Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Συνωστισμός στη θύρα εξόδου

Ασταμάτητη ροή αρνητικών ειδήσεων πλήττει τις αγορές με τις τράπεζες στη Σοφοκλέους να πρωταγωνιστούν σε απώλειες. Στα 8 δισ. η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ (-9,70%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με μέτωπο ανησυχιών πλήττει την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και η κατακερματισμένη ψυχολογία είναι δύσκολο να αντέξει την ασταμάτητη ροή των αρνητικών ειδήσεων.

Σήμερα το “μενού” είχε απ΄ όλα και τα πλέον ακραία τρομολαγνικά σενάρια βρίσκονται “πρώτο τραπέζι πίστα”.

Έτσι εκπέμπουν SOS προς το ΔΝΤ οι Ουγγαρία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Πακιστάν και Ισλανδία, εντείνονται οι φόβοι για πιθανή δεύτερη πτώχευση της Αργεντινής μέσα στην τελευταία 8ετία, ενώ εντείνεται η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη υποχώρηση σε Τουρκική λίρα και ρούβλι.

Επίσης ευρώ και στερλίνα βρέθηκαν να καταγράφουν χαμηλά διετίας και πενταετίας αντίστοιχα (έναντι του δολαρίου) εν μέσω εκτιμήσεων για πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται πετρέλαιο και χρυσός (μέχρι πρότινος “ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο”)

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήλθαν και τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου από Boeig (πτώση κερδών κατά 38%) και Wachovia (ζημιές μαμούθ 23,9 δισ δολάρια) και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει την τάση στα χρηματιστήρια που διολισθαίνουν (αν δεν γκρεμίζονται) σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι ο Δείκτης στην Σοφοκλέους τερμάτισε την σημερινή συνεδρίαση σε χαμηλά 60 μηνών (γύρισε σε επίπεδα Οκτωβρίου 2003) και λίγο ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων, δείχνει απόλυτα φυσιολογικό αν συνυπολογιστεί η εικόνα που παρουσιάζουν και τα διεθνή χρηματιστήρια.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που όπως και όλοι οι υπόλοιποι δείκτες παρουσιάζουν απόλυτα “κρεμασμένα” διαγράμματα επόμενη στήριξη αποτελεί το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, καθοδική διάσπαση του οποίου (σύμφωνα με την Fortius Finance) προς την επόμενη στήριξη που εντοπίζεται στις 800 μονάδες (!) με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι η Αγορά δεν μπορεί να “μαζευτεί”, ότι οι επιθετικές πωλήσεις για ανεύρεση ρευστότητας θα συνεχιστούν και ότι στην παρούσα φάση τους επιθετικούς πωλητές τους απασχολεί μόνο τα πόσα κομμάτια πουλάνε (χωρίς όρια τιμής και αναστολές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τα θεμελιώδη των εισηγμένων.

Για πολλοστή φορά “σάκος του μποξ” ο Τραπεζικός κλάδος, ο κλαδικός δείκτης του οποίου έκλεισε με απώλειες 7,88%, όμως και στον υπόλοιπο 20αρη η εικόνα δεν ήταν καλύτερη αφού όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι έκλεισαν με μικρές έως ασφυκτικές απώλειες. Εδώ ίσως αξίζει να επισημανθεί ότι από πλευράς κεφαλαιοποίησης και πίσω από την Εθνική Τρ. βρίσκεται πλέον ο ΟΠΑΠ.

Αναλυτικότερα, απώλειες μεγαλύτερες του 10% για Intralot και Κύπρου και του 9% για την Εθνική, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 8% ακολούθησαν Βιοχάλκο και MIG και του 7% η Alpha Bank.

Επίσης απώλειες μεγαλύτερες των 6 ποσοστιαίων μονάδων για Τιτάνα και MPB των 5 ποσοστιαίων μονάδων για την Eurobank και των 4 ποσοστιαίων μονάδων για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Αγροτική Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ (-2,53%), ΟΤΕ (-0,58%), Coca-Cola (-3,6%) και Motor Oil (-1,68%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2004,59 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2025,93 με απώλειες 5,28%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 245 εκατ. από τα οποία τα 11 αφορούσαν “πακέτα”.

Ούτε λόγος για την τελική εικόνα με 25 ανοδικές μετοχές έναντι 225 πτωτικών και 29 τίτλοι με απώλειες από 10 έως 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v