Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ζενίθ τα spreads, στο ναδίρ το ΧΑ

Εντείνονται οι πιέσεις των «αγορών», που δεν δείχνουν να συμμερίζονται την… αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς. Σε νέα ύψη spreads και απόδοση 2ετούς, σε νέα χαμηλά κάτω από τις 1800 μον. ο ΓΔ, με την ΕΤΕ να χάνει και τα 11€.

Σε νέα ύψη spreads και αποδόσεις ομολόγων, σε νέα… φάση τράπεζες και ΧΑ. Και στο 12,5% συνεχίζει η απόδοση του 2ετούς, νέο υψηλό στο 6,12% το spread του 10ετούς, επιφέρουν νέα πολλαπλά «χτυπήματα» σε τράπεζες και βασικούς δείκτες.

Με τις τράπεζες να υποχωρούν έως 3,4%, ο Γενικός Δείκτης «κινδυνεύει» να χάσει και τις 1.800 μονάδες, τη στιγμή που ο FTSE 20 πιάνει τις 880 μονάδες.

Δεδομένης της κατάστασης, των επιφυλάξεων που παραμένουν στο… έπακρον από πλευράς ξένων και «αγορών» και παρά τις καθησυχαστικές αναφορές αναλυτών (UBS, HSBC, Eurobank), το ΧΑ «ταλαιπωρείται» χωρίς την διάθεση αντίστασης.

Έως 4,8% χαμηλότερα η Εθνική, «χάνει» και τα 11 ευρώ, πιάνει δηλαδή νέο χαμηλό έτους, έως 4,7% χαμηλότερα η Πειραιώς στα 5,47 ευρώ, κατά 4,6% υποχωρεί η Eurobank στα 5,38 ευρώ και κατά 3,9% η Alpha Bank στα 5,77 ευρώ.

Απαγορευτικό το κόστος δανεισμού, ακόμη πιο απαγορευτικό το κόστος χρηματοδότησης (και αναχρηματοδότησης) στο Σύστημα γενικότερα.

Κατά την εκτίμησή μας, ένα στοιχείο που σχετίζεται με την περιρρέουσα επιφυλακτικότητα και σε σημαντικό βαθμό αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση, αφορά στα τελευταία επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ΚΤΠ, οι κυπριακές τράπεζες αύξησαν τα υπόλοιπά τους από 41,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 στα 43,4 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Σημειωτέον πως εικόνα αλλά και τιμοληψίες για τον Μάρτιο –τον κρίσιμο δηλαδή μήνα- δεν υπάρχουν ακόμα από την ΕΚ της Κύπρου.

Όμως μέσα στην γενικότερη… διορθωτική δύνη «σπάει» διαγραμματικά και η μετοχή του ΟΤΕ, που υποχωρεί έως 3% στα 7,97 ευρώ, ενώ 2,2% χαμηλότερα στα 15,65 ευρώ διαμορφώνεται ο ΟΠΑΠ.

Στα 12,70 ευρώ το παλεύει η ΔΕΗ, ενώ η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας είναι ενδεικτικό πως υποχωρεί και άλλο στα 6,641 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v