Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο ΧΑ- Στήριξη από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ

Φυσιολογική η πίεση στην μετοχή της Εθνικής, με πολύτιμες στηρίξεις κυρίως από ΟΠΑΠ αλλά και ΔΕΗ. Υψηλότερα των 2.200 ο Γενικός Δείκτης και πάνω από τις 1.220 μονάδες ο FTSE 20.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ελεγχόμενη-σε μεγάλο βαθμό- και στο πλαίσιο του φυσιολογικού διαμορφώνεται η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης με «ανάσες» από την χθεσινή συνεδρίαση δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 2.200 καθώς διαμορφώθηκε χαμηλή τιμή στις 2.209,8 μονάδες.

Το ενδιαφέρον είναι πως παρά τη συνολικότερη πίεση που ασκήθηκε αρχικά από τη μετοχή της Εθνικής, τραπεζικούς τίτλους αλλά και τους υπόλοιπους του FTSE 20 ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε οριακά κάτω από τις 1.120 μονάδες.

Από τη στιγμή μάλιστα που άντεξαν αρχικά ο ΟΠΑΠ (στα 19,40 ευρώ) και επανέκαμψε από τα χαμηλά των 15,17 μέχρι τα 15,9 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ (εύρος διακύμανσης στο 4,65% !) η κατάσταση έδειξε να γίνεται ακόμη πιο διαχειρίσιμη.

Οι συναλλαγές λιγότερες από κάθε άλλη συνεδρίαση, τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που μάλλον πρέπει να λειτουργεί επ΄ ωφελεία της αγοράς και της βραχυπρόθεσμης τάσης. Στα μόλις 12-12,5 εκατ. ευρώ με μέτριους τζίρους και σε Coca Cola 3E, OTE, Intralot, Motor Oil, Ελλάκτωρ κ.α.

Με αυτό το ρυθμό η συνεδρίαση μπορεί να πάει μέχρι τις 13.30-14.00, οπότε συνηθίζεται να ενεργοποιούνται εντολές από την πλευρά ισχυρότερων επενδυτικών κύκλων. Μην διαφεύγει άλλωστε της προσοχής μας, πως στη μετοχή της Εθνικής υπερβάλλουσα προσφορά με σχεδόν παράλληλη υπεραντίδραση της ΔΕΗ είχαμε σταδιακά από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης. Να δούμε σήμερα-αύριο, πως θα λειτουργήσουν και σε ποιο βαθμό αντίρροπα οι ίδιες τάσεις.

Μέχρι τότε βασικοί δείκτες, μετοχές δείχνουν να ισορροπούν, με τη σχέση ανοδικών – καθοδικών στο ένα προς ένα με 45-50 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση ξεχωρίζει το 16% της Γενικής (στο 1,14 ευρώ) με αυξημένες συναλλαγές 230 χιλιάδων μετοχών, η αντίδραση επίσης με υψηλό τζίρο της Σάτο στα 0,73 ευρώ, της Ιντρακόμ στα 1,72 ευρώ, της ΑΝΕΚ στα 0,99, της Μηχανικής στα 1,76, της Forthnet στα 1,92 ευρώ και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Πριν από λίγο θετικά «γύριζε» ο Ελλάκτορας (5,67 ευρώ), η ΔΕΗ έπιανε τα 15,9 ευρώ (1,9%), Ελληνικά Πετρέλαια, Κύπρου έδιναν μικροστηρίξεις στον 20άρη, που πέρναγε και πάλι πάνω από τις 1.130 μονάδες.

Η παραμονή του FTSE 20 σε τροχιά προσέγγισης των 1.140-1.145 μονάδων αποτελεί μέχρι τώρα ένα από τα ισχυρότερα οφέλη της σημερινής συνεδρίασης. Πάντα κατά την εκτίμηση μας δίνει πόντους στο εγχείρημα, που μόλις ξεκίνησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v