Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεταβλητότητα με μάχες αγοραστών - πωλητών

Έντονη μεταβλητότητα που φτάνει το 8% για μετοχές όπως Εθνική και Eurobank χαρακτηρίζει την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Αντιπαράθεση επίμονων πωλητών και κυρίως Ελλήνων αγοραστών, σε τιμές πέριξ των 2.100 μονάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Θέλει και προσπαθεί να κρατηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, καθώς στα πρώτα 40 - 45 λεπτά το εύρος διακύμανσης φτάνει το 4,2%.

Από την αρχική υψηλή τιμή των 2.178 μονάδων μέχρι τα χαμηλά των 2.090,9 μονάδων, η αγορά εμφανίζεται εξαιρετικά ευμετάβλητη με βασικούς δείκτες και τίτλους ευάλωτους.

Στη μετοχή της Εθνικής, όπου λόγω θέσης δίνεται η μεγαλύτερη μάχη μεταξύ πωλητών - αγοραστών, η μεταβλητότητα φτάνει σε ποσοστό το 7,9%, με τη μετοχή να κινείται στο εύρος των 17,24 έως 18,64 ευρώ.

Μεταβλητότητα 7,8% για την Alpha Bank, περίπου 6% για τη Eurobank και 8,9% για την Πειραιώς. Η μετοχή της Πειραιώς σε εύρος διακύμανσης από 9,04 ευρώ έως 9,90 ευρώ, υποχωρεί περίπου στις 11:15 στα 9,52 ευρώ.

Περίπου στο ίδιο διάστημα, σε σύνολο συναλλαγών 56 εκατ. ευρώ, τα 26 εκατ. αφορούν στην Εθνική, τα 5,6 εκατ. στην Alpha Bank και τα 3 εκατ. ευρώ στη Eurobank.

Αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται και σε μετοχές-«στηρίγματα» του FTSE 20, δηλαδή ΟΤΕ (9,92 ευρώ), ΔΕΗ (9,34 ευρώ) και ΟΠΑΠ (19,24 ευρώ).

Μάχη δίνεται όμως και σε μετοχές όπως, για παράδειγμα, στον Μυτιληναίο, που κρατά στα 5,22 ευρώ τα μισά από τα αρχικά κέρδη.

Σε μια τέτοια συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, αρκούν μετρημένες εντολές σε μετοχές μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να κινηθούν ακραία ανοδικά ή με σημαντικές απώλειες.

Η μετοχή του Ατλάντικ στο 1,85 ευρώ (+9,5%), του Ιατρικού στο 1,43 ευρώ (5,8%), της ΓΕΒΚΑ στο 0,45 ευρώ (7,2%) αλλά και της ΙΜΑΚΟ κατά 6,5% χαμηλότερα στο 1 ευρώ, ή της Αγροτικής Ασφαλιστικής κατά 6,9% χαμηλότερα στα 3,20 ευρώ, με μόλις 700 μετοχές.

Στα 50 λεπτά της συνεδρίασης οι πωλητές επανέρχονται επιθετικότεροι καταρχήν στη μετοχή της Πειραιώς, ενώ η Εθνική χάνει την αρχική αντίδραση διορθώνοντας προς τα 17,82 ευρώ.

Στο χείλος των 10 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 9,62 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Η στάση των ξένων ήταν και παραμένει το κλειδί και της βραχυπρόθεσμης τάσης. Οι ξένοι αποχωρούν από χρηματιστήρια της νοτιοανατολικοευρωπαϊκής ζώνης και μέσα στη γενικότερη λογική εκποίησης παρασύρεται και το Χ.Α.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί η… μεθόδευση ορισμένων επενδυτικών οίκων που, αν και παραμένουν σταθερά πωλητές, επιμένουν να πριμοδοτούν μέσω των εκθέσεών τους τον τραπεζικό κλάδο.

Θεωρούμε ενδεικτική την περίπτωση της Citigroup, που ενώ σε ανάλυσή της (13/10) διατηρούσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής, φέρεται μόλις δύο συνεδριάσεις αργότερα να προχωρά σε μαζικές πωλήσεις στην εν λόγω μετοχή, πιεστικότερα μάλιστα στη διαδικασία της δημοπρασίας, δημιουργώντας έτσι βίαιη διόρθωση στη μετοχή της Εθνικής, του FTSE 20 και κατ’ επέκταση του Χ.Α.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσον η Citigroup και η… κάθε Citigroup που συνεχίζει να παρουσιάζει για τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο (σε ορισμένες περιπτώσεις) κατά σειρά τρίμηνο υψηλότατες ζημίες, με συνεχείς απομειώσεις του χαρτοφυλακίου της (τους), μπορεί να ακολουθήσει διαφορετική στάση με την Εθνική, την… κάθε Εθνική, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, της Κωνσταντινούπολης, ή ακόμη της Βουδαπέστης, της Βιένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v