Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eθνική και Mid caps αρωγοί στην άνοδο

Η Εθνική, που αντιδρά μέχρι τα 14,3 ευρώ αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο για…ξεγέλασμα των βραχυπρόθεσμων παικτών. Υπεραποδίδουν μεσαία και μικρά με 10-12 εταιρείες να ενισχύονται περισσότερο από 10% με μέτριες συναλλαγές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στασιμότητα και αναμονή, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί ο επόμενος κύκλος των αγορών.

Η διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών συνεχίζεται σε στενό εύρος που για τον Γενικό Δείκτη δεν δείχνει να ξεφεύγει από τις 1.870-1.950 μονάδες. Πριν από λίγο με την Εθνική στα 14,20 ευρώ (2,6%) ο FT 20 ενισχύονταν κατά 0,3 με 0,4% κρατώντας τις 960-965 μονάδες.

Υπεραποδίδουν μετοχές εταιρειών μεσαίας και χαμηλότερης αποτίμησης με ενδεικτικά το 1,8% του Mid 40 και το 1,3% του Small Cap80.

Ζυμώσεων συνέχεια λοιπόν με αρκετές μετοχές της…περιφέρειας να αποδίδουν από 20 έως 60% τις τελευταίες συνεδριάσεις δίνοντας χρώμα-που κατά την εκτίμηση μας-χρειάζονταν η αγορά.

Φεύγοντας όμως από το καθαρά βραχυπρόθεσμο-ενδοσυνεδριακό παιχνίδι θεωρούμε πως παρουσιάζουν ενδιαφέρον 2-3 στοιχεία που αφορούν στη διανομή που γίνεται από τη συνεδρίαση της 22/4 μέχρι σήμερα κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους και μετοχές σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό γιατί κατά την εκτίμηση μας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να έχουμε…έγκαιρη θέση στην αγορά, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Υπολογίζοντας τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί την περίοδο 21-24/4 σε μετοχές του 20άρη φαίνεται πως όσοι ήθελαν να κατοχυρώσουν θέσεις τους το έχουν πράξει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Διαθέτουν κατά συνέπεια αυξημένη ρευστότητα-κατά κύριο λόγο από υπεραξίες- σε σημείο που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν άμεσα τάση εάν δοθεί το ανάλογο σήμα. Οι ίδιοι παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά πως η αποσαφήνιση της τάσης θα είναι σχεδόν…απροειδοποίητη και η αντίδραση ακραίας μορφής (που θα οδηγούσε είτε σε υπέρβαση των 1.950 και άμεση πορεία προς τις 2030-2.050 μονάδες είτε σε καθοδική διάσπαση των 1.850 μονάδων).

Ένα ε π α ρ κ έ ς σήμα, θεωρείται από διορατικούς παράγοντες η πορεία της Εθνικής και του ενδεχόμενου επαναφοράς της προς τα υψηλά των 14,98 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι ΄΄πωλητές΄΄ και όσοι προσβλέπουν σε ά μ ε σ η διόρθωση της αγοράς πιθανότατα να οδηγηθούν σε αναθεώρηση της τακτικής τους. Μέχρι τώρα η διακύμανση της ΕΤΕ αφήνει ανοιχτό αυτό το…παράθυρο καθώς με συναλλαγές 17-18 εκατ. ευρώ πιάνει και τα 14,3 ευρώ.

Στα μεσαίο-μικρά το…κυνήγι των ξεχασμένων συνεχίζεται με την Druckfarben να ακολουθεί διαγραμματικά την τελευταία αντίδραση των Lavipharm, Χατζηιωάννου, Δρομέα και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Από αυτή την άποψη και με γνώμονα πάντα την διαγραμματική απεικόνιση ενδιαφέρον αρχίζει και παρουσιάζει η μετοχή του Κλουκίνα-Λάππα και υπό προυποθέσεις του Ιατρικού. Σταδιακά στη συνέχεια θα φανεί εάν η τεχνική προσέγγιση επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Πάντως συναλλαγές και διαγράμματα παραπέμπουν σε σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v