Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σηματωρός η Τράπεζα Πειραιώς

Με διαθέσιμες στους μετόχους τις μετοχές του placement, η πορεία της Πειραιώς καθορίζει εν πολλοίς την τάση. Στο επίκεντρο και η Εθνική. Τα δεδομένα της συνεδρίασης.

Χρηματιστήριο: Σηματωρός η Τράπεζα Πειραιώς

Στο τραπέζι του Eurogroup η λιτότητα του 2025, εν μέσω υφεσιακών πιέσεων για το 2024, με την ΕΚΤ να κρατά ακριβό το χρήμα μέχρι τον Ιούνιο.

Και ενώ στην Ευρώπη παραμένουν τα ρίσκα και οι αβεβαιότητες, όπως σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, στη Wall Street είναι -αυτή την φορά- η Τεχνητή Νοημοσύνη που οδηγεί σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά τους δείκτες.

Ιαπωνικές πιέσεις στις ασιατικές αγορές, οριακά χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη και στη Φρανκφούρτη από τις 17.814,51 ο DAX, μετά από μικρή άνοδο (0,45%) την προηγούμενη εβδομάδα. Ανάλογη τάση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.427,02 μονάδες. Στις 1.230,74 ο Δείκτης Τραπεζών, στις 3.458,14 ο FTSE25 και στις 2.435,12 ο FTSEMidCap.

Σε ρυθμό εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, με την προσοχή και στα οικονομικά αποτελέσματα, τις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι επενδυτές στο ΧΑ την επομένη του placement της Πειραιώς και μία ημέρα πριν γίνουν γνωστά τα μεγέθη 2023 της Εθνικής.

Στα 4,05 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στη διάθεση ξένων-εγχώριων επενδυτών οι μετοχές από τη διάθεση του 27% και με αυξημένη βαρύτητα -από την αυριανή συνεδρίαση-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Συνεκτιμώντας το χρονικό περιθώριο των δύο συνεδριάσεων -Τ+2- για όσους έχουν «ανοιχτές θέσεις» στη μετοχή, η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται σηματωρός για τους traders.

Σήμερα στο κλείσιμο θα φανούν οι ροές από την αύξηση της βαρύτητας της Πειραιώς στους δείκτες FTSE (82% από 55%), καθώς οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από αύριο.

Για τον κλάδο, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο και στην Εθνική, καθώς με την αυριανή ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 2023 η διοίκηση θα ανοίξει τα χαρτιά της και για την προοπτική διανομής μερίσματος. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν το περιθώριο χρηματικής διανομής, βάσει του αποτελέσματος που έχει η διοίκηση, τα 0,20-0,30 ευρώ είναι ένα ποσό που κυκλοφορεί στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Ωστόσο, για τη μερισματική πολιτική των συστημικών μένει η τυπική έγκριση από τον Επόπτη, με την κοινότητα να θεωρεί μεγάλη έκπληξη το ενδεχόμενο μη επισημοποίησης από τη Φρανκφούρτη. Ανάλογη προεξόφληση γίνεται και όσον αφορά στη βαθμολόγηση από τη Moody's το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για δύο παραμέτρους που για την αγορά θεωρούνται -λίγο ως πολύ- δεδομένες, μένει να επιβεβαιωθεί η κοινή εκτίμηση των επαγγελματιών. Πρακτικά, στα τρέχοντα επίπεδα, η προεξόφληση έχει ενσωματωθεί -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό-, όμως η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των long, κατ' αρχάς για τον τραπεζικό κλάδο.

Συγκυρία που τα οικονομικά αποτελέσματα μετρούν για τους επενδυτές, με το ενδιαφέρον σε ΟΠΑΠ, AEGEAN κ.α. σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στα 17,05 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού -με πολύ καλή «πρώτη» για το Eurojackpot-, στα 12,66 η μετοχή της AEGEAN.

Αυλαία σήμερα με τη Sarantis -στα 9,67 ευρώ-, μετά από άνοδο 2% την προηγούμενη εβδομάδα.

Τεχνικές συντεταγμένες για σήμερα, για την εβδομάδα με ορίζοντα το triple witching της Παρασκευής, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v