Υποτονικό ενδιαφέρον στην "πρώτη" του 2011

Με συναλλαγές 15 εκατ. ευρώ και κάτι…ψιλά, μετά από 3,5 ώρες συνεδρίασης δεν μπορεί να έχουμε και πολλές απαιτήσεις. Στις 1.415-20 ο ΓΔ και τις 665 ο FΤ20. Αδυναμία υπέρβασης των πρώτων αντιστάσεων "βαραίνει" την εικόνα.

Μόλις στις 13.45 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ ενώ βασικοί δείκτες, μετοχές παρέμεναν καθηλωμένοι στο κανάλι ισχνής ανοδικής αντίδρασης.

Με τον Γενικό Δείκτη στα όρια των 1.420 μονάδων, τον Ftse20 πέριξ των 665 μονάδων τη στιγμή που κύριοι δείκτες και μεγέθη στις διεθνείς αγορές παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες ενδείξεις.

Σταθερά υψηλά το πετρέλαιο, σταθερά υψηλότερα ο χρυσός, σε τροχιά αντίδρασης το ευρώ με ποσοστό έως και 0,9% για τους κυριότερους ευρωδείκτες οι αγορές έχουν μπει διερευνητικά στο 2011.

Όμως τα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια έχουν να "διασφαλίσουν" μικρότερες ή μεγαλύτερες υπεραξίες, αποδόσεις ικανοποιητικές και κέρδη για τους παίκτες τους. Στον αντίποδα στο ΧΑ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε εύθετο χρόνο και η τάση (που από πολλούς προεξοφλείται διορθωτική) οι όποιες ενέργειες πρόκειται να γίνουν σε επίπεδο χρέους προκειμένου να διαμορφωθούν τα επόμενα σημεία αναφοράς- εκκίνησης.

Το αν θα είναι προς τις…1.200 συν πλην, όπως λένε οι περισσότεροι ή χαμηλότερα θα φανεί και εν πάσει περιπτώσει θα εξαρτηθεί και από την διεθνή συγκυρία αλλά κυρίως από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Ηδη το…1.200άρι "πάιζεται" από όλο και περισσότερους σε σημείο, που θα ήταν χρήσιμη μία το ταχύτερο δυνατόν επιβεβαίωση ή διάψευση αυτού του σεναρίου. Το, ότι προεξοφλείται από την πλειονότητα ίσως και να μην είναι καλό για το παιχνίδι, έτσι όπως το περιμένουμε για φέτος, κυρίως δε για τα πρώτα ένα-δύο τρίμηνα.

Το πιθανότερο είναι, πως η συνεχιζόμενη αδυναμία των δεικτών να υπερβούν πειστικά τις πρώτες αντιστάσεις ενισχύει το ενδεχόμενο δοκιμασίας των χαμηλών 12εταίας σε εύλογο χρόνο. Πότε…μένει να φανεί.

Προσώρας οι συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης παραμένουν μετριότατες. Είναι ενδεικτικό, πως στη μετοχή της Εθνικής είχαν αλλάξει χέρια 582 χιλιάδες μετοχές (στις 13.55) και άλλα 920 χιλιάδες στη μετοχή της Πειραιώς. Η δεύτερη υποχωρεί έως 1,1% προς τα 3,61 ευρώ με σταθερή προσφορά. Στα 3,85 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 3,76 ευρώ η μετοχή της Eurobank και στα 2,59 της Κύπρου.

Υποτονικό όμως παραμένει το ενδιαφέρον και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ενώ με μάλλον μέτριο τζίρο (περί τις 21 χιλιάδες μετοχές) υποχωρεί ο Μυτιληναίος στα 4,34 ευρώ. Στα 3,92 ευρώ υποχωρεί έως 3,9% η μετοχή της Βιοχάλκο, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν οι περισσότερες μετοχές θυγατρικών του ομίλου.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Frigoglass πιάνει τα 10 ευρώ (με μέγιστη 52 εβδομάδων τα 10,99 ευρώ). Στα 5 ευρώ σταθερά υψηλότερα η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, στα 4,70 ευρώ σταδιακά υψηλότερα η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Στα 5,67 ευρώ η μετοχή του Φουρλή (με το 2011 να αποτελεί χρονιά-στοίχημα για τον επιχειρηματία).

Για τη συνέχεια θα εμμείνουμε στην προηγούμενη προσέγγιση μας, πως μόνο πειστική ανοδική διάσπαση των πρώτων αντιστάσεων θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για μία βραχυπρόθεσμη κίνηση. Κάτι, που μέχρι τώρα δεν επαληθεύεται…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v