Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη… δίνη του ευρώ η Σοφοκλέους

Δυσκολότερα τα πράγματα σήμερα για το ΧΑ, καθώς εχθές δεν «εκμεταλλεύτηκε» την ανοδική αντίδραση-αφορμή των χρηματιστηρίων του ευρωπαϊκού Νότου. Προβληματίζει η νέα υποχώρηση του ευρώ σε χαμηλά 4ετίας.

Εγκλωβισμένο στα χαμηλά του το ΧΑ, παρά το ότι τα περισσότερα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου αντιδρούσαν χθες ανοδικά.

Ωστόσο, το αρνητικό κλείσιμο της Wall Street χθες το βράδυ, η νέα υποχώρηση του ευρώ σε χαμηλά τετραετίας, η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, δεν διαμορφώνουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον.

Το πρόβλημα του χρηματιστηρίου μας έγκειται στο ότι ακόμη και χθες, ημέρα όπου για παράδειγμα ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη αντιδρούσε έως και 4,2% υψηλότερα, εγκλωβίζονταν σε ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών και συγκεκριμένων τίτλων του FTSE 20, της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Ο FTSE 20 διαμορφώνεται χαμηλότερα των 790 μονάδων, η Εθνική Τράπεζα αδυνατεί να διασπάσει ανοδικά τα 10,9 ευρώ, με αποτέλεσμα να υποχωρεί προς τα 10,3 ευρώ και να «απειλείται» το χαμηλό των 10,04 ευρώ.

Τουλάχιστον χθες διαφοροποιήθηκαν επιμέρους μετοχές, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Alpha Bank, αλλά και μη τραπεζικών τίτλων του 20άρη.

Παραμένει ωστόσο ο πωλητής στον ΟΤΕ, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρώνει πλέον 7 ή 8 συνεχόμενες συνεδριάσεις πωλήσεων, με τον τίτλο του Οργανισμού να διαμορφώνεται ενδοσυνεδριακά σε νέα χαμηλά.

Μια προσπάθεια επιμέρους αυτονόμησης επιχειρήθηκε από προχθές, συνεχίστηκε εχθές και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει βραχύβια διάρκεια.

Μετοχές των Μυτιληναίου, Coca Cola 3E, Τιτάν, μετά από ένα πτωτικό σερί 4 συνεδριάσεων, ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, αν μη τι άλλο επιχειρείται να κινηθούν κόντρα στην συνεχιζόμενη διόρθωση.

Ωστόσο, όπως σημειώνουμε εδώ και καιρό, το μεγάλο στοίχημα των «αγορών» δεν είναι πλέον τόσο μόνο η Ελλάδα, όσο η συνοχή της ευρωζώνης, η περαιτέρω συμπίεση του ευρώ. Και η καταγραφή νέων χαμηλών τετραετίας επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο την ισχύ αυτών των γνωστών παικτών και των αδυναμιών που ακόμη και τώρα διαπιστώνονται σε επίπεδο ΕΚΤ-ΕΕ.

Τις τελευταίες δυο ημέρες ζητούμενο για το ΧΑ ήταν να κερδιθεί χρόνος και χώρος ούτως ώστε η αναπόφευκτη διόρθωση προς τα χαμηλά της 6ης-9ης Μαρτίου να γίνονταν όσο το δυνατόν πιο ομαλά και ελεγχόμενα.

Εχθές η αγορά μας απογοήτευσε, μένει να φανεί σήμερα στα δυσκολότερα με το πρόβλημα να επικεντρώνεται στο όλο και ασθενέστερο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v