Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυντική στάση λόγω... αστάθμητου παράγοντα

Ανατρέπεται, προς ώρας, η προσέγγιση των αγορών, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αναθεωρούν τη θετική στάση τους λόγω της γρίπης των χοίρων που πλήττει Ασία και ευρωπαϊκές αγορές. Σημείο καμπής τα 14€ για ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Θα…χοιρέψει η προσπάθεια συντήρησης της ανοδικής τάσης ή μήπως οι αγορές ψάχνουν αφορμές για διόρθωση. Από νωρίς το πρωί τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν ως πρώτο θέμα την ΄΄απειλή πανδημίας από τον ιό της γρίπης των χοίρων΄΄ με το Reuters να αποδίδει στα έκτακτα μέτρα των ΗΠΑ και Μεξικό την υποχώρηση των συμβολαίων των Dow Jones και S&P 500 μέχρι 1,5% χαμηλότερα, ενώ με διόρθωση ξεκινά και η Φραγκφούρτη, όπου ο DAX χάνει ανάλογο έδαφος.

Η εμφάνιση του…αστάθμητου παράγοντα, που επηρεάζει αρνητικά τις αγορές θα πρέπει προφανώς να ληφθεί σοβαρά υπόψη, τουλάχιστον μέχρις ότου διαμορφωθούν πιο ξεκάθαροι όροι.

Για αυτό και τα μέχρι (και) την Παρασκευή το βράδυ οικονομικά στοιχεία, η αντίδραση του DJIA προς τις 8.076 και του S&P 500 προς τις 866 μονάδες αντίστοιχα θα πρέπει προσώρας(θέλουμε να πιστεύουμε) να τεθούν παρά πόδα. Από τη στιγμή που ο…αστάθμητος παράγων έχει εισέλθει και επηρεάζει από νωρίτερα τις ευρωπαικές αγορές θα πρέπει η όποια τακτική είχε χαραχθεί μετά το κλείσιμο της 24/4 να επαναξιολογηθεί.

Για αυτό το λόγο και δεν λαμβάνουμε υπόψη μας-τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης ενδεχομένως και τη συνέχεια της ημέρας- τις θετικές τεχνικές ενδείξεις, τις συνθήκες που διαμορφώνονται (και εν μέρει αναφέρονταν στο σχόλιο…προυποθέσεις συντήρησης της ανοδικής τάσης) προκειμένου να οργανωθούμε αμυντικά.

Αρχής γενόμενης από Γενικό Δείκτη και Ftse20 όπου "λειτουργούν" εκ νέου οι βραχυπρόθεσμες τιμές στήριξης των 1.880-1.770 (και θα φανεί κατά πόσον οι 1.850 μονάδες) με τον ΓΔ να ξεκινά από τις 1.926,5 μον. Ηδη στα Συμβόλαια του 20άρη παρατηρείται σχετική κινητικότητα με τις πρώτες τιμοληψίες να "αγγίζουν" επίπεδα χαμηλότερα των 961-959 δηλαδή τα επίπεδα της 22-23 Απριλίου.

Η μετοχή της Εθνικής, σηματωρός της τάσης και της διάθεσης των ισχυρών επενδυτικών κύκλων έφτασε την Παρασκευή μέχρι τα υψηλά των 14,48 διαμορφώθηκε 0,04 χαμηλότερα και έκανε χαμηλό στα 14 ευρώ, ακριβώς. Λογικά θα πρέπει να έχουμε εικόνα-κατά πόσον δουλεύουν οι στηρίξεις-στη μετοχή της Εθνικής από την αρχή της συνεδρίασης, αν και μέχρι τις 09.45΄ οι εντολές ήταν μοιρασμένες.

Ανάλογη κατάσταση καταγράφονταν και για άλλες τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη, ενώ μετοχές αυτής της κατηγορίας που υπεραπέδωσαν στην τελευταία συνεδρίαση θα πρέπει να κρατήσουν μέρος των κερδών τους.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πριν από λίγο, πως οι διαθέσεις πωλητών-αγοραστών θα αποσαφηνισθούν σχετικά νωρίς σε μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που με αυξημένες συναλλαγές (και… φόρτωμα αγοραστών από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης) διαμορφώθηκαν σημαντικά υψηλότερα βάζοντας βάσεις για σήμερα-αύριο. Πρόκειται κυρίως για ΕΛΛΚΑΤΩΡ (8,4%), j&p αβαξ (5,3%) Lamda Development (4,7%) , Βιοχάλκο ( 4.3%) , Σαράντης 93,5%), Folli-Follie (14,8%).

Από την…δεύτερη ταχύτητα εισηγμένων ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση που αντέδρασε 28% στην τελευταία συνεδρίαση (και 47,6% από τα 0,86 ευρώ τις προηγούμενες επτά ημέρες) καθώς σε σχετικό θέμα της Πένυς Κούτρα υπάρχει η είδηση που προεξοφλούσε η αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v