Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βράχος" οι 1900 για το ΧΑ

Ψύχραιμα…αποκρούστηκε το πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων λόγω αρνητικού διεθνούς κλίματος. Ακριβώς στις 1.900 μον. η στήριξη του ΓΔ και τα 14,1€ για ΕΤΕ. Βάζει πλάτη η ΔΕΗ, συνεχίζεται η υπεραντίδραση Laviphram, Forthnet, Ιντρακόμ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αμυντική στάση λόγω αστάθμητου παράγοντα, καθώς νωρίτερα ο DAX στην Φραγκφούρτη υποχωρούσε μέχρι 2%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η συνεδρίαση ξεκινούσε "μουδιασμένα" και με μάλλον αναμενόμενο (και δικαιολογημένο) άδειασμα σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μέχρι τώρα η εξέλιξη της συνεδρίασης μας δίνει τα εξής χαρακτηριστικά….άμεση υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.900 μονάδες, του FTSE 20 μέχρι τις 956, της Εθνικής μέχρι τα 14,10 ευρώ, την ενίσχυση των συναλλαγών σε ΕΤΕ, Alpha Bank, Marfin Popular, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ προσπάθεια αντίδρασης επιλεγμένων τίτλων (Forthnet, Lavipharm, Alapis κ.α) με αυξημένο τζίρο και μάλλον επιφυλακτική στάση από την πλευρά των παικτών. Κυρίως των βραχυπρόθεσμων, που έχουν και την έννοια να καλύψουν τα νώτα τους (στο περιθώριο του Τ συν 3) και είχαν ανοιχτεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές κυμαίνεται στο ένα προς δύο με τις συναλλαγές ανά μετοχή να παραμένουν σε ελεγχόμενο όριο, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο που η αγορά έδινε την εντύπωση πως "κρατούσε" τις 1.900 μονάδες.

Βέβαια περιθώριο-από τεχνικής πλευράς- για περαιτέρω διολίσθηση υπάρχει μέχρι την περιοχή των 1.870-1.880 μονάδων αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων ειδικότερα όμως του αμερικανικού.

Δεδομένου του βαθμού συσχέτισης και της τρέχουσας κίνησης με αυτήν των ξένων αγορών χρήσιμη είναι η απ΄ευθείας παρακολούθηση των τελευταίων (για ταχύτερη και ευκολότερη απ΄ευθείας ελεύθερη πρόσβαση μέσω του Εκηβόλου στο σχόλιο της 3 / 4 μέσω του tools.boerse-go.de) .

Μεικτή διαμορφώνονταν η τάση μετοχών από το υπόλοιπο μέρος του ταμπλώ, που είχαν διαμορφωμένη ανοδική φορά9μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς για παράδειγμα η Lavipharm συνεχίζει στα 1,47 ευρώ (με 14,5%) ενώ τα Σωληνουργεία Κορίνθου υποχωρούν στα 1,34 ευρώ περίπου 7,6% χαμηλότερα. Ανάλογες τάσεις κυριαρχούν για μετοχές αυτής της κατηγορίας με την Ιντρακόμ να αγγίζει το ένα ευρώ με συνολικότερη την προσπάθεια χρηματιστηριακής (μόνο;) αφύπνισης του ομίλου, την Forthnet στα 1,21 ευρώ, την Ιμπέριο στα 0,81 ευρώ αλλά και άλλων από αυτή την ίδια ομάδα.

Ενδιαφέρον από επιχειρηματικής πλευράς παρουσιάζει η διακύμανση των Μυτιληναίου και Motor Oil μετά την ανακοίνωση νεότερων για την κοινή επένδυση της Korinthos Power (περισσότερα σε σχετικό θέμα).

Στα 4,38 με χαμηλό ημέρας τα 4,29 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου και στα 7,73 με χαμηλό τα 7,66 ευρώ για τη Motor Oil ενώ αμφότερες πιέζονται λίγο χαμηλότερα. Η Lavipharm μετά την συμφωνία-συμβιβασμό με υπεργολάβο στις ΗΠΑ (σχετικό θέμα της Πέννυς Κούτρα) συνεχίζει σχεδόν "διπλώνοντας" από τα προ δέκα ημερών επίπεδα.

Ενθαρρυντική θεωρούμε τη μέχρι και πριν από λίγο ψύχραιμη στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τη μικρή σταδιακή αντίδραση του Γενικού Δείκτη πέριξ των 1.915 μονάδων με τη ΔΕΗ να αναλαμβάνει… ρόλο τροφοδότη στο Σύστημα φτάνοντας μέχρι και 2,1% υψηλότερα στα 14,21 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v