “buy”.

Στο 2,9% υποχώρησε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο ΔΤΚ κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2024, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2024, παρουσίασε αύξηση 0,1%.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς, στα 6, από 4 ευρώ δίνει η HSBC σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy". Σχολιάζοντας το placement της Τράπεζας, τονίζει ότι “αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την εμπορευσιμότητα της μετοχής και τη στάθμιση στους δείκτες MSCI”.

Μετά και το νέο business plan της ΠΕΙΡ, η HSBC αυξάνει τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2024 και του 2025 κατά 41% και 30% αντίστοιχα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Σαράντης και στο χαμηλό οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Cenergy.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 68 ανοδικούς τίτλους, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (76.463 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.491 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.564 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.475 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.478 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 463, 310 για τον Μάρτιο και 153 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.458), κινήθηκε μεταξύ 3.442,25 και 3.470 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 76, 1 για τον Μάρτιο και 75 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.231), κινήθηκε μεταξύ 1.231 και 1.231 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.505,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.539), Πειραιώς (17.140), Εθνική (1.369), ΔΕΗ (13.315), Alpha Bank (22.507), Ελ. Πετρέλαια (158), Τέρνα Ενεργειακή (3.233), ΕΧΑΕ (589), ΕΛΧΑ (450), ΑΔΜΗΕ (1.621), ΓΕΚ (998), Μυτιληναίο (1.328), Cenergy (472), Viohalco (282), Ελλάκτωρα (293), Lamda Development (290), Αεροπορία Αιγαίου (429), ΟΤΕ (1.446), Άβαξ (245), Autohellas (183).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 183.622, Πειραιώς 76.287, Eurobank 33.945, Εθνική 13.617, ΑΔΜΗΕ 28.178. ΔΕΗ 28.064, Τέρνα Ενεργειακή 19.436, ΕΧΑΕ 10.067.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.685.039 τεμ., (από 58.685.039 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.749.194 τεμ. (35.264.496), ΟΠΑΠ 1.617.545 τεμ. (1.617.545), Εθνική 13.871.591 τεμ. (13.915.800), ΟΤΕ 1.794.237 τεμ. (1.795.135), Πειραιώς 895.291 τεμ. (895.291), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v