Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Βαρίδι" τράπεζες και ΟΤΕ

Από χαμηλό σημείο εκκίνησης το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το ευρώ να παραμένει "δέσμιο" στα 1,23$. Σε πίεση οι τράπεζες. Κινητικότητα σε επιμέρους τομείς εν όψει και της άφιξης του ισχυρού άνδρα της COSCO.

Από χαμηλές τιμές ξεκινά ακόμη μία…μάχη, με το χρόνο και την προσπάθεια για την αποφυγή της άμεσης προσέγγισης των χαμηλών 6-9 Μαρτίου του 2009.

Στις 1.634,3 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με χαμηλό ημέρας στις 1.605,9, στις 792 ο FTSE 20 με νέο πυθμένα στις 775,4 μονάδες, "βαρίδι διαρκείας" τις τράπεζες, συνεχώς απαξιούμενο τον ΟΤΕ και πιέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές- σηματωρούς του 20άρη.

Βέβαια στην χθεσινή νέα διόρθωση παρατηρήθηκαν κινήσεις αυτονόμησης από "δυνάμεις του FTSE 20" που έχουν τη σημασία τους ωστόσο μέρα με τη μέρα ενισχύεται η εκτίμηση πως στην αγορά δίνεται μάχη για να επανα προσεγγισθούν τα χαμηλά του Μαρτίου ΄09 με ήπιο και όσο το δυνατόν ελεγχόμενο τρόπο.

Εκτίμηση, που περικλείει πάντα το ενδεχόμενο βραχύβιων αντιδράσεων είτε συνολικά του FTSE 20 είτε μεμονωμένα μετοχών. Για παράδειγμα εχθές γίναμε θεατές ακόμη μίας συνεδρίασης μεθοδευμένης απαξίωσης του μεγέθους του ΟΤΕ, τη στιγμή που στο εσωτερικό του Οργανισμού "σφάζονται" φατρίες και ομάδες για την…επόμενη ημέρα.

Η μετοχή έφτασε μέχρι τα νέα χαμηλά των 6,95 ευρώ χωρίς να…ιδρώνει κανείς. Κατάσταση, που συνεχίζεται για περισσότερο από 12 μήνες και οδήγησε σε προληπτική έξοδο του Οργανισμού από το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Σε αυτή την…στροφή της αγοράς ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της Αναστασίας Παπαιωάννου- έρχονται λουκέτα σε μικρομεσαίες τράπεζες- καθώς εντείνονται οι διεργασίες στο παρασκήνιο του κλάδου.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Αθηνά Καλαιτζόγλου το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει ριζικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά, φέρνοντας τα πάνω κάτω σε μια σειρά εταιριών, όπως, η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΠΑ. Το θέμα ενδέχεται να παρουσιάζει παράπλευρο ενδιαφέρον, καθώς εδώ και καιρό αναφερόμαστε στην ενίσχυση της μετοχικής θέσης της PO&IH (συμφερόντων Σπ. Λάτση) των διοικητικών αλλαγών (η πλευρά του επιχειρηματία υπερτερεί πλέον κατά ένα μέλος στο Δ.Σ) και της κυβερνητικής πρόθεσης να "ανοίξει το παιχνίδι στην ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ".

Η συγκυρία, κατά την εκτίμηση μας, παρουσιάζει ενδιαφέρον όσον αφορά στην αναδιάταξη επιχειρηματικών-οικονομικών (και όχι μόνο συμφερόντων-δυνάμεων) καθώς πληθαίνουν παρασκηνιακά οι διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων και ξαναμοιράζεται η πίττα.

Σήμερα αναμένεται ο ισχυρός άνδρας της COSCO στην Αθήνα με την κινεζική πλευρά να μην περιορίζει το ενδιαφέρον της μόνο σε λιμενικές υποδομές- εμπορευματικούς σταθμούς και μεταφορές.

Αναλυτικό το σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα για τον ΟΣΕ και τα…παρελκόμενα του, που υπό προυποθέσεις μπορούν σε μεσομακρπρόθεσμο ορίζοντα να αποφέρουν καρπούς. Μεσο-μακροπρόθεσμη όμως θα πρέπει να είναι και μέρος της επενδυτικής-χρηματιστηριακής προσέγγισης μας.

Παρά το, ότι θεωρούμε λογικότερη-πιθανότερη την εκτίμηση αναλυτών και φίλων παικτών "πως το ΧΑ δεν έχει δει τα χαμηλά του και πως αυτά μπορεί να είναι ίσως και 5-10% πιο κάτω από τους πυθμένες του Μαρτίου 6-9" θεωρούμε πως όσο υποχωρεί ο FTSE 20 προς τις 700 μονάδες τόσο το περιθώριο μεγαλύτερης απώλειας- ρίσκου μειώνεται.

Για αυτό και θεωρούμε εξαιρετικά χρήσιμη τη σημερινή αναφορά του αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη, όπως "ανεβαίνει" αυτούσια στον Εκηβόλο.

Γιατί πέρα από την συνεχιζόμενη απαξία υπάρχουν και οι περιπτώσεις διαφοροποίησης με ενδεικτικότερη αυτήν του Τιτάνα. Μία από τις παραδοσιακά "ήρεμες δυνάμεις" της (εναπομείνασας) ελληνικής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση 16% στα κέρδη του τριμήνου- υψηλότερα των προβλέψεων- με τη μετοχή να ταλαιπωρείται εχθές στα 16 ευρώ. Σημειωτέον, πως η μετοχή "άδειάζεται" για τέσσερεις συνεχόμενες συνεδριάσεις ξεκινώντας από τα 19,13 ευρώ (υψηλό στις 12/5) μέχρι τα χθεσινά χαμηλά των 15,75 ευρώ.

Προ ολίγου τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε αντίδραση κατά 0,8% του δείκτη, ενώ το ευρώ παρέμενε "δέσμιο" στα 1,238$. Ένα φθηνότερο ευρώ, που σύμφωνοι επενεργεί κυρίως αρνητικά αλλά σε επιμέρους κλάδους-επιχειρήσεις κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα θα μπορούσε να επιδράσει ενισχυτικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v