Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην... άμυνα για να "κρατήσουν" οι στηρίξεις

Στην άμυνα γυρίζουν οι αγορές, καθώς… επανέρχονται (;) φόβοι και επιφυλάξεις για την πραγματική οικονομία. Με αντοχές χθες το ΧΑ μένει να επιβεβαιώσει και σήμερα τον χαρακτήρα του. Ζητούμενη η αντοχή των πρώτων στηρίξεων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
«Επανέρχεται η αβεβαιότητα στις αγορές» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της Ημερησίας για την οικονομία που ανησυχεί την Wall κάνει λόγο το euro2day σε σχετικό θέμα του. Πόσο ασφαλείς είναι οι αγορές διερωτάται ο Νίκος Γ. Δρόσος στο σημερινό Εγερτήριο του και εμείς διαπιστώνουμε πως στο παιχνίδι ξαναμπαίνει μία παράμετρος, που οι επιφυλακτικοί συνεκτιμούσαν ακόμη και τις ημέρες της ευφορίας.

Οι οικονομίες έχουν δρόμο ακόμη και κατά την εκτίμηση νουνεχών παραγόντων πολύ μα πολύ δρόμο μέχρι να πείσουν πως βρίσκουν τα πατήματα τους. Χρηματιστηριακά όμως το παιχνίδι της προεξόφλησης "πάιχτηκε" όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια με τις γνωστές ευεργετικές συνέπειες για το …Σύστημα.

Χθες οι ξένες αγορές "υπενθύμισαν" πως τα τελευταία υψηλά ενδέχεται να είναι και οι κορυφές της ανοδικής αντίδρασης υποχρεώνοντας και τους παίκτες του ΧΑ σε αναδίπλωση δυνάμεων Οι 1.237 μονάδες (ενδοσυνεδριακά υψηλό) για τον FTSE 20 αποτελεί εκ των πραγμάτων αντίσταση για αυτή την φάση της αγοράς και οι 1.207 μονάδες πολλοστή επιβεβαίωση της σημασίας της περιοχής των 1.205-1.207 μονάδων.

Εάν ο 20άρης δεν χάσει σήμερα την ανωτέρω στήριξη τότε μετατίθεται για ευθετότερο χρόνο το ενδεχόμενο της περαιτέρω υποχώρησης προς την ζώνη των 1.070 μονάδων. Εάν επιβαρυνθεί το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια θα θεωρούσαμε αρκετή μία πλαγιοκαθοδική (κατά το δυνατόν ελεγχόμενη ) κίνηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 2.300 προς τις 2.260 μονάδες. Εάν αυτό-στην περίπτωση που συνεχίσουν να διορθώνουν τα ξένα με ορίζοντα και τη συνεδρίαση της Παρασκευής- επιβεβαιωθεί τότε στο ΧΑ θα έχουν δημιουργηθεί πράγματι αμυντικές δυνάμεις.

Όμως η αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών στις αγορές Παραγώγων, διεθνώς, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί εκ προοιμίου κερδισμένοι για τους μεν ή για τους δε. Θα δοθούν πολλές μάχες στη συνέχεια της εβδομάδας. Μόνο που σήμερα μένει να φανούν οι αντοχές των παικτών του ΧΑ, όπου θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως τις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά κινείται με όλο και λιγότερους τζίρους (συνολικά και σε μετοχές-σηματωρούς).

Στα 20,49 ευρώ η Εθνική, που για τέταρτη συνεδρίαση χθες έκλεισε πάνω από τα 20 ευρώ. Τέσσερα συνεχόμενα θετικά "κλεισίματα" έχει και η μετοχή της Eurobank, δηλαδή όσα και η Alpha Bank ( 9,25 ευρώ).

Οι μη τραπεζικές…βοήθειες του FTSE 20 βρίσκουν την ΔΕΗ με απώλειες 11% σε επτά ημέρες, τον ΟΤΕ με 2,9% και τον ΟΠΑΠ με θετική μεταβολή 1,17% την ίδια περίοδο.

Ειδικά η διόρθωση της ΔΕΗ μας ξάφνιασε δυσάρεστα, έχοντας διαφορετική εκτίμηση για την βραχυμεσοπρόθεσμη τάση της. Για τη μετοχή της Επιχείρησης περιμέναμε και περιμένουμε περισσότερα, για να δούμε.

Όμως για αυτή την εβδομάδα θα μείνουμε επικεντρωμένοι κυρίως στο ΤΤ , καθώς θεωρούμε την α.μ.κ πρόκριμα πιθανών εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο και επιβεβαίωση της εκτίμησης μας για την περαιτέρω στάση της Εθνικής.

Με την προϋπόθεση, πως οι πρώτες στηρίξεις για Γενικό Δείκτη και FTSE 20 μπορεί να δοκιμασθούν αλλά δεν θα απειληθούν-δεν διασπασθούν καθοδικά- δεν μεταβάλλουμε ιδιαίτερα την βραχυπρόθεσμα αμυντική τακτική μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v