Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασανσέρ το ΧΑ-Συνεχίζουν τις πωλήσεις οι ξένοι

Βρόχος για τις επιχειρήσεις οι υπέρογκες υποχρεώσεις και οι επίμονες πωλήσεις των ξένων που αποχωρούν από Ελλάδα, γενικώς. Προβληματίζει η συνεχιζόμενη απαξίωση του ομίλου Βιοχάλκο, στα 441 εκατ. τα κέρδη της Πειραιώς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500, με σημαντικό μάλιστα προβάδισμα που φθάνει μέχρι 2% και 2,5% αντίστοιχα. Στην Φρανκφούρτη ο DAX συνεχίζει ανοδικά κατά 1,1%, ενώ στο ΧΑ οι επίμονοι πωλητές εξακολουθούν να «φορτώνουν» την προσφορά τους στους αγοραστές.

Εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη από το χαμηλό των 2.090,9 μονάδων έως το υψηλό των 2.178,4 μονάδων.

Ο 20άρης οριακά στο «κόκκινο», καθώς Εθνική, Πειραιώς, Marfin Popular υποχωρούν με μικρές όμως απώλειες, μεγαλύτερες κατά 2,2% η Κύπρου στα 4,56 ευρώ.

Πριν από λίγο η Πειραιώς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εννεαμήνου, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 441 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, προβληματίζει η νέα άτακτη υποχώρηση της Βιοχάλκο κατά 7,1%, με τη μετοχή να χάνει 28,6% στο τρίμηνο, 48,1% στο εξάμηνο και 62,7% από την αρχή του έτους. Θεωρούμε ενδεικτική την απαξίωση της χρηματιστηριακής θέσης του ομίλου Βιοχάλκο στα μόλις 734 εκατ. ευρώ.

Ανάλογης έκτασης είναι η απαξίωση των θυγατρικών του ομίλου, που είναι προφανές ότι δοκιμάζεται από τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις και το βεβαρημένο κόστος εξυπηρέτησης υποχρεώσεων.

Ο βρόχος των τραπεζικών υποχρεώσεων και λοιπών εμπράγματων βαρών, προεξοφλείται από παράγοντες της αγοράς πως σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο θα αρχίσει να αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομική θέση των εισηγμένων.

Η περίπτωση των Altec, Betanet, θα πρέπει μόνο ως ενδεικτική να θεωρείται ενός γενικότερου… κύματος συνεπειών που διατρέχει τον παραγωγικό ιστό.

Αυτή η παράμετρος, σε συνδυασμό με την επιμονή των πωλητών να αποχωρήσουν από ελληνικές μετοχές, φαίνεται να εξηγεί την αδυναμία του ΧΑ να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αλλά και των θετικών ενδείξεων που έρχονται από την Wall.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή τη συγκυρία ο οίκος Fitch υποβαθμίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ στο ταμπλό «ματώνουν» οι μετοχές των Microland κατά 19,7% στα 1,06 ευρώ, η Altec κατά 16,1% στα 0,26 ευρώ, αλλά και Κατσέλης στα 0,70 ευρώ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες στα 0,31 ευρώ και πολλές ακόμη από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v