Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

“Verboten” από την Angela στους αγοραστές (!)

Στο ναδίρ το ΧΑ, στο ζενίθ τα spreads, επέφεραν κατολισθήσεις αποτιμήσεων, διαταραγμένη ψυχολογία και νέα χαμηλά 52 εβδομάδων για τον ΓΔ. Απώλειες 2,65% στις τράπεζες, διαρκές σφυροκόπημα στην περιφέρεια.

Κατολισθήσεις αποτιμήσεων, διαταραγμένη ψυχολογία και νέα χαμηλά 52 εβδομάδων για τον Γενικό Δείκτη, στο Χ.Α. (!)

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο “μηχανισμός” θα λειτουργήσει και οι κερδοσκόποι θα χάσουν και το πουκάμισό τους (!)

Και αυτοί οι αθεόφοβοι τίναξαν το spread του δεκαετούς υψηλότερα των 660 μονάδων και του διετούς ομολόγου υψηλότερα των 1300 μονάδων, δείχνοντας στην πράξη ποιος διατηρεί τον πρώτο λόγο στις Αγορές ομολόγων.

Εικόνα παρατεταμένης κατολίσθησης αποτιμήσεων και στο Χ.Α., παρά την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, με τον Τραπεζικό κλάδο για πολλοστή φορά να πρωτοστατεί στην πτωτική κίνηση.

Την απόφαση του οίκου FTSE να διατηρήσει την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά σε “watch list” και όχι να προχωρήσει σε υποβάθμιση αυτής, ανακοίνωσε με επιστολή του στον πρόεδρο του Χ.Α., κ. Σπ. Καπράλο, ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου κ. Μ. Μakepeace, βάζοντας τέλος στα σενάρια για πιθανή υποβάθμιση του Χ.Α. που θα έφερνε σημαντικές μειώσεις θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια που το καταστατικό τους δεν επιτρέπει τοποθετήσεις σε αναδυόμενες Αγορές.

Βέβαια από την άλλη, δεν αποκλείεται πολλά funds να αποχωρούν ή να μειώνουν τις θέσεις τους σε Ελληνικούς τίτλους, καθώς τα καταστατικά και οι εσωτερικοί κανονισμοί τους δεν τους επιτρέπουν να επενδύουν σε Χώρες οι οποίες εντάσσονται σε προγράμματα του ΔΝΤ και αυτό μπορεί να δώσει διάρκεια στην ταλαιπωρία που υφίσταται η Σοφοκλέους.

Οι πιέσεις σε Ελληνικά ομόλογα και μετοχές είναι ταυτόχρονες και δημιουργούν αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική στις δυο Αγορές, εκτιμούν αρκετοί παράγοντες της Αγοράς που έκπληκτοι βλέπουν η “αποψίλωση” των τιμών να μην έχει τέλος.

Η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα και η αρνητική εικόνα που υπερισχύει έχουν μειώσει σημαντικότατα την αγοραστική δυναμική των “αμετανόητων” traders, ενώ όλο και περισσότεροι “παίκτες” αποφασίζουν να ακολουθήσουν την πιο συνετή στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν που θα “κάτσει η μπίλια”, που συνεχίζει να επιμένει στο “κόκκινο”.

Σύμφωνα με την άποψη αρκετών αναλυτών και παρά το “υπερπουλημένο” της Αγοράς, το Χ.Α. συνεχίζει να δίνει “εύκολα” λεφτά σε όσους τολμούν σε θέσεις “short” και τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει εύκολα αν δεν αλλάξουν διαθέσεις τα ξένα χαρτοφυλάκια και αν στην Αγορά δεν βάλουν ρευστότητα χαρτοφυλάκια που κινούνται τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Από εκεί και πέρα η προσφυγή στον “μηχανισμό” μπορεί να βγάζει από την Αγορά κάποια ερωτηματικά (αν τελικά ενεργοποιηθεί, συμφωνήσει η Γερμανία και αποσαφηνιστούν οι όροι), όμως οι επιπτώσεις της ύφεσης και των διαρθρωτικών μέτρων δεν δείχνουν να συνηγορούν για υπέρμετρη αισιοδοξία, όσων αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων.

Γενικότερη εκτίμηση είναι ότι οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά, καθώς η ύφεση ενδέχεται να επιδεινωθεί στο κοντινό διάστημα μειώνοντας την ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών.

Ένα ακόμα χτύπημα στους traders ήλθε και από τις δηλώσεις Μέρκελ, καθώς αρκετοί πήραν το “βραχυπρόθεσμο στοίχημα” για δηλώσεις που θα υποστήριζαν το Ελληνικό ζήτημα.

Αντ΄ αυτού η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από την Ελλάδα και νέα μέτρα λιτότητας πριν η Γερμανία ξεκινήσει τις διαδικασίες για παροχή βοήθειας (!)

Η άκαμπτη στάση Μέρκελ στο θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προκαλεί ανησυχίες στις Βρυξέλλες και σε πολλές Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, οι οποίες φοβούνται "ντόμινο" παρενεργειών που θα πλήξει κι άλλες χώρες της ΕΕ, διογκώνοντας το πρόβλημα, τονίζουν διεθνείς αναλυτές που αποδίδουν αυτή τη στάση σε "μικροκομματικές σκοπιμότητες" του Κυβερνητικού συνασπισμού, ενόψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών της 9ης Μαΐου, καθώς η Γερμανική κοινή γνώμη δεν υποστηρίζει τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα. Ορισμένοι, μάλιστα, ανησυχούν ότι ίσως αυτή η στάση συνεχισθεί και μετά τις 9 Μαΐου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και αν στον 20αρη κυριάρχησε το “κόκκινο” (με εξαίρεση την Alpha Bank που μέσω των δημοπρασιών διεσώθη με οριακά κέρδη), η εικόνα από την μέση και χαμηλότερα παραπέμπει σε κανονικό ξεπούλημα με δεκάδες τίτλων να κλείνουν με απώλειες από 5 έως 19,61%, χωρίς πάντα ο όγκος συναλλαγών να δικαιολογεί την εικόνα διάλυσης των αποτιμήσεων.
 
Η εικόνα που παρουσιάζουν εδώ και πολύ καιρό μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, δυστυχώς επιβεβαιώνει όσους ανησυχούντες υποστηρίζουν ότι αυτά που έχουν μπροστά τους τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που έχουν αφήσει πίσω τους (!).

Επίσης για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με την κατανομή του τζίρου, ο συγκεντρωτισμός μειώθηκε ελαφρώς σήμερα με τους τίτλους του 20αρη να αποσπούν μόλις το 90% του συνολικού τζίρου (υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το ποσοστό είχε φθάσει το 94%).

Όπως προαναφέρθηκε από το ταμπλό των Δεικτοβαρών μετοχών μόνο η Alpha Bank (+0,33%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο. Αντίθετα οι σημαντικότερες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια (-7,17%) και Μυτιληναίο (-6,18%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για MIG, Τράπεζα Πειραιώς, του 4% για ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και του 3% για Ελλάκτωρα, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil, Eurobank.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤράπεζαΚύπρου, Coca-Cola , Intralot, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!), φθάνοντας μέχρι τις 1872,42 μονάδες (10.35), όμως μετά τις 10.40 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι το χαμηλό ημέρας των 1793,46 μονάδων (12.27), “στοιχήματα” για θετικές δηλώσεις από πλευράς Μέρκελ τράβηξαν τον Δείκτη μέχρι τις 1839,49 μονάδες (16.02) για να ακολουθήσει η απογοήτευση και νέα υποχώρηση μέχρι τις 1793,53 μονάδες (16.20) και τελικό κλείσιμο στις 1804,91 μονάδες με απώλειες 2,86%.

Ο τζίρος σαφώς μειωμένος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) έφθασε τα 188 εκατ. από τα οποία τα 8,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Εικόνα “παράδοσης” η τελική με 32 ανοδικές μετοχές έναντι 159 πτωτικών και 32 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 19,61%. 

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Πως είναι δυνατόν μία Χώρα της Ευρωζώνης να δανείζεται με υψηλότερα επιτόκια από το κατεστραμμένο Ιράκ, αναρωτιέται ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, οι Αγορές βρίσκονται στην φάση της μετατροπής της κρίσης του Τραπεζικού συστήματος σε κρίση του χρέους των Κρατών, με αποτέλεσμα η πιστοληπτική ικανότητα των Τραπεζών να διορθώνεται και των Χωρών να υποχωρεί.

Ο κύκλος αυτός με υφέσεις και εξάρσεις θα κρατήσει για σημαντικό διάστημα και στο διάστημα αυτό οι Τράπεζες που μέχρι πριν ένα χρόνο βρισκόντουσαν αντιμέτωπες με την “χρεοκοπία”, τώρα θα βελτιώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια από την “επιχειρούμενη χρεοκοπία” κάποιων Χωρών, με συνεχείς “short” θέσεις στις Αγορές ομολόγων.

Κατά την άποψη του κ. Χριστόπουλου, σε σύντομο χρονικό διάστημα τη θέση της Ελλάδας θα διαδεχθούν και άλλες χώρες, ενώ οι κινήσεις “short” θα συνεχίσουν να “επικουρούνται” από τους “αξιόπιστους” οίκους αξιολόγησης.

Όσον αφορά το Χ.Α. ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι διακυμάνσεις, ωστόσο σταδιακά τα πράγματα πρέπει να ηρεμήσουν και η μεταβλητότητα να εκτονωθεί, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε πτωτική αναμονή παραμένει το Χ.Α., εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας. Άλλωστε, όταν οι ξένοι επενδυτές κατέχουν το 50%, βάσει κεφαλαιοποίησης, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και άνω του 80% των Ελληνικών κρατικών χρεογράφων, είναι φυσιολογικό όταν ανησυχούν να υποχωρούν οι τιμές των εγχώριων αξιών, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει “αντίπαλο δέος” στις συνεχιζόμενες πωλήσεις.

Από τη στιγμή λοιπόν που εκκρεμούν ακόμα οι, εγκρίσεις από τις Κυβερνήσεις των Χωρών για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (πολύ σημαντική η θέση της Γερμανίας που έχει εκλογές στο μεγαλύτερο κρατίδιό της στις 9 Μαΐου), οι “απαιτήσεις” του ΔΝΤ για την παροχή οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας (πολύ πιθανή η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων), η πιστοποίηση από την Eurostat των Ελληνικών στατιστικών στοιχείων και ιδίως η επίτευξη των στόχων του ΠΣΑ για το 2010 είναι δύσκολο να δούμε μια σημαντική αποκλιμάκωση των πιέσεων στα Ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.

Αυτό το τελευταίο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec, δεν αποκλείεται να συμβεί με την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων από τον “μηχανισμό” στήριξης, αν αυτός μπορέσει να ενεργοποιηθεί.

Οι τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά και η αδυναμία της Αγοράς να δώσει πειστική ανοδική αντίδραση, δίνουν ένα σαφές μήνυμα για τις διαθέσεις των ισχυρών χαρτοφυλακίων, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η κυρίαρχη τάση της Αγοράς είναι πτωτική και οι όποιες αντιδράσεις έχουν αυστηρά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, οι εμπλεκόμενοι δεν χαρακτηρίζονται από ποιοτική διακράτηση, ο δε κίνδυνος εγκλωβισμού είναι υπαρκτός ακόμα και σε αποτιμήσεις που υπολείπονται της λογιστικής αξίας σε σημαντικό βαθμό.

Η στάση έναντι της Αγοράς παραμένει επιφυλακτική και θα εξετάζαμε μια πιο ζωηρή είσοδο σε σφοδρά υποτιμημένες τεχνικά περιπτώσεις οι οποίες εκτιμούμε ότι έχουν ακόμα πτωτικό περιθώριο μέχρις ότου φθάσουν σε όρια που είθισται να προκαλούν περισσότερο το αγοραστικό ενδιαφέρον, τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Βέλτιστο βραχυπρόθεσμο σημείο πώλησης εκτιμάται ότι πλέον αποτελεί η περιοχή των 1940 – 1980 μονάδων στην οποία έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος συναλλακτικός όγκος δυσκολεύοντας πλέον την διέλευση του Γενικού Δείκτη χωρίς το κατάλληλο περιεχόμενο νέων.

“Τάση και ψυχολογία δεν πρόκειται να αλλάξουν με μία ή δύο θετικές συνεδριάσεις και ως εκ τούτου θα αποφεύγαμε να κυνηγήσουμε μετοχές που ενδεχομένως να υπεραποδώσουν στην λογική πολύ γρήγορων κινήσεων”, είναι η πρόταση του κ. Χατζηδάκη.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, μειωμένων συναλλαγών και επικράτησης των πωλητών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις συρρικνώθηκαν στο 0,9%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Μικτές κινήσεις και διατήρηση “short” θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13559, τιμή εκκαθάρισης 865,07) κινήθηκαν μεταξύ 857,5 και 898,75 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (13400 Coca-Cola, 60000 Eurobank, 139000 Εθνική, 5300 Τιτάν, 5500 MPB, 6900 Βιοχάλκο, 7100 Motor Oil, 86000 MPB, 10500 Ελ. Πετρέλαια, 74100 Πειραιώς, 87800 Αγροτική, 8800 ΔΕΗ, 12000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6965), Alpha Bank (2313), Πειραιώς (1640), Eurobank (1736), ΟΤΕ (359), Κύπρου (465), MIG (817), Μυτιληναίος (313), Ταχ. Ταμιευτήριο (680), MPB (651), Ελλάκτωρ (153), ΓΕΚ (294), Ιντρακόμ (238), Αγροτική (285), ΕΧΑΕ (165), ΟΠΑΠ (132), Intralot (216), Motor Oil (227), Ελ. Πετρέλαια (171).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Ελ. Πετρέλαια 25000 τεμ., Τιτάνα 11428 τεμ., Eurobank 122320 τεμ., Εθνική 585589 τεμ., Πειραιώς 51004 τεμ., Alpha Bank 59693 τεμ., Coca-Cola 8465 τεμ., MPB 8000 τεμ., Αγροτική 50000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 67778 τεμ., Σιδενόρ 5000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9981867 τεμ.), Eurobank (10600926 τεμ.), Alpha Bank (6339707 τεμ.), Πειραιώς (7673385 τεμ.), Κύπρου (5054227 τεμ.), MIG (7084723 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 16η Απριλίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μικρότερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Αριθμός μετοχών (16/04/2010): -246.444. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (16/04/2010): -0,073%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v