Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνει και τις 1.600 μονάδες η Σοφοκλέους

Τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Γερμανίας. "Βουτιά" 4% σε Ισπανία, 2% σε Πορτογαλία, χάνει και τις 1.600 μονάδες το ΧΑ. Στο…χείλος των 10 ευρώ η ΕΤΕ, συνέχεια στις πιέσεις τραπεζών.

Καίριο πλήγμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη γερμανική απόφαση περιορισμού του naked short selling, με τις πιέσεις στις τράπεζες να οδηγούν τον DAΧ 1,5% χαμηλότερα, την ισπανική αγορά να καταγράφει πτώση 4%, την Πορτογαλία στο -2% και την Σοφοκλέους να ακολουθεί την τάση.  

Και στις…1.594 μονάδες πλέον ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες έως 1,8% ο FTSE 20, καθώς οι τράπεζες διορθώνουν κατά 1,9% με την Εθνική Τράπεζα να έχει υποχωρήσει νωρίτερα προς το…χείλος των 10 ευρώ. Επίπεδο, όπου στάθηκε οριακά για έστω ένα λεπτό του ευρώ δηλαδή λίγο πιο κάτω από το μέχρι εχθές χαμηλό έτους των 10,04 ευρώ.

Ουσιαστικά η αγορά- σε επίπεδο Γενικού Δείκτη «επιστρέφει» στα μέσα Μαρτίου του 2009 ολοκληρώνοντας έναν υπερ12μηνο κύκλο που έδωσε αρκετές «κορυφές» και πολλές ευκαιρίες διαφυγής σε υψηλότερες τιμές.

Πρακτικά όμως ο Γενικός Δείκτης είχε να υποχωρήσει χαμηλότερα και των 1.600 μονάδων από τις 16/3 του ΄09 (σε κλείσιμο) και από τις 19/3 ενδοσυνεδριακά. Αναμφίβολα πρόκειται για έναν μεγάλο κύκλο, που από τεχνικής πλευράς οδηγεί στον (ίσως) τελευταίο κυματισμό προς τις ελάχιστες τιμές των αρχών Μαρτίου (6-9/3/09) με ό τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Σε αυτή την ζοφερή και επώδυνη συγκυρία για τις αγορές, το ΧΑ θα επιμείνουμε να προσεγγίζουμε την κατάσταση πλέον και μεσομακροπρόθεσμα. Σίγουρα δεν είναι και τόσο δόκιμο να αναφέρεσαι στη…μεθεπόμενη ημέρα, όταν η…αυριανή μπορεί να οδηγήσει τους δείκτες στα χαμηλά ή και χαμηλότερα των πυθμένων της 6-9/3. Ωστόσο αυτό απαιτούσε ανέκαθεν η χρηματιστηριακή αντιμετώπιση αυτό επικαλούμεθα και αυτή τη φορά.

Σίγουρα με τον 20άρη στις 770 μονάδες και την Εθνική ένα…βήμα από το να «γλιστρήσει» χαμηλότερα και των 10 ευρώ ίσως να μην είναι και τόσο δόκιμο να αναφέρεται κάποιος σε όλο και μειούμενο ρίσκο επένδυσης. Αλλά μιλώντας για παράδειγμα για την Εθνική, με γνώμονα τα περυσινά ελάχιστα το down side risk δεν μπορεί να είναι πάνω από μερικά ευρώ.

Σε κλίση το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, των τίτλων του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις…αρχίζουν τον πόλεμο κατά των κερδοσκόπων (σχετικά με την απαγόρευση του «γυμνού σορταρίσματος»…) . Μόνο που οι καλούμενοι και κερδοσκόποι είναι δύο με τρεις γύρους μπροστά και από την ΕΕ και από την ΕΚΤ οδηγώντας το ευρώ, εκεί που οι Ευρωπαίοι ηγέτες το άφησαν να κατρακυλήσει.

Αργησαν λίγο οι γερμανοί αλλά πλέον ο… εφιάλτης (και για την οικονομία τους) υποχώρησης του ευρώ προς την απόλυτη σχέση του 1 προς 1 τους οδηγεί να επιβάλλουν απαγορευτικά μέτρα.

Κατά την ταπεινή εκτίμηση μας είναι πλέον αργά και για την ΕΕ και για το Βερολίνο, που αυτοεγκλωβίστηκε στον οικονομικό (και όχι μόνο) μεγαλοϊδεατισμό του.

Οι «αγορές», οι… κερδοσκόποι κατά τους κυβερνήτες (συμπεριλαμβανόμενου του έλληνα πρωθυπουργού) θα τραβήξουν μέχρι εκεί που έχουν ποντάρει και τη σχέση ευρώ/δολαρίου και τις τιμές των εταιρειών που στους ενδιαφέρουν.

Στο περιθώριο πλέον όλων αυτών των κινήσεων το ΧΑ βυθίζεται χαμηλότερα, καθώς πολλά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν «μηδενίσει» τις θέσεις τους και άλλα συνεχίζουν να ρευστοποιούν.

Πόσο χαμηλότερα μπορεί να πάει λόγου χάρη ο ΟΤΕ, που θεωρητικά θα έπρεπε να βρει στήριξη στα 6,4-6,5 ευρώ. Οσο…πρέπει είναι απάντηση καθώς το εγχώριο σύστημα προκλητικά έχει κηρύξει σιγήν ασυρμάτου, όπως και οι λαλίστατοι οικονομικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, όπως οι εποπτικές αρχές…

Στα 12,85 ευρώ λίγο χαμηλότερα ο ΟΠΑΠ με το οικονομικό επιτελείο να "στήνει" άρον- άρον 50.000 μηχανές σε όλη την Ελλάδα για είσπραξη 550 εκατ. ευρώ και ετήσιο τζίρο 3,5 δισ. ευρώ.

Επανέρχεται το βιντεολότο με ΟΠΑΠ και στο βάθος Intralot γράφει σήμερα η Αριστέα Μπουγάτσου (στην Ελευθεροτυπία) με την κυβερνητική πλευρά να…τηρεί ακόμη μία προεκλογική δέσμευση της. Προφανώς.

Στα 15,76 ευρώ υποχωρεί εκ νέου ο Τιτάνας, μετά την χθεσινή αντίδραση, στα 4,32 ο Μυτιληναίος και στα 8,22 ευρώ η Motor Oil με τους δύο ομίλους να προχωρούν σε ακόμη μία ρηξικέλευθη επιχειρηματική κίνηση.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου δίνει μία… πρόγευση αυτών που θα βγουν δυνατότεροι από την κρίση. Για όσους αρχίζουν να προσεγγίζουν πλέον και μεσομακροπρόθεσμα τις αγορές μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v