Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έρχονται τώρα στο επίκεντρο

Το placement του Πειραιώς και οι εκτιμήσεις για τις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Στροφή και στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από Εθνική και blue chips. Πώς διαμορφώνεται το διεθνές σκηνικό.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έρχονται τώρα στο επίκεντρο

Σε όλο και υψηλότερα επίπεδα οι αγορές διεθνώς, με το παράδοξο της παράλληλης ανόδου μετοχών, bitcoin, χρυσού κ.ά με τους επενδυτές σε κατάσταση ευφορίας, κόντρα στο ότι η παγκόσμια οικονομία διαμορφώνεται χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου.

Την Παρασκευή η τεχνολογία ήταν «βαρίδι» για την Wall Street, όμως με τον S&P 500 στις 5.123,69 μονάδες το «ταμείο» είναι θετικό 7,42% από την αρχή του έτους. Στις 17.814,51 ο DAX με άνοδο 6,34%, στις 8,028,01 ο CAC με 6,43% και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long συνέχισαν με 0,30% στις 1.427,02 μονάδες.

Ενδιαφέρουσα και η προσεχής εβδομάδα, με πληθώρα ανακοινώσεων οικονομικών δεικτών, αποτελεσμάτων σε ΗΠΑ, ευρωπαϊκά και Χρηματιστήριο Αθηνών «κρησάρα» η Παρασκευή ημέρα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's- σε ότι αφορά στα καθ' ημάς.

Στις ΗΠΑ, στοιχεία τιμών (πληθωρισμού, θέσεων εργασίας κ.ά.) με την προσοχή προς την συνεδρίαση της Fed τη μεθεπόμενη Τετάρτη-Πέμπτη (20-21 Μαρτίου) με τους επενδυτές να διαχειρίζονται τις αμφίσημες δηλώσεις Πάουελ ως προς τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων. Και μπορεί τα νέα ιστορικά υψηλά στην Wall Street να καταγράφηκαν με αιχμή εταιρείες τεχνολογίας - θυμίζοντας σε παλαιότερους το ανάλογο των dotcoms- πλην όμως οι επενδυτές επιμένουν να αναλαμβάνουν αυξημένο ρίσκο παρά την αναντιστοιχία με πολλούς κλάδους της πραγματικής οικονομίας.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός και εντός η Πειραιώς πήρε το χρήμα και τις εντυπώσεις και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την προσοχή επενδυτών που έχουν στο monitoring τους κλάδους όπως ο ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός.

Στις 1.230,74 ο ΔΤΡ με μικρές απώλειες 0,65% στην εβδομάδα αλλά με διψήφια άνοδο -15,93%- από την αρχή του έτους. Στο 5,93% η μεταβολή για τον EuroStoxx Banks στις 127,42 μονάδες. Μεταβολή του ΔΤΡ τριπλάσια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια, που προοιωνίζεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για το εγχώριο banking.

Στα 4,05 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με θετικό πρόσημο 1,61% στην εβδομάδα και 26,56% από την αρχή του έτους. Στους κωδικούς των μετόχων/συμμετεχόντων στο placement, με «βαρύτερη» στάθμιση σε 82% (από 55%) από την συνεδρίαση της Τρίτης ο τίτλος της Πειραιώς είναι από τους σηματωρούς των ημερών.

Ζητούμενη η επανεισροή στην υποκείμενη αγορά-έστω μικρού- μέρους των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν για το 27%, και «απεγκλωβίστηκαν» από την διαδικασία εγγραφών. Συνδυαστικά με το Τ+2, και τα Συμβόλαια στον τίτλο (discount 1,46% για 10.640 Συμβόλαια).

Στα 1,719 με οριακή εβδομαδιαία διόρθωση η μετοχή της Alpha Bank, στα 1,911 με οριακή θετική μεταβολή της Eurobank και με απώλειες 2,72% στα 7,014 της Εθνικής. Την Τρίτη (12/3) η διοίκηση της ΕΤΕ θα ανακοινώσει τα μεγέθη 2023, όπως και την πρόθεση της για χρηματική διανομή. Την ίδια μέρα θα γίνουν γνωστά τα οικονομικά αποτελέσματα των Autohellas (13,46 ευρώ) και Trade Estates (1,69 ευρώ).

Την Τετάρτη σειρά έχουν ΤΙΤΑΝ (26,50 ευρώ), ΟΠΑΠ (17,05 ευρώ) δύο βαριά χαρτιά με στάθμιση στους ΓΔ, FTSE 25.

Με νέο παιχνίδι- EurojackPot- ο Οργανισμός, η πρώτη κλήρωση έγινε την Παρασκευή, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας ενδιαφερόμενος αναλυτικά από τη Μαρία Μόσχου (στις 5/3). Από τις 20 Φεβρουαρίου η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ έχει ανακοινώσει (συνοπτικά) κύκλο εργασιών άνω των 2,5 δισ. και καθαρά κέρδη ύψους 265 εκατ. με τους long να έχουν «τρέξει» προεξοφλητικά με 23,54% από την αρχή του έτους.

Στα νέα θεμέλια που χτίζονται για το ΧΑ, αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης - προτάσσοντας μερίσματα, «φρέσκο χρήμα» αλλά και κινδύνους- σημειώνοντας την σημασία του τουρισμού- κλάδος απ' όπου τα μηνύματα της έκθεσης ΙΤΒ στο Βερολίνο είναι ενθαρρυντικά. Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον έχει και η ανακοίνωση μεγεθών 2023 από την Aegean μεθαύριο Τρίτη. Νέο ιστορικό υψηλό της επιβατικής κίνησης το 2023- μία πολύ καλή χρονιά σύμφωνα με τον CEO Δημήτρη Γερογιάννη. Στα 12,66 ευρώ η μετοχή, ζωηρό το ενδιαφέρον επιχειρηματιών/διαχειριστών για το ενδεχόμενο απόκτησης μειοψηφικού ποσοστού εν όψει μίας χρονιάς-ρεκόρ, όπως αναμένεται.

Στις συμπράξεις που φέρνουν στις ΑΠΕ τα αυξημένα ρίσκα, αναφέρεται ο Δημήτρης Αβαρλής και με θετική μεταβολή 8,65% στα 15,58 ευρώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και με 4,85% στα 17,30 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές ο όμιλος συγκέντρωσε την προσοχή των επενδυτών. Η επίσκεψη στην Αθήνα υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από τα ΗΑΕ (Αμπου Ντάμπι) συνέβαλε στην συντήρηση της μόχλευσης στον κλάδο.

Ωστόσο, κλάδος αιχμής και αυτή την εβδομάδα θα παραμείνει ο τραπεζικός, κάτι η Πειραιώς, κάτι η Εθνική, οι προσδοκίες της κοινότητας για διανομή μερίσματος, οι παρουσιάσεις στις διεθνείς αγορές (Morgan Stanley 12-14 Μαρτίου), η ετυμηγορία της Moody's, οι αλλαγές στους δείκτες το πιθανότερο να διατηρήσουν τους τζίρους και στα τέσσερα τραπεζικά χαρτιά υψηλούς.

Ποια είναι η στοχοθεσία για την απόδοση κεφαλαίου, την ανταμοιβή των μετόχων στην 2ετία- ξεκινώντας από φέτος/με βάση τα κέρδη 2023- αναφέρονται αναλυτικά για τον κλάδο.

Μεσημέρι Παρασκευής (15/3) λήγει η 3πλή σειρά Μαρτίου (πρώτο triple witching 2024), απόγευμα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell και βράδυ η αξιολόγηση από τη Moody's, με την κοινότητα να προεξοφλεί την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τον μεγαλύτερο/ισχυρότερο οίκο, το μόνο που έχει τη χώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v