Με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΙG, Alpha, ΕΤΕ στις 2.300

Στο ενδεχόμενο νέων υψηλών στη Wall ποντάρουν στο ΧΑ και ο ΓΔ πιάνει τις 2.300 μονάδες.  Υπεραποδίδουν Εθνική, Alpha, MPB, ΤΤ, Eurobank. Στο 10 προς 1 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές. Αυξημένος τζίρος σε ΔΕΗ, ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ξεπερνά τις 2.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ΄΄φορτώνουν΄΄ μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και αρκετοί παίκτες περιμένουν την αποσαφήνιση της τάσης από την Wall.

Με τελευταία κορυφή για τον Dow Jones στις 8.591 και τα Συμβόλαια του δείκτη να παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα κοντά στις 8.515 μονάδες το παιχνίδι αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σε ανάλογη κατάσταση και η Φρανκφούρτη, με τον DAX να κρατά πάνω από τις 5.000 μονάδες περιμένοντας προφανώς και αυτοί το σήμα των αμερικανών.

Ο ΓΔ μπορεί πριν από λίγο να κυμαίνεται οριακά στις 2.195 μονάδες πλην όμως οι προσδοκίες που καλλιεργούνται είναι εμφανείς. Ο Ftse20 αντιδρά κατά 2,9% στις 1.190 μονάδες ενώ στο 10 προς 1 (!) διαμορφώνονταν η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές.

Ξανά σε φάση πονταρίσματος και το ΧΑ, με τους θιασώτες της ανοδικής αντίδρασης να ενισχύουν τις θέσεις τους, να ανεβάζουν τον πήχη υψηλότερα κε αποτέλεσμα μετοχές-σηματωροί να ΄΄απειλούν΄΄ με διάσπαση ανθεκτικές αντιστάσεις. Θα αναφερθούμε πρώτα στη μετοχή της ΔΕΗ, λόγω των ισχυρών επιχειρηματιών-εφοπλιστικών κύκλων που έχουν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια από χαμηλότερες τιμές. Τις κινήσεις τους τις θεωρούμε σηματωρό (προσδοκίας και τάσης) για την διακύμανση και άλλων μετοχών του Ftse20 ή εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εν πάσει περιπτώσει ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 15,7-15,8 ευρώ για τη μετοχή της Επιχείρησης εκτιμάται πως μπορεί να δώσει…ρεύμα στην τάση της μετοχής οδηγώντας σε αρκετά πιο ψηλές τιμές. Ανάλογη συσσώρευση κεφαλαίων-δυνάμεων όμως παρατηρείται και στη μετοχή του ΟΤΕ, με κρίσιμη την αντίσταση των 11,9-12 ευρώ. Και οι δύο μετοχές έδωσαν πριν από λίγο ενδοσυνεδριακά την κίνηση, που οφείλονταν και σε ενδεχόμενη επιβεβαίωση της στη συνέχεια θα χρειάζονταν περισσότερη προσοχή.

Από τις τράπεζες η Εθνική ΄΄έπιασε΄΄ τον αρχικό στόχο των 18,5-18,6 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, ενώ η αντίδραση της AlphaBank (μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων) προς τα 8,6 ευρώ επιβεβαιώνει την τεχνικότητα της μετοχής. Ακολουθούν οι υπόλοιπες του κλάδου με την Eurobank στα 7,8 ευρώ, την Marfin Popular στα 2,46 ευρώ, την Πειραιώς στα 8,13 ευρώ και την Κύπρου στα 4,4 ευρώ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που τις τελευταίες συνεδριάσεις έδιναν σήματα ανοδικής αντίδρασης επιβεβαιώνουν την τάση. Ενδεικτική η περίπτωση του ΔΟΛ , καθώς με συναλλαγές 1,8 εκατ. τεμαχίων υπεραπόδίδει με 8% στα 2,58 ευρώ. Η ΣΙΔΕΝΟΡ (αλλά και οι υπόλοιπες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ) υπεραποδίδει με 6,5% στα 4,9 ευρώ, ενώ και η ΓΕΚ/Τέρνα πιάνει και πάλι τα 5,23 ευρώ (3,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v