ΧΑ: Ετοιμοπόλεμοι και ψύχραιμοι… το 2011

Όταν ξεκινάς προετοιμασμένος για τα χειρότερα έχεις περισσότερες πιθανότητες να αντεπεξέλθεις σε έναν… πόλεμο. Καλή αρχή, λοιπόν στην πρώτη μάχη του Ιανουαρίου με άλλες έντεκα να ακολουθούν.

Ποδαρικό με… εφιαλτικά σενάρια, σύμφωνα με τον Χρ. Κίτσιο για μία χρονιά, που κατά την εκτίμηση της πλειονότητας των ενεργών παικτών θα σημαδέψει ποικιλοτρόπως τη ζωή μας, τις εξελίξεις, τα επόμενα χρόνια.

Από αυτή την άποψη, όσο επώδυνο, σκληρό, απρόβλεπτο και αν αναμένεται το 2011 μπορεί να αποβεί και χρονιά περισυλλογής, ανατροπών και ενδεχομένως κάθαρσης. Γιατί όχι λοιπόν με όλα τα σενάρια ανοιχτά από αυτό της αναδιάρθρωσης, που κατά τον Dr Moneyτο γοργόν και χάριν έχει μέχρι της καταγραφής νέων ελάχιστων τιμών για το ΧΑ.

Και εάν πέρυσι ορισμένοι- αρκετοί θα λέγαμε- ξεκινούσαν τη χρονιά με ψευδαισθήσεις και ελπίδες για κάτι χρηματιστηριακά καλύτερο για να διαψευσθούν οικτρά στην διάρκεια του 2010 εφέτος σχεδόν όλοι μας είμαστε… ψυλιασμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ακόμη και φίλοι παίκτες με 30 και 35 χρόνια χρηματιστηριακής εμπειρίας στο χαρτοφυλάκιο τους είναι περισσότερο… ετοιμοπόλεμοι από ποτέ.

Και το να είσαι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, σε αγωνιστική επιφυλακή (…σε κάθε μέτωπο) δεν είναι κατ΄ ανάγκη αρνητικός σύμβουλος.

Κρατάμε- από το τελευταίο σχόλιο του 2010- την εκτίμηση του φίλου Μάνου Χατζηδάκη που θεωρεί πως "… Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι το σύνθημα της επιστροφής των ξένων επενδυτών στην Ελληνική αγορά. Η επιστροφή θα έχει στοιχεία τάσης και διακυμάνσεων όπως το 1998 και οι αποδόσεις που θα καταγραφούν θα είναι εντυπωσιακές λόγω της μεγάλης υποτιμητικής υπερβολής και των στρεβλώσεων που έχει οδηγηθεί η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών . Ως εκ τούτου και καθώς η στιγμή της αναδιάρθρωσης δεν είναι γνωστή στην διαχειριστική μας τακτική είμαστε τοποθετημένοι κατά 60% σε Ελληνικές μετοχές με το κύριο βάρος σε αμυντικού προφίλ εταιρίες (ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Frigoglass) την Εθνική Τράπεζα ως κύριο εκφραστή της στάσης των ξένων και τα κρατικά stories των αναδιαρθρώσεων (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ)".

Μια χαρά τα λέει ο φίλτατος και αρκετοί ακόμη με την στήλη να ποντάρει πολλά- πάρα πολλά- στην προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου, την διάσταση τακτικής που διαπιστώνεται ακόμη και στο εσωτερικό της γερμανικής οικονομίας (*) και την ενίσχυση της θέσης (…γεωπολιτικής και όχι μόνο) αναδυόμενων δυνάμεων.

Και αν για το 2010 ήμασταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί (…καθότι είχαμε πάρει και την πρώτη κρυάδα των πρώην συντρόφων μας του ΠΑΣΟΚ και των πρώτων έργων του Γ. Παπακωνσταντίνου) για το τέλος του 2011 μας διακατέχει μία περίεργη προσμονή, πως αρκετά θα έχουν ξεκαθαρίσει, πως πολλά θα έχουν αλλάξει. Άλλα προς το χειρότερο, άλλα όμως προς κάτι καινούργιο ίσως καλύτερο.

Εκτίμηση ειδικών της αγοράς είναι, πως "… ανοδικός στόχος για φέτος θα είναι τουλάχιστον οι 1.700 μονάδες, επίπεδο το οποίο αποτελεί και την βασική αντίσταση του Γενικού Δείκτη. Από την άλλη πλευρά η διάσπαση της ζώνης στήριξης των 1.400 μονάδων θα λειτουργούσε πολύ επιβαρυντικά για την ψυχολογία της αγοράς καθώς οι όποιες στηρίξεις εντοπίζονται απευθύνονται σε ιστορικούς χρόνους όπου το ΧΑ είχε αποτίμηση σε δραχμές (1998 – 1997) και η σύνθεση των μετοχών του δείκτη ήταν πολύ διαφορετική".

Σύμφωνοι αλλά και την διάσπαση των 1.400 μονάδων προεξοφλεί, ενσωματώνει η αγορά, με την περαιτέρω διόρθωση των τραπεζών και στο ενδεχόμενο αντίδρασης προς το τέταρτο τρίμηνο ποντάρουν αρκετοί διορατικοί παίκτες.

Το αν ανοδικός στόχος θα είναι τουλάχιστον οι 1.700 μονάδες λίγη σημασία θα έχει από τη στιγμή που θα έχουμε ξεπεράσει το "τρίτο σκέλος- το κύριο καθοδικό- του W" και θα είμαστε σε διαδικασία προεξόφλησης της ανάκαμψης.

Καλή χρονιά λοιπόν και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

(*) Προφανώςο P. Bofinger δεν…σκίζεται για την Ελλαδίτσα, όπως εύστοχα σημειώνει ο Λούθηρος στο σχετικό θέμα μας. Αλλά κρατάμε την διαφοροποίηση του, την ορθά όπως αναφέρει σύμπλευση του με την γραμμή Τρισέ- Γιούνκερ και περιμένουμε.

Συνεκτιμώντας, πως το 2011 είναι χρονιά… συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων σε τοπικό επίπεδοι στην Γερμανία. Ο εκλογικός …Μαραθώνιος της Αγκ. Μέρκελ ξεκινά στις 20/2 στο Αμβούργο και καταλήγει στο Βερολίνο στις 18/9 με τους ειδικούς να προβλέπουν μέχρι και επτά ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις για την καγκελάριο.

Και πιθανότατα αυτός ο…Μαραθώνιος θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για την…Ελλαδίτσα και την "ευρωπαϊκή περιφέρεια" αλλά για την ίδια την ΕΕ και τις μέχρι τώρα ισορροπίες με άλλες δυνάμεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v