Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακραία ...περιφερειακά φαινόμενα στη Σοφοκλέους

Σε τίτλους μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Mid 40 να "γράφει" 2,36% και τον Small Cap 80 στο +2,4%. Εκλεψαν τις εντυπώσεις Μυτιληναίος και Motor Oil.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μεταφορά ενδιαφέροντος σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, ή καμπανάκι λίγο πριν πέσει η αυλαία της ανοδικής αντίδρασης;

Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αφού κανείς δεν αμφιβάλλει ότι πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης είχαν κυριολεκτικά απαξιωθεί, όμως η σημερινή “αγελαία” ανοδική αντίδραση που συμπεριέλαβε ακόμα και τίτλους εταιρειών “αμφιβόλου ποιότητος”, αν μη τι άλλο δημιούργησε έντονο προβληματισμό.

Για τους λάτρεις των αριθμών, στο +0,23% του FTSE, απάντησαν με +2,36% ο FTSEM και με +2,40% ο FTSES.

Τι οδήγησε άραγε τους σημερινούς αγοραστές να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις “δίχως αύριο”; Μήπως τα ανοδικά περιθώρια στενεύουν και έπρεπε και το συναλλακτικά απονευρωμένο κομμάτι του ταμπλό να δώσει ένα κάποιο παρόν; Άλλωστε στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η ανοδική προσπάθεια θα έβρισκε ελάχιστους πωλητές και στις περισσότερες περιπτώσεις τίτλων θα ήταν και εξαιρετικά χαμηλού κόστους.

Ευνόητο είναι ότι όσοι ακολούθησαν την κίνηση των “ελαφρών ταξιαρχιών” ή πρέπει να κινούνται βάσει θεμελιωδών και με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ή να διαθέτουν άκρως αυξημένα αντνακλαστικά.

Εξακολουθεί να κρατά μετριοπαθή στάση για την Αγορά η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ προτείνοντας αμυντικές και προσεκτικές κινήσεις σ’ όλα τα επίπεδα και τονίζει ότι η υπέρβαση των 1.900 μονάδων αποτελεί ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε Δεικτοβαρείς τίτλους ενώ για μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις υιοθετεί μια πιο μετριοπαθή στάση ως προς τις ρευστοποιήσεις, καθώς, όπως τονίζει, στο πρόσφατο γύρισμα του Γενικού Δείκτη παρατηρήθηκαν ηπιότερες πιέσεις σε αυτή την κατηγορία μετοχών.

Η ΑΧΕ παραμένει σταθερά εστιασμένοι σε αμυντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και θα επανεξετάσει την Αγορά σε μια ενδεχόμενη υποχώρηση προς την πρώτη βασική στήριξη τιμών η οποία εντοπίζεται στην περιοχή των 1.800 – 1.780 μονάδων σε συνάρτηση με τους συναλλακτικούς όγκους και την συγκυρία που διαμορφώνεται στις διεθνείς Αγορές.

Τέλος, η Πήγασος τονίζει ότι οι ειδήσεις που αφορούν την κερδοφορία των Αμερικανικών εταιρειών αναμένεται να εντείνουν τις διακυμάνσεις στην Σοφοκλέους, δίνοντας ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων κινήσεων, καθώς η φτωχή έως ανύπαρκτη εγχώρια ειδησεογραφία αυξάνει το ειδικό βάρος των τάσεων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Προς ανάκτηση νέων ανοδικών δυνάμεων βρίσκεται διαγραμματικά ο δείκτης FTSE, σύμφωνα με τεχνική ανάλυση της Fortius Finance, έχοντας περιέλθει σε ένα “υγιές pulldown” μετά την πρώτη επαφή με την ισχυρή περιοχή αντίστασης των 1.000 μονάδων.

Το πρώτο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στη ζώνη των 936 με 920 μονάδων, σημειώνει η ΑΧΕ, πιθανή όμως είσοδος του δείκτη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 920 με 880 μονάδων θα επιφέρει “ψυχολογική ανασφάλεια” οδηγώντας αρκετούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για τη μετέπειτα πορεία του δείκτη θα παίξει η ανοδική διατήρηση σε επίπεδο κλεισίματος της περιοχής από όπου διέρχεται ο μεσοπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 100 ημερών, στις 882 μονάδες περίπου.

Για το θετικό σενάριο παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 1000 μονάδων, κάτι που θα ανεβάσει στροφές στην τάση και θα φέρει τον εν λόγω δείκτη προς τις επόμενες αντιστάσεις των 1100 και 1174 μονάδων.

Βέβαια η αισιόδοξη σχολή σκέψης δείχνει περισσότερο “επιεικής” για φαινόμενα σαν την σημερινή μίνι έκρηξη ενδιαφέροντος για “penny stocks”, επισημαίνοντας ότι αρκετοί τίτλοι εταιρειών εκτός 20αρη και 40αρη είχαν απαξιωθεί αδικαιολόγητα (με μονοψήφια p/e και διψήφιες μερισματικές αποδόσεις), ακόμα και αν αυτό συνέβη συλλαμβάνοντας “εξ απήνης” αρκετούς “λάτρεις” της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Όμως και οι απαισιόδοξοι δεν στερούνται επιχειρημάτων και μάλιστα προειδοποιούν ότι με το μεγαλύτερο ρυθμό απ’ το Μάρτιο του 2007 άρχισαν να αυξάνουν τα στοιχήματα τους κατά των Αναδυόμενων Αγορών οι “shortάκηδες”, όπως δείχνουν τα στατιστικά του χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης, καθώς οι ανοικτές “short” θέσεις στο iShares MSCI Emerging Markets Index fund, που παρακολουθεί την πορεία 23 Αναδυόμενων Αγορών, αυξήθηκε 51% το Μάρτιο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με το Bloomberg και ίσως αυτό να δείχνει μία στροφή της μέχρι σήμερα επικρατούσας τάσης.

Περίπου μικτή η εικόνα στους τίτλους του FTSE, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Motor Oil (+6,11%, πήρε το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών απωλειών) και Μυτιληναίο (+6,23%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησε η Βιοχάλκο και του 2% οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική, Εθνθική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ που έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας (-3,64%) και MIG (-2,05%). Με αξιοσημείωτες απώλειες ακολούθησαν Ελ. Πετρέλαια, Intralot, Alpha Bank και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Κύπρου, Πειραιώς και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά και στις 10.37 “είδε” το χαμηλό ημέρας των 1880,56 μονάδων. Από εκεί και πέρα σταδιακή ανάκαμψη με θετικό πρόσημο μέχρι τις 1933,21 μονάδες (14.27) και σχετική υποχώρηση με κλείσιμο στις 1905,92 μονάδες και κέρδη 0,60%, ενώ ο τζίρος συνέχισε την πτωτική του πορεία και περιορίστηκε στα 143 εκατ. από τα οποία τα 5 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 171 ανοδικές μετοχές έναντι 54 πτωτικών και 21 τίτλοι με κέρδη από 10 έως 19,28%, όμως για τους περισσότερους από αυτούς παραμένει ζητούμενο η συνέχεια και η συνέπεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v