Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μεσαία "κάνουν παιχνίδι"

Ηπιες ρευστοποιήσεις στα "βαριά χαρτιά", από όπου ξεχωρίζουν θετικά η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος και η Coca Cola 3E. Στα μεσαία η "σκυτάλη", με πρωταγωνιστές τις μετοχές των Intracom, Alapis, J&P Αβαξ και Forthnet.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Και πάλι καλά, με την τάση να ομαλοποιείται σταδιακά από τα πρώτα κιόλας 40-45 λεπτά της συνεδρίασης και το ΧΑ να ακολουθεί καλύτερη απόδοση από τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται πλέον ένα εύρος διακύμανσης με βάση τις 1.900 και κορυφή τις 1.935 μονάδες με την σταθεροποίηση που αποτελούσε το αρχικό ζητούμενο να επιτυγχάνεται. Είτε με έμμεσες στηρίξεις από ΔΕΗ (στα 14,43 ευρώ με 3,6%), ΟΠΑΠ στα 21,89 ευρώ είτε με ελεγχόμενες συναλλαγές σε Alpha Bank (στα 6,51 ευρώ), Εθνική (στα 14,34 ευρώ) και ικανοποιητική την σχέση ανοδικών προς καθοδικές με τις πρώτες να φτάνουν πλέον τις 140-150 μετοχές.

Το τελευταίο είναι, κατά την εκτίμηση μας ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη της ημέρας, καθώς και η ισορροπία σχετικά γρήγορα και ομαλά αποκαταστάθηκε και οι ενεργοί παίκτες μετά τον αρχικό δισταγμό και επιφυλακτικότητα τους ξαναμπήκαν στο παιχνίδι.

Οι συναλλαγές των 70 εκατ. ευρώ ούτε πολλές αλλά ούτε και λίγες μπορεί να θεωρηθούν για μία συνεδρίαση, όπως η σημερινή που ξεκίνησε με…αστάθμητο παράγοντα και τους πωλητές να παίρνουν τις πρώτες θέσεις τους μέχρι και 2% χαμηλότερα στα πρώτα Συμβόλαια του FTSE20 (λίγο πριν την αρχή της συνεδρίασης).

Αυτό το… ξεθάρρεμα από το υπόλοιπο της αγοράς αποδόθηκε στην αρχική κόντρα κίνηση μετοχών σηματωρών αυτής της περιόδου (όπως θεωρούνται οι Lavipharm, Ιντρακόμ, Forthnet και η ενεργότερη συμμετοχή στη συνέχεια και άλλων επενδυτικών σχημάτων. Ετσι η Alapis έφτασε γρήγορα τα 0,67 ευρώ (8,06%), η Sprider το 1,30 ευρώ (10,2%), ο Νηρέας τα 0,78 ευρώ(13,04%) ενώ ακολουθούν και αρκετές ακόμη από την ίδια κατηγορία.

Το πώς θα διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα η τάση θα εξαρτηθεί προφανώς από την πορεία των ξένων αγορών με τη διόρθωση να παραμένει μεγαλύτερη στην Φραγκφούρτη, ενώ και τα Συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500 εξακολουθούν να παραπέμπουν σε αρνητικό άνοιγμα και των δύο δεικτών μέχρι και 1,5% χαμηλότερα.

Για τον Dow τα ΣΜΕ παραπέμπουν σε διόρθωση προς τις 7.966 και για τον 500άρη προς τις 853 μονάδες. Μία επιπλέον παράμετρος που ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η διορθωτική εικόνα των χρηματιστηρίων της ευρύτερης περιοχής (Μόσχας, Βουδαπέστης κ.α.) με σημαντικές πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v