Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντιμέτωποι με τα χαμηλά…

Αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο…υποχώρησης προς τα χαμηλά έτους το ΧΑ αναζητεί μία έστω τεχνικής μορφής αντίδραση. Παραμένουν υπό πίεση ευρώ, αγορές ομολόγων, ελληνικές τράπεζες. Συνεχίζεται η απαξίωση, ο ευτελισμός του ΟΤΕ.

Προς τα χαμηλά έτους η…Σοφοκλέους με τον Γενικό Δείκτη στις 1.658,3 μονάδες, τον FTSE 20 στις 805, τις τράπεζες στο μείον 36,2% από την αρχή του έτους (2.632,7 μονάδες) και την Εθνική στα 10,82 ευρώ.

Εγγύτατα των 10,04 ευρώ της 5ης Μαΐου η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, τις υπόλοιπες τραπεζικές να ακολουθούν τη στιγμή που η αμφισβήτηση για την συνοχή της Ευρωζώνης, την ισχύ του ευρώ εντείνεται.

"Βύθιση" σε χαμηλό 4 ετών για το ευρώ στα 1,2234 $ ενώ εμφανή κλίση έχουν προσλάβει και οι βασικοί δείκτες της Wall.

Σε πρώτο ρόλο οι πωλητές στην Wall, όπως λεπτομερώς αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day και με την διεθνή συγκυρία να επιδρά επιβαρυντικά και στο ΧΑ.

Βέβαια από τεχνικής πλευράς οι αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής "κρύβουν" το ενδεχόμενο μίας αντίδρασης- καθαρά αντανακλαστικής μορφής και χαρακτήρα εκτόνωσης- ωστόσο μένει να φανεί εάν μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα.

Το ερώτημα είναι με ποιους καταλύτες και ποιες αφορμές για μόχλευση τη στιγμή που οι πωλητές σε ομόλογα και ευρώ φαίνεται να κερδίζουν με μικρό ρίσκο. Προεξόφληση που αποτυπώνεται στην κλίση και του σημαντικού δείκτη MSCI-EAFE αλλά και των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών.

Σε αυτή την συγκυρία η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της- εν γένει- για τον ΟΤΕ (σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα) με την τιμή της μετοχής στα 7,20 ευρώ (!) αλλά την ΔΕΗ να "κλειδώνει" κέρδη.

Η μετοχή της Επιχείρησης διαμορφώνεται στα 12,47 ευρώ- μετρώντας απώλειες 8,9% από την αρχή του έτους- δηλαδή σε συγκριτικά καλύτερη πορεία από αυτήν του 20άρη (-28,2% ίδια περίοδο).

Προσεκτικές οι τοποθετήσεις ορισμένων κεφαλαίων στη μετοχή της ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια τους να αντισταθμίσουν απώλειες από τραπεζικές θέσεις.

Στις τράπεζες η κατάσταση παραπέμπει- σε αρκετές περιπτώσεις- σε… παγόβουνο, όπου μέχρι τώρα ορατή-εμφανής είναι μόνο η προεξέχουσα κορυφή του.

Ενδεικτική η περίπτωση της Millenium όπου σε σχετικό θέμα του euro2day γίνεται λόγος πως "…πάνω από το… 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της Millennium Bank ισοδυναμεί το άνοιγμα της τράπεζας στη ΝΕΛ".

Ενδιαφέρον παρασκήνιο για εξελίξεις στον κλάδο αναφέρονται και στον Χαμαιλέοντα σε μία περίοδο, που εντείνονται πανταχόθεν οι πιέσεις για αναδιάρθρωση δυνάμεων-συγκρότηση λιγότερων και ισχυρότερων σχημάτων.

Θα εμμείνουμε στην εκτίμηση μας να θεωρούμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την αναθεώρηση της θέσης των γάλλων της Εμπορικής, που μέχρι τώρα κρατούν "κλειστά τα χαρτιά" τους για τα επόμενα βήματα τους. Από το μεσημέρι της 14/5 εντάθηκαν οι φήμες για πιθανές εξελίξεις, που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν από καμία πλευρά, ούτε ανεπίσημα ούτε παρασκηνιακά.

Στη συγκυρία, που οι αγορές, οι βασικοί δείκτες έχουν λάβει κλίση και στο ΧΑ οι κύριοι δείκτες "φλερτάρουν" με τα χαμηλά έτους ενδέχεται να έχει ενδιαφέρον το ενδεχόμενο μίας τεχνικής μορφής αντίδρασης. Κίνησης απεγκλωβισμού ορισμένων, πριν την συνέχιση της διόρθωσης με ή χωρίς εκλάμψεις.

Αλλωστε το στοίχημα που διακυβεύεται διεθνώς είναι πολύ σοβαρότερο καθώς στοχεύει στην εντονότερη πίεση του ευρώ και την περαιτέρω αποδυνάμωση του. Μένει να φανεί πως θα κινηθεί η ΕΕ, τι αντιδράσεις έχει η ΕΚΤ και εάν το κοινό νόμισμα μπορεί να πιεστεί προς την "απόλυτη σχέση" του ένα προς ένα, σε αυτόν ή τον επόμενο κύκλο των αγορών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v