Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο νόμο της πτωτικής αδράνειας το Χ.Α. (!)

Νέα πτώση για το ΓΔ που δεν κατάφερε να παρακολουθήσει την διάθεση ανοδικής αντίδρασης των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών. Πτώση για ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, MIG, OTE. Ανοδος για ΔΕΗ. Σε ΕΤΕ, ΟΤΕ το 49% του τζίρου.

Όπως τελείωσε η προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα έτσι ξεκίνησε και η νέα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, να αδυνατεί να παρακολουθήσει την διάθεση ανοδικής αντίδρασης που έδειξαν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και να φλερτάρει με νέα χαμηλά 15μηνου.

Απλά, η ενδοσυνεδριακή προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 1600 μονάδων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ενεργοποίησε κάπως τα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης, δημιουργώντας κάποιες αποχρώσες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι σχετικά κοντά η ανοδική διόρθωση, αν βέβαια σε αυτό συνηγορήσουν οι διεθνείς Αγορές που μόνο θετικά μηνύματα δεν στέλνουν.

Σε χαμηλά τεσσάρων ετών διολίσθησε το ευρώ έναντι του Αμερικανικού δολαρίου (για να δώσει μικρή αντίδρασης στην συνέχεια), καθώς διατηρείται η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών ότι τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη και η οικονομική αστάθεια θα μπορούσαν να “πλήξουν” την εύθραυστη ανάκαμψη.

Όμως και από την Κίνα τα μηνύματα δεν δείχνουν υποστηρικτικά της ψυχολογίας, με το Χρηματιστήριο της Σαγκάης να “χτυπά” χαμηλά εξαμήνου, παρασύροντας χαμηλότερα τα περισσότερα από τα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια.

Ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι οι συνεχείς απώλειες έχουν φέρει σε κατάσταση "ασφυξίας" πολλά χαρτοφυλάκια αγορασμένα με margin, αλλά και πολλούς “αμετανόητους” traders που συνεχίζουν στην λογική του περιθωρίου της “βραχυπρόθεσμης πίστωσης” (Τ+3).

Αναλυτές εκφράζουν φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας στην Ελληνική Αγορά, η οποία σπεύδει τώρα να προεξοφλήσει τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης, η οποία θα πλήξει ιδιαίτερα τις εσωστρεφείς Επιχειρήσεις.

Το Χρηματιστήριο δεν δείχνει να αντέχει σ' αυτή τη φάση να υποστηρίξει έστω και αυτά τα επίπεδα τιμών και το φάσμα των νέων χαμηλών δεν δείχνει να είναι μακριά, τονίζουν οι απαισιόδοξοι που ισχυρίζονται ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια (μεσοπρόθεσμου ορίζοντα) δεν βρίσκουν – σ’ αυτή τη φάση – τίποτα για να προεξοφλήσουν θετικά, που θα δικαιολογούσε έστω την υποστήριξη των ήδη διαμορφωμένων θέσεών τους, ή την απόφαση διοχέτευσης μέρους της ρευστότητας που παραμένει εκτός Αγοράς, στο σύστημα.

Σε αυτό το σκηνικό ρηχών συναλλαγών θα συνεχίσει να υπερισχύει ο νόμος της πτωτικής αδράνειας, εκτιμούν όσοι παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι αν η υπερβολή έχει και όρια τότε η Σοφοκλέους “χρωστά” μία αντίδραση και θα την δώσει είτε από τα τρέχοντα είτε από σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Οι μετοχές έχουν γίνει πολύ ευάλωτες σε σχετικά περιορισμένης έκτασης πωλήσεις. Επί του παρόντος το μόνο που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί με κάποια σχετική ασφάλεια είναι η μείωση των κερδών στους Τραπεζικούς ισολογισμούς του α’ τριμήνου, εξέλιξη πάντως γνωστή και επαρκώς τιμολογημένη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και για αυτό η Αγορά θα δώσει ανοδική διόρθωση

Από την άλλη πλευρά οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων την τρέχουσα εβδομάδα, ενδεχομένως να μειώσουν την εξάρτηση της Αγοράς από την πορεία των Τραπεζικών τίτλων.

Κατά πολλούς ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας θα παραμείνει ο “σηματωρός” όχι μόνο των traders, αλλά και της Αγοράς συνολικά.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση εμφανίστηκαν στα χαμηλά ημέρας και στην ζώνη 10,30 – 10,00 ευρώ εντολές αγοράς σχετικού “ειδικού βάρους”, όμως οι αγοραστές δεν έδειξαν διάθεση να “ανέβουν” ψηλότερα με επιθετικές κινήσεις.

Στον 20αρη που επικράτησε το “κόκκινο”, οι τίτλοι του απέσπασαν το 90% του τζίρου, ενώ ΟΤΕ και Εθνική το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Τέσσερις “πράσινοι” και δύο αμετάβλητοι οι διασωθέντες τίτλοι στον 20αρη. Με θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ (+2,81%), Μυτιληναίος (+2,95%), Κύπρου (+0,27%) και Alpha Bank (+0,83% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και αμετάβλητες οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Τιτάνα (-4,99%) και Intralot (-4,14%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Πετρέλαια, MIG και του 2% για Coca-Cola , MPB, ΟΤΕ (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), Αγροτική Τράπεζα και Εθνική Τράπεζα.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1605,99 μονάδες (11.03) για να ακολουθήσει κίνηση μικρού σχετικά εύρους μέχρι τις 15.42, όταν και σημειώθηκε σημαντική αντίδραση που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 1644,77 μονάδες (16.42) για να υποχωρήσει και πάλι και να κλείσει στις 1634,61 μονάδες με απώλειες 1,43%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) έφτασε τα 155 εκατ. βοηθούμενος από τα “πακέτα” που ξεπέρασαν τα 37 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές έναντι 130 πτωτικών και 29 τίτλοι με απώλειες από 6 έως 19,64%.

Στους ελάχιστους θετικούς πρωταγωνιστές, ίσως αξίζει υποσημείωσης η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΛΠ και μάλιστα εν μέσω μάλλον “δύσκολου” κλίματος (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι Αγορές μπορεί να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση χρέους των Κρατών και να επιτείνουν το πρόβλημα, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτές που το δημιούργησαν, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι στην παγκόσμια κρίση χρέους οι μεγάλοι Χρηματοπιστωτικοί όμιλοι φροντίζουν να αποκομίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα οφέλη και να καλύψουν τις απώλειες της αμέσως προηγούμενης κρίσης, για αυτό ουσιαστική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με πολιτική απόφαση.

Μέχρι τότε η ψυχολογία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας θα κινείται σε αρνητικές περιοχές, γεγονός που θα αποτυπώνεται στα ομόλογα και άλλων θεωρητικά, ή ουσιαστικά “προβληματικών” Χωρών.

Όσον αφορά το Χ.Α. και σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, οι έντονες διακυμάνσεις θα είναι το χαρακτηριστικό και των επόμενων συνεδριάσεων, οπότε κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής.

Μόνο αν υπάρξει λύση ευρύτερης αποδοχής, όσον αφορά το Ελληνικό χρέος, μπορεί να σημειωθεί ουσιαστική βραχυχρόνια αντίδραση, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ.

Η παραμονή των spreads να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα υποδηλώνει ότι η ανησυχία των Αγορών για πιθανή αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι υπαρκτή, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Κατά τον αναλυτή της Solidus Sec. αν και βρισκόμαστε ακόμα μεσούσης περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων του α΄3μήνου στο εξωτερικό, τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι αυτά που “κλέβουν την παράσταση” επιδρώντας καταλυτικά στις Αγορές.

Ο ιός της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και έδειξε να λαμβάνει μορφή πανδημίας (όσον αφορά τα κρατικά χρεόγραφα) στα PIGS (Portugal, Ireland, Greece, Spain), έδειξε αρχικά να καταστέλλεται με τον “εμβολιασμό” των €750 δισ. από την ΕΕ.

Όμως τα συμπτώματα του ιού, όπως τα υψηλά spreads και η σημαντική υποχώρηση των μετοχών συνεχίζουν να υφίστανται, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την” ίαση των ασθενών” σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και των ανησυχιών για την “υγεία” των υπολοίπων (πορεία παγκόσμιας οικονομίας).

Το βέβαιο είναι ότι όταν οι “μεγάλοι ασθενείς” θα γίνουν καλά θα γίνει σαφές και αν τα “φάρμακα” τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ή/και θα χρησιμοποιηθούν ήταν αποτελεσματικά.

Η συνεχιζόμενη πίεση των αποτιμήσεων στο Χ.Α., κατά την άποψη του κ. Πολυχρονέα, υποδηλώνει ότι οι εν δυνάμει πωλητές δεν πείστηκαν από τον “πακέτο” στήριξης των 110 δισ ευρώ και απλά εκτιμούν ότι με το “πακέτο” αυτό η Ελλάδα απλά “αγόρασε χρόνο” αλλά δεν έλυσε το πρόβλημά της.

Επίσης τα νέα χαμηλά τα οποία καταγράφει το ευρώ, επιβεβαιώνουν την φυγή κεφαλαίων σε Κρατικούς τίτλους μεγαλύτερης θεωρητικά ασφάλειας και την ανησυχία για την πορεία των δημοσιοοικονομικών μεγεθών των Κρατών της Ευρωζώνης, τονίζει ο αναλυτής της Solidus.

Σε καθοδικό κανάλι παραμένει η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, καθώς η διατήρηση της επιφυλακτικότητας της επενδυτικής κοινότητας σε συνδυασμό με την αντιστροφή του θετικού κλίματος των διεθνών Χρηματαγορών αναμένεται να διατηρήσουν τόσο τις πιέσεις όσο και τη μεταβλητότητα, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μολονότι οι αποτιμήσεις των τίτλων βρίσκονται σε υποτιμημένα επίπεδα τιμών, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα αποτυπώνει την έλλειψη διάθεσης τοποθετήσεων και ανάληψης ρίσκου ακόμη και σε τίτλους με ελκυστικά θεμελιώδη.

Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να παραμείνει πάνω από τις 1740 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται η χρονοσειρά των 15 ημερών, ενεργοποίησε σήματα πωλήσεων. Το σενάριο προσέγγισης των χαμηλών έτους των 1620 μονάδων (διεσπάσθησαν καθοδικά, ενδοσυνεδριακά) συγκεντρώνει την τρέχουσα περίοδο τις περισσότερες πιθανότητες πραγματοποίησης, με το προαναφερθέν σημείο να αποτελεί την πρώτη ισχυρή στήριξη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, ενώ ενδεχόμενη διάσπαση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 1570 μονάδες, εκδοχή η οποία εμφανίζει σχετικά μικρές πιθανότητες πραγματοποίησης εφόσον ο συναλλακτικός όγκος παραμείνει μειωμένος, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν μικρή μείωση.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη με υποτιμήσεις 1,20%.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10887, τιμή εκκαθάρισης 779,93) κινήθηκαν μεταξύ 760,25 και 793 μονάδων.

Αυξήθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων (14700 Πειραιώς, 8500 ΔΕΗ, 13800 MIG, 44100 Εθνική, 99200 Κύπρου, 9800 Alpha Bank, 5800 Coca-Cola, 8500 Motor Oil, 22700 MPB, 6900 ΟΤΕ, 12200 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5229), Alpha Bank (1901), Πειραιώς (661), Eurobank (942), ΟΤΕ (2408), Κύπρου (915), MIG (856), Μυτιληναίος (334), Ταχ. Ταμιευτήριο (279), ΟΠΑΠ (315), ΔΕΗ (373), Τιτάν (214), Motor Oil (262), Ελ. Πετρέλαια (158), ΓΕΚ (9094), MPB (342), Μέτκα (117).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (50000 τεμ.), MIG (157580 τεμ.), Πειραιώς (50000 τεμ.), Τέρνα Ενεργειακή (10734 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (11728975 τεμ.), Eurobank (71148949 τεμ.), Alpha Bank (4560042 τεμ.), Πειραιώς (7159319 τεμ.), Κύπρου (4508691 τεμ.), MIG (6845558 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v