Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι πωλητές στη Σοφοκλέους

Στα χαμηλά οι βασικοί δείκτες του ΧΑ τη στιγμή που Μαδρίτη, Λισσαβόνα και Φρανκφούρτη αντιδρούν ανοδικά. Χαμηλότερα και των 7 ευρώ ο ΟΤΕ, σημαντικές απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν.

Συνεχίζεται η χαμηλή πτήση στο ΧΑ με τους βασικούς δείκτες στις 1.615 ο Γενικός Δείκτης και στις 782 μονάδες ο FTSE 20.

Σε ακόμη μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών (στα 68 εκατ. ευρώ στις 14.00) τις τράπεζες να παραμένουν υπό πίεση (-2,9%) τη στιγμή που οι λοιπές αγορές του Νότου κινούνται σαφώς καλύτερα. Κατά 1,36% αντιδρούσε ο IBEX στις 9.444 μονάδες, κατά 0,66% ο PSI στις 7.057 μονάδες ενώ έως 1,2% υψηλότερα διαμορφώνονταν ο DAX στην Φρανκφούρτη.

Σε πίεση διαρκείας οι τράπεζες, εν αναμονή των…κελευσμάτων της Moody’s, των συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων από πλευράς ξένων αλλά και ισχυρών μετόχων των ιδρυμάτων που ως συνέπεια έχει την διόρθωση της Εθνικής Τράπεζας στα 10,45 ευρώ (-3,4%), της Eurobank στα 4,64 ευρώ (-3,3%) της Alpha Bank στα 4,70 ευρώ (-2,7%). Σε ανάλογη φορά οι λοιπές μετοχές του κλάδου με την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,71 ευρώ, την Τραπεζα Κυπρου στα 3,69 ευρώ, την Marfin Popular στα 1,70 ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 3,10 ευρώ, την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στα 1,28 ευρώ.

Σε ακόμη χαμηλότερες τιμές το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που αποτιμάται πλέον στα 881 εκατ. ευρώ (!), ενώ σημαντικές απώλειες μετρούν Τιτάν (-5,2%), Μυτιληναίος (- 2,9%), Ελληνικά Πετρέλαια (-6,9%), ενώ και ο ΟΤΕ φαίνεται να «δένει» τιμές κάτω και από τα 7 ευρώ. Στα 6,98 ευρώ προ ολίγου οι τιμές για τη μετοχή του Οργανισμού, χωρίς ωστόσο να…ιδρώνει κανείς υπεύθυνος για την συνεχιζόμενη και διαρκείας απαξία του ΟΤΕ.

Σε απαξία όμως , με γνώμονα τις κεφαλαιοποιήσεις τους, οδηγούνται και οι τράπεζες σε μία περίοδο που όλο και περισσότεροι αναφέρονται σε… σχέδια επί… σχεδίων και φήμες επί φημών για πιέσεις από την τρόικα, την ΕΚΤ, την ελληνική κυβέρνηση. Στα 18,10 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, που εδώ και καιρό αποτελεί το μακράν ανθεκτικότερο Blue chip της κατηγορίας,

Στα 4,18 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα στη μετοχή της οποίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ένα «πακέτο» ενώ οι βασικοί μέτοχοι (Γ. Περιστέρης-Ν. Κάμπας) συνεχίζουν να απορροφούν μετοχές-προσφορά από την αγορά.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η Υγεία κινείται κόντρα στο διορθωτικό ρεύμα με τρέχουσα τιμή στα 1,10 ευρώ. Σταθερά στα 0,26 ευρώ η Alapis, στα 13,50 ευρώ ο ΟΛΠ καθώς…όλα τρέχουν υπέρ του Λιμανιού. Από τον επικεφαλής της Cosco που έρχεται αυτή την εβδομάδα στην χώρα μας, μέχρι τον φιλόδοξο διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου ο ΟΛΠ φαίνεται να ισχυροποιείται.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει σε βάρος των πρώτων με μόλις 35 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά ενώ ζημιές σημειώνονται για 125 τίτλους. Αρνητικός πρωταγωνιστής το Νεώρειο Συμμετοχών στο μείον 17% και τα 0,46 ευρώ, ενώ στα 0,27 ευρώ υποχωρεί η Αττικάτ.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια από την Wall παρέπεμπαν σε μικρή αντίδραση του DJIA προς τις 10.617 μονάδες (0,2%) και τις 1.137 μον. για τον S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v