Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυροβόλησαν Mid Caps οι πωλητές στο Χ.Α.

Εντονη μεταβλητότητα - νευρικότητα και εμφανής παρουσία των πωλητών σε αρκετά κρίσιμα σημεία της συνεδρίασης. «Παιχνίδι κέντρου» στον 20άρη, ενώ οι πωλητές έδωσαν έμφαση σε μεσαία και περιφέρεια.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Έστω και προς το τέλος εξασφαλίστηκε το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, σε μία συνεδρίαση που αγνόησε το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών και είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την έντονη μεταβλητότητα-νευρικότητα και την εμφανή παρουσία των πωλητών σε αρκετά κρίσιμο σημεία της συνεδρίασης.

«Παιχνίδι κέντρου» στον 20άρη. Εμφανής η υπεροπλία των πωλητών σε μεσαία και περιφέρεια. Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από το +0,27% του FTSE έναντι του -1,57% του FTSE/M και του -2,29% του FTSE/S.

Μπορεί στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και μετά από πολλές διακυμάνσεις ο Γενικός Δείκτης τελικά να εξασφάλισε το θετικό πρόσημο, όμως ήταν και σήμερα εμφανές ότι η διάθεση της Σοφοκλέους είναι να συνεχίσει να αυτονομείται πτωτικά, ενώ σε παρά πολλές περιπτώσεις οι πωλητές έδωσαν και σήμερα το παρόν.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.100 μονάδων, ενώ ενδοσυνεδριακά φλερτάρισε επικίνδυνα και με τις 2.075, είναι πασιφανές ότι πλησιάζουμε το διχίλιαρο χωρίς ουσιαστική διάθεση αντίδρασης και χωρίς ενδείξεις για επιστροφή έστω και της συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Καθίσταται πασιφανές ότι οι πωλητές χρειάζονται ρευστότητα και την χρειάζονται άμεσα, ενώ η σημερινή συνεδρίαση σε συνδυασμό με την θετική εικόνα των διεθνών αγορών μάλλον ενέτεινε παρά άμβλυνε τις ανησυχίες.

Αυτό το τελευταίο μηδένισε και τις διαθέσεις των περιφερειακών δυνάμεων (όσες ακόμα έχουν μείνει ενεργές), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί περίπου στο 1 προς 2, ενώ ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός τίτλων έκλεισε και σήμερα με αξιοπρόσεκτες έως συντριπτικές απώλειες.

Τρανό παράδειγμα της εσωστρέφειας που επικρατεί στο Χ.Α. και της παρατεταμένης αδυναμίας ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, που παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου σε πρώτη τουλάχιστον ματιά ήταν καλύτερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων χρειάστηκαν οι τελικές δημοπρασίες προκειμένου η μετοχή να κλείσει με οριακά θετικό πρόσημο.

Ντόμινο απωλειών στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας μετά τις τελευταίες ειδήσεις – εξελίξεις που αφορούν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι ακόμα και αν ηρεμίσει σχετικά το γενικότερο κλίμα ο πρώτος παράγοντας που θα διαμορφώνει την επενδυτική στρατηγική θα είναι η βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις των εισηγμένων.

Όπως προαναφέρθηκε η εικόνα στον 20άρη ήταν περίπου διττή, με αρκετούς τίτλους να κλείνουν με αξιοπρόσεκτα κέρδη αλλά και σημαντικό αριθμό να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +6,49% της Coca Cola, ενώ ακολούθησαν ΔΕΗ (+5,03%), Intralot (+4,65%), Μυτιληναίος (+3,17%) και ΟΤΕ (+3,06%).

Επίσης, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% η Alpha Bank, αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΠΑΠ, ενώ με απλά θετικό πρόσημο έκλεισαν Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα, τις πλέον αλγεινές εντυπώσεις δημιούργησε το -8,15% της Βιοχάλκο και το -7,52% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Κύπρου και MPB, και του 2% για την μετοχή της Eurobank. Επίσης, με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 100 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2.079,52, υψηλό 2.178,41) και με συνεχείς διακυμάνσεις (άλλαξε 13 φορές πρόσημο) βρέθηκε πριν τις δημοπρασίες στις 2.116,65 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2.124,8 μονάδες, με κέρδη 0,35%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής πλησίασε τα 249 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν δίνει πόντους στους αισιόδοξους η τελική εικόνα, όχι μόνο γιατί 81 ανοδικές μετοχές αντικρίζουν 158 πτωτικές, αλλά πολύ περισσότερο γιατί 31 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7% έως 19,7%.

Δυστυχώς ακόμα και το επιχείρημα για το που μπορεί να κλείσει το βράδυ η Wall Street ή πως θα κινηθούν αύριο οι διεθνείς αγορές δεν δείχνει πλέον εξαιρετικά ισχυρό, αφού οι θετικές ειδήσεις αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, ενώ οι αρνητικές συνεχίζουν να έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο στο ταμπλώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v