Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ωθηση στις δημοπρασίες με το τζίρο στο ναδίρ

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τον ΓΔ να κλείνει στο υψηλό ημέρας, αλλά και αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι όπως Μυτιληναίος, ΕΤΕ, Ελλάκτωρας, Τιτάνας, Ελλληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο. Σε χαμηλό διμήνου ο τζίρος.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Προσπάθεια ανεύρεσης ισορροπιών, ενώ σε τέσσερις συνεδριάσεις λήγει το χρηματιστηριακό εξάμηνο και παύει να διαπραγματεύεται με το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας.

Η δεύτερη περίπτωση ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι ο φάκελος θα εγκριθεί από την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οπότε από 1/7 η μετοχή της Εθνικής θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα.

Από εκεί και πέρα δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στο υψηλό ημέρας, καθώς στο υψηλό ημέρας έκλεισαν αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι όπως Μυτιληναίος, Εθνική, Ελλάκτωρας, Τιτάνας, Ελ. Πετρέλαια και Βιοχάλκο.

Όμως η μικτή αξία συναλλαγών βρέθηκε σε χαμηλά διμήνου (συνεδριάσεις με τόσο χαμηλό τζίρο είχε να “δει” το Χ.Α. από τις 27 και 28/4) και αυτό το τελευταίο, αν μη τι άλλο, δίνει πόντους στους απαισιόδοξους που απλά εκτιμούν ότι η προηγηθείσα πτώση μπορεί να φέρει μικρό ανοδικό διάλειμμα.

Τα σημάδια για προσεχή βουτιά στις μετοχές αυξάνονται λόγω του ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν πείθει γενικότερα, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της διόρθωσης και προσθέτουν ότι από εδώ και πέρα είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε μεγάλες αρνητικές κινήσεις στις μετοχές.

Γενικώς πάντως το προφίλ των Αγορών δείχνει ότι το ανοδικό momentum έχει χάσει βηματισμό, κάτι που μαρτυρούν οι περιορισμένοι τζίροι, οι μειωμένες πρωτοβουλίες και η στάση αναμονής. Οι αγορές αναζητούν τους επόμενους καταλύτες που θα είναι ικανοί να δώσουν νέα “καύσιμα” ανόδου και διάθεση “απόδρασης” από την εικόνα “κορεσμού”.

Όμως παρά τους περιορισμένους τζίρους, στις πτωτικές συνεδριάσεις η εικόνα δημιουργεί προβληματισμό στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και απογοήτευση από την μέση και κάτω, καθώς στο κομμάτι του ταμπλό που δραστηριοποιούνται οι “Περιφερειακές δυνάμεις” οι αγοραστές τραβήχτηκαν επιδεικτικά χαμηλότερα. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τις σημαντικές ημερήσιες απώλειες, χωρίς οι πωλητές να επιδεικνύουν εντυπωσιακά επιθετικές διαθέσεις.

Η σημερινή σχετική διάθεση υπεραπόδοσης που επέδειξε ο FTSEM δεν αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις των αμέσως προηγούμενων συνδριάσεων.

Μέχρι στιγμής, οι "οδηγοί" της διόρθωσης είναι κυρίως η μικρή ρευστοποίηση κερδών, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και σίγουρα η όχι σημαντική αλλαγή των οικονομικών προοπτικών.

Έτσι όσοι επιμένουν να ασχολούνται με τις Αγορές μετοχικών αξιών ίσως πρέπει να υιοθετήσουν έναν πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, λαμβάνοντας υπόψη τη μειωμένη πλέον αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά τους πληθωριστικούς κινδύνους που θα προκύψουν, πιθανόν αργότερα, οι διεθνείς αναλυτές συστήνουν ως καλούς "αντισταθμιστές" τον κλάδο του real estate και τα commodities.

Στην απουσία εγχώριων καταλυτών που θα μπορούσαν να αφυπνίσουν έστω επιμέρους ομάδα μετοχών αναφέρεται η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και τονίζει ότι το πιθανό όριο αντίστασης για το Γενικό Δείκτη είναι τα επίπεδα των 2.270 μονάδων.

Η ΑΧΕ επισημαίνει ότι ύστερα από μια πίεση 300 μονάδων από την κορυφή της ανόδου ενδέχεται να δοθούν ενδοσυνεδριακές αφορμές αντίδρασης οι οποίες θα έχουν περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα εξομάλυνσης κάποιων πιέσεων παρά αλλαγής κατεύθυνσης. Τονίζει ότι οι οποιεσδήποτε τοποθετήσεις αυτήν την περίοδο θα πρέπει να είναι αυστηρά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, καθώς οι καιροί παραμένουν διαταραγμένοι και η τάση πτωτική – διορθωτική.

Από εκεί και πέρα καθημερινά παρουσιάζονται περιορισμένου εύρους ευκαιρίες γρήγορων κινήσεων, καθώς το εύρος κίνησης επηρεάζεται και από την κατοχύρωση κερδών αλλά και από τις εντυπώσεις που δημιουργούν οι διακυμάνσεις στο υπόλοιπο κομμάτι των μετοχών. Πάντως, ενδεχομένως η ταχύτητα της διόρθωσης να μετριαστεί αυτή την εβδομάδα λόγω της παραδοσιακής σταθεροποιητικής κίνησης που κάνουν οι αγορές ενόψει του κλεισίματος το εξαμήνου, χωρίς να αποκλείεται και βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Σκεπτικισμός επικρατεί στο τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. που θεωρεί ότι η βραχυπρόθεσμη τάση στις διεθνείς Αγορές θα εξαρτηθεί από τις ανακοινώσεις του ΑΕΠ και των αιτήσεων των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ (ανακοινώνονται αύριο). Από εκεί και πέρα όσον αφορά το Χ.Α. η ΑΧΕ εκτιμά ότι σαν σοβαρές στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη προβάλλουν οι ζώνες 2069 – 2053 και 1945 – 1940 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1940 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τις 1827 μονάδες.

Αυστηρά τεχνικά όρια για την περαιτέρω πορεία της Αγοράς βάζει η Fortius Finance. Έτσι για να αλλάξει επί το θετικότερον η διαγραμματική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη απαιτείται η είσοδός του στην ζώνη 2600 – 2670. Ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2225 μονάδων για να επαναφέρει τις ελπίδες επαναπροσέγγισης των 2300 μονάδων, ενώ ο FTSE αν διασπάσει ανοδικά την ζώνη 1132 – 1145, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες αντιστάσεις στις 1160, 1174 και 1184 μονάδες.

Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς η κατανομή της μικτής αξίας συναλλαγών. Έτσι το 81% του τζίρου αντιστοιχεί σε συναλλαγές μετοχών του 20αρη, το 15% στον 40αρη και το υπόλοιπο 4% στο υπόλοιπο και συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Στο ταμπλό του FTSE με οριακές απώλειες που δεν ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil, Κύπρου, Πειραιώς.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+6,03%), Μυτιληναίο (+6,07%), Ελ. Πετρέλαια (+4,12%), Τιτάν (+4,43%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+3,18%).

Αξιοσημείωτα κέρδη για Ελλάκτωρα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εθνική, Coca-Cola και θετικό τελικό πρόσημο για ΟΤΕ, Intralot, Alpha Bank, MPB, MIG.

Με αγοραστές έκλεισαν οι MPB (118140 τεμ. ανεκτέλεστα), Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, MIG, Coca-Cola, Intralot και με πωλητές οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 39 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2160,37 μονάδες, υψηλό 2199,11) και έκλεισε στην υψηλότερη ημερήσια διακύμανση με κέρδη 1,47%, ενώ ο τζίρος μόλις και ξεπέρασε τα 134 εκατ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 151 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, 13 τίτλοι με κέρδη από 8 έως 11,11%, ενώ μεταξύ των τίτλων που συνδύασαν αξιόλογα κέρδη και ικανοποιητικές συναλλαγές και κάποιες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, όπωα και οι Άβαξ, Ιντρακόμ, Μέτκα, Folli Follie, Frigoglass κ.λ.π.

Δανεισμός τίτλων - short sellling

Συνεδρίαση θετικού προσήμου αλλά υποτονικών συναλλαγών που απλά αυξήθηκαν κάπως προς το τέλος μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street. Μειώθηκαν κάπως οι υπάρχουσες υποτιμήσεις, ελάχιστες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7052, τιμή εκκαθάρισης 1094,8) κινήθηκαν μεταξύ 1071 και 1103,75 μονάδων.

Μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (160300 Eurobank, 20500 Coca-Cola, 35500 Εθνική, 22500 ΟΠΑΠ, 39400 ΟΤΕ, 7600 Μυτιληναίος, 89700 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (1523), Εθνική (1611), Πειραιώς (862), ΔΕΗ (611), MPB (387), MIG (1366), Ταχ. Ταμιευτήριο (2166), Eurobank (489), Μυτιληναίος (405), ΟΤΕ (219), ΟΠΑΠ (101), Κύπρου (798), ΓΕΚ (497), Intralot (585), Ιντρακόμ (187), Coca-Cola (217).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 24/6/2008 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Eurobank 197283 τεμ., Πειραιώς 142000 τεμ., και Ταχ. Ταμιευτήριο 326030 τεμ.

Επίσης το κυριότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε: Eurobank 52330 tem., Εθνική 50000 τεμ. και Κύπρου 10154 τεμάχια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v