Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχεια ανόδου τραπεζών - Κλείσιμο short θέσεων

Ισχυρές επενδυτικές δυνάμεις -βλέπε ΕΤΕ, EFG- ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αντίδρασης και κρατούν την αγορά στα χέρια τους, με τη συνδρομή και των ξένων. Συνεχίζεται σε μικρότερο βαθμό και το κλείσιμο πτωτικών θέσεων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Περίπου 15 με 17 εκατ. ευρώ κατοχυρώθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, με τον Γ.Δ. να υποχωρεί μέχρι τις 3.304 μονάδες. Στη μετοχή της Εθνικής οι πωλήσεις έφτασαν μέχρι τα 28 ευρώ, όπου έκαναν αισθητή την παρουσία τους ισχυροί αγοραστές, φέρνοντας σταδιακά την τιμή μέχρι και 1,48% υψηλότερα στα 28,86 ευρώ.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη μετοχή της Eurobank καθώς ισχυροί αγοραστές εμφανίστηκαν στα 24,6 ευρώ για να οδηγήσουν στη συνέχεια με απόδοση 3% την τιμή προς τα 15,16 ευρώ. Να σημειωθεί πως η Eurobank ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματά της στο τέλος του μήνα και το ζητούμενο είναι η διάψευση (ή όχι) των ανεπίσημων προβλέψεων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Κάνουμε την εντελώς αυθαίρετη και αυστηρά προσωπική εκτίμηση πως εάν τα αποτελέσματα της Eurobank είναι καλύτερα από αυτά που φημολογούνται, και κοντά στον επίσημο στόχο του ομίλου, τότε θα έχουμε την πρώτη θετική έκπληξη. Ενδεχομένως να διαμορφώνεται μερισματική απόδοση κοντά στο 5,5% με 5,8% (με βάση την εκτίμηση για το σύνολο της χρήσης), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους αγοράζουν από τα χαμηλά της Τετάρτης αλλά και σήμερα μετοχές της Eurobank.

Θέλουμε επίσης να σημειώσουμε πως τις τελευταίες ημέρες αναφέρουμε από κοινού τις Εθνική - Eurobank καθώς η κρίση έχει φέρει εγγύτερα τις διοικήσεις των δύο ομίλων και όπως πετυχημένα αποδείχτηκε σε κοινή χρηματιστηριακή δράση τόσο στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου όσο και προχθές.

Ο. Γ.Δ. πέριξ της περιοχής των 3.350 μονάδων με συναλλαγές 46 εκατ. ευρώ στα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης. Ιστορικός παράγων μεγάλης χρηματιστηριακής σημείωνε για την τελευταία αντίδραση των τραπεζών, του FTSE 20 και του Γ.Δ. πως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κίνησης αφορά σε «λίγους και πολύ συγκεκριμένους παίκτες».

Η αγορά «άνοιξε» χθες με σημαντικό ανοδικό κενό και με την τιμή τραπεζικών μετοχών να ξεκινά από 2% και 3% υψηλότερα (σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης). Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ένα μέρος της ανόδου είναι «κλειδωμένο» στα χέρια αυτών των συγκεκριμένων παικτών (δηλαδή Εθνική - Eurobank) οι οποίοι έχουν την ευχέρεια να ακολουθήσουν την επόμενη ανοδική φορά των ξένων αγορών.

Η παρουσία αυτών των συγκεκριμένων παικτών και το χθεσινό, πρωτοφανές για ορισμένους -απλώς ιστορικό για εμάς- «κλείδωμα» της Εθνικής έχουν τη σημασία τους. Η μετοχή της ΕΤΕ «καρφώθηκε» χθες και για λόγους που αφορούν βεβαίως στο κλείσιμο πτωτικών θέσεων και στις υποχρεωτικές εσπευσμένες αγορές πτωτικών παικτών στα παράγωγα, αλλά κυρίως για να δείξει ποιος έχει το «πάνω χέρι» στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει ο ίδιος χρηματιστηριακός παράγων, πως η κίνηση αυτή της Εθνικής έγινε μετά την πρόσφατη αναφορά της διοίκησης της Eurobank για «υποτιμητική κερδοσκοπία κάποιων σε τραπεζικές μετοχές» αλλά και τη σοφή κίνηση της SEC να «βάλει χέρι» στο ανεξέλεγκτο παιχνίδι των πτωτικών παικτών στη Wall Street.

Από τις μετοχές που αντιδρούν ανοδικά ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ΟΛΘ στα 33,8 ευρώ (+5,6%), η σχεδόν αντανακλαστική κίνηση του ΟΛΠ στα 23,4 ευρώ (4,5%) αλλά και η αντίδραση μετοχών όπως Info-Quest (1,72 ευρώ), Αστήρ (4,28 ευρώ), SingularLogic (2,7 ευρώ) και ορισμένων ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v