ΧΑ: Προβληματίζει η τεχνική εικόνα

Με ορίζοντα την Δευτέρα 16/5 τοποθετούνται οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες στο χρηματιστήριο. Ζητούμενο η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών που δέχθηκαν ισχυρά "χτυπήματα". "Κλειδί" το όριο των 605 μονάδων για τον 20άρη.

Μετά από σχεδόν 10 μέρες εντατικών και αυστηρών ελέγχων από τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής της τρόικας, το συμπέρασμα είναι απογοητευτικό. Οι εκπρόσωποι των Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), διαπιστώνουν σχεδόν παντού καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ το χειρότερο από όλα φαίνεται πως είναι ο πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού.

Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρονται στο βασικό θέμα του euro2day και το χρηματιστηριακό ταμπλώ επιχειρεί να προεξοφλήσει τα επερχόμενα.

Με νέες πιέσεις εχθές στις μετοχές των τραπεζών, με ρευστοποιήσεις και σε τίτλους άλλων εταιρειών αλλά και αγορές μετοχών στη συνέχεια από μετόχους και insiders. Στις 1.355 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στο όριο των 605 μονάδων ο FTSE 20, με απογοητευτική την τεχνική εικόνα κυρίως των τραπεζικών τίτλων.

Το ενδιαφέρον είναι (κατά την εκτίμηση μας) πως στο…παιχνίδι εισέρχεται και η παράμετρος των εξαγγελιών Σαμαρά (άσχετα από την θετική, αρνητική ή αδιάφορη υποδοχή, που μπορεί να έχουν) καθώς "πρώτοι και καλύτεροι" απαντούν οι τραπεζίτες ξεκαθαρίζοντας πως ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Ενδιαφέρουσα η αναφορά της Αναστασίας Παπαιωάννου όχι μόνο για να γνωρίζουμε τις πραγματικές διαθέσεις των τραπεζιτών αλλά και για να μπορούμε να συγκρίνουμε τα τωρινά λεγόμενα τους με αυτά στις αρχές του 2008, του 2009 ή ακόμη και του 2010. Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή…

Σε αυτή την συγκυρία εντείνονται οι διεργασίες σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον για τον τρόπο αντιμετώπισης του"ελληνικού προβλήματος" με τους γερμανούς να εκδηλώνουν ανοιχτά πλέον τη δυσφορία τους για την αμερικανόστροφη τακτική του έλληνα πρωθυπουργού, τις συνεχείς διαρροές που φέρεται να γίνονται από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών (*).

Με πιθανότερο, πως την Δευτέρα δεν θα έχουμε παρά μόνο μία δήλωση προθέσεων των δανειστών το ΧΑ θα συνεχίσει να κινείται στα χαμηλά του με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να προσβλέπουν σε οριστικές αποφάσεις προς τα μέσα Ιουνίου.

Για να δούμε, καθώς η… υπόγεια αντιπαράθεση Ουάσιγκτον- Βερολίνου εντείνεται, με την αμερικανική πλευρά να κάνει- μέσω του ΔΝΤ- σαφείς τις προθέσεις της.

Πράγματι το ΔΝΤ για ακόμη μία φορά προτρέχει στο θέμα της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα επιχειρώντας- προφανώς- να προκαταλάβει όχι μόνο τις Βρυξέλλες αλλά κυρίως το Βερολίνο συντηρώντας την διάσταση απόψεων, τακτικών και διατηρώντας την σχέση δολαρίου/ ευρώ σε βολικά για τις ΗΠΑ επίπεδα.

Από τεχνικής πλευράς ομάδα αναλυτών, παικτών εκτιμά, πως όσο ο 20άρης ΔΕΝ υποχωρεί χαμηλότερα των 605 μονάδων η βραχυπρόθεσμη τάση – και παρά το χθεσινό άδειασμα- παραμένει ενεργή. Αυτό παρά το γεγονός, πως μόνο δύο τραπεζικές μετοχές (Alpha Bank, Κύπρου) ΔΕΝ έχουν ακόμη καταγράψει νεότερα χαμηλά μετά την 10 Ιανουαρίου 2011.

Σε αυτή την φάση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η εμφανής διαφοροποίηση μη τραπεζικών δεικτοβαρών μετοχών που έχουν "γράψει" ελάχιστες τιμές πολύ πριν τις τραπεζικές και βρίσκονται πλέον σε εμφανή διαδικασία απομάκρυνσης- αντίδρασης.

Εκτιμώντας, πως την Δευτέρα θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα της διαδικασίας σχεδιασμού της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρακολούθηση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Η εκτίμηση παραγόντων, πως στις 16/5 θα έχουμε… πρόγευση των όσων θα συμβούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες (προς τα μέσα Ιουνίου) προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση.

(*) αποτελεί κοινό μυστικό σε κύκλους της αγοράς (ξένους και εγχώριους) πως η…εμπλοκή με την δραχμή και το δημοσίευμα του Der Spiegel είχε και "ελληνικό χρώμα" και συγκεκριμένα διαρροές από την πλευρά υψηλόβαθμων στελεχών και παράγοντες που λέγεται πως επιχείρησαν να "έκβιάσουν" τους ευρωπαίους και κυρίως τους γερμανούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v