Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόπωση στα βαριά, κινητικότητα στα μικρομεσαία

Καλύτερη συμπεριφορά από τις ξένες αγορές επέδειξε το ΧΑ με το ΓΔ να αλλάζει πρόσημο 16 φορές. Εμφανής η κόπωση στα βαριά χαρτιά και κυρίως στις τράπεζες. Κέρδη για ΜΥΤΙΛ (3,86%), 3Ε, (1,47%). Ράλι και στα ψάρια.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αρχίζει να “βαραίνει το όχημα” της ανόδου, καθώς είναι εμφανής η “κόπωση” στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τα μεσαία και πολύ περισσότερο τα χαμηλότερα τμήματα του ταμπλό να δώσουν ακόμα μία συνεδρίαση ικανοποιητικών αποδόσεων, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί αν αρχίσει να διολισθαίνει με λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα ο Γενικός Δείκτης που σήμερα κινήθηκε σε ένα μάλλον στενό εύρος περίπου 35 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1900,43, υψηλό 1935,13) αλλάζοντας 16 φορές πρόσημο.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον για σήμερα η Σοφοκλέους επέδειξε σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως να συνεχιστεί η φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία (και το βαρύ πολιτικό κλίμα), το Χ.Α. θα αναγκαστεί να εναρμονιστεί με τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας και η νέα συρρίκνωση της μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Πειραιώς, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Intralot.

Συνεχίζει να έχει πολύ συγκρατημένη προσέγγιση σε ότι αφορά την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην παρούσα φάση η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας ότι διατηρεί την τακτική μείωσης θέσεων σε ενδεχόμενες εξάρσεις της Αγοράς, αναζητώντας παράλληλα μια διόρθωση προς τις 1800 μονάδες όπου θα εξεταστούν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενες τοποθετήσεις.

Οι αναλυτές της Πήγασος επισημαίνουν την αξιοσημείωτη αντοχή που δείχνει η αγορά πάνω από τα επίπεδα των 1.900 μονάδων, χωρίς από την άλλη πλευρά να υπάρχει ιδιαίτερα υποστηρικτικό περιεχόμενο ειδήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Γενικότερα, η ΑΧΕ εκτιμά ότι μια διόρθωση 100 – 120 μονάδων θα βελτίωνε τις πιθανότητες θετικών αποδόσεων και θα έδινε ακόμα περισσότερη δύναμη στο ΓΔ με νέες εισροές για την διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 2.000 μονάδων το οποίο είναι το νέο όριο αντίστασης.

Πρωταρχικός στόχος παραμένει η διατήρηση των κεκτημένων και η είσοδος στην Αγορά κάτω από όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί η αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών στον Τραπεζικό κλάδο εξελίσσεται με σχετικά ομαλό τρόπο, χωρίς να διαταράσσει την τάση διατηρώντας αγορασμένους όλους τους κύριους τεχνικούς δείκτες και την όποια θετική ψυχολογία.

Από την άλλη πλευρά η συνεχιζόμενη αυξημένη κινητικότητα στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, αν μη τι άλλο, παρέχει ενδείξεις επανεμφάνισης “επενδυτικών σχημάτων” και παραδοσιακών Περιφερειακών δυνάμεων που παρέμεναν επιδεικτικά εκτός Αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάντως χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκλωβισμού, δεδομένου ότι η εμπορευσιμότητα των μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης μπορεί να συρρικνωθεί εντυπωσιακά σε περιόδους διόρθωσης.

Τεχνικά και όσο ο Δείκτης δεν δίνει υψηλότερη κορυφή, ή αλλιώς δεν μπορεί να διασπάσει ανοδικά την ζώνη 1941-1973 το σενάριο πλάγιας κίνησης – διολίσθησης αν μη τι άλλο κερδίζει πόντους, με τις πρώτες στηρίξεις στις 1901, 1874 και σε απώτατη περίπτωση τις 1778 μονάδες.

Αντίθετα κλείσιμο υψηλότερα των 1973 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις “αναμέτρησης” με το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων.

Στο ταμπλό του 20αρη το “πράσινο” είχε λιγότερους τελικούς αποδέκτες.

Έτσι με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο (-3,57%), ΟΤΕ (-3,67%) και Ελλάκτωρας (-2,53%).

Με αξιοσημείωτες απώλειες ακολούθησαν Κύπρου, Intralot, Motor Oil, MIG, αρνητική μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Εθνική, Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των MPB, Alpha Bank.

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων Μυτιληναίος (+3,86%), ΔΕΗ (+2,87%) και Τιτάνας (+2,27%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 1% οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Coca-Cola και θετικό τελικό πρόσημο για το Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης (όπως προαναφέρθηκε) κινήθηκε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, για να κλείσει στις 1925,81 μονάδες με οριακές απώλειες 0,04%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 122 εκατ. από τα οποία τα 0,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 142 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών, ενώ 25 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 9 έως 24,41%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v