Χτυπήματα για τις τράπεζες σε Ευρώπη και ΧΑ

Στη δίνη των πωλήσεων οι τράπεζες της Ευρώπης λόγω Ελλάδας. Φόβοι υποβάθμισης γαλλικών ομίλων. Μπαράζ δηλώσεων για το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης. Προς τις 359 μονάδες ο FTSE-20. Απώλειες για ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ.

Για αιμορραγία τραπεζών στις ευρωαγορές κάνει λόγο από νωρίς το Euro2day.gr.

Τα χρηματιστήρια δέχονται χτυπήματα καθώς γίνεται ξεκάθαρο ότι στην Ευρώπη η κουβέντα για το κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή τελικά θα οδηγηθεί προς την έξοδο έχει φουντώσει και θα συνεχιστεί.

Στη Γερμανία έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ των κομμάτων. Η μία πλευρά σημειώνει ότι η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη θα προκαλέσει τεράστιους τριγμούς στο σύστημα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αυτοί που θεωρούν δεδομένο ότι τελικά η χώρα μας δεν θα τα καταφέρει και θα οδηγηθεί στην έξοδο.

Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία κάνει τα… κουμάντα της επεξεργαζόμενη εναλλακτικά σενάρια. Ήδη από την Παρασκευή το Bloomberg είχε σχετικά δημοσιεύματα, ενώ τη σκυτάλη πήρε και το Spiegel.

Με δεδομένο το πρόβλημα της Ελλάδας, όπως είναι φυσικό, στο στόχαστρο μπαίνουν οι τράπεζες που έχουν σημαντική έκθεση σε ελληνικούς τίτλους. Στην πρώτη γραμμή οι γαλλικοί όμιλοι. Η Moody’s απειλεί με υποβάθμιση και σήμερα οι μετοχές τους δέχονται πιέσεις που φτάνουν σε διψήφια ποσοστά. Το ίδιο ισχύει για το ευρώ και τα ομόλογα της ευρωπαϊκης περιφέρειας.

Ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και στο Χ.Α., καθώς βασικοί δείκτες, μετοχές πιέζονται αισθητά χαμηλότερα.

Ο FTSE-20 διόρθωσε "με το καλημέρα" έως τα χαμηλά των 358,98 μονάδων, με την Εθνική να υποχωρεί έως τα 2,92, την Alpha Bank έως το 1,66, τη Eurobank έως το 1,14, την Πειραιώς έως το 0,54 ευρώ.

Όλα αυτά με περίπου 11 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν δώσει από νωρίς τον ρυθμό διόρθωσης, από τη Φρανκφούρτη μέχρι το Παρίσι και την Αθήνα.

Είναι ενδεικτικό πως πριν από λίγο ο DAX έχανε περίπου 3% σημειώνοντας ελάχιστη τιμή στις 5.027,38 μονάδες, καθώς οι μετοχές γερμανικών τραπεζών δέχονταν ασφυκτικές πιέσεις.

Κατά 7,60% χαμηλότερα προς τα 21,3 ευρώ η Deutsche Bank, κατά 8,5% χαμηλότερα στο 1,53 ευρώ η Commerzbank, ενώ ανάλογη εικόνα διαμορφωνόταν και στο Παρίσι.

Χαμηλότερα 4,4% ο CAC προς τις 2.850 μονάδες, νέος γύρος πιέσεων έως 2,4% χαμηλότερα στο 1,36 το ευρώ.

Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα αποτελεί κανόνα πλέον πως σε φάσεις ουσιαστικών ρήξεων - αμφισβήτησης του ευρώ σημαντική ρευστότητα αποχωρεί ταχύτατα από το ευρωπαϊκό νόμισμα και κατευθύνεται κυρίως στο αμερικανικό δολάριο.

Ενδεχομένως, πολιτικοί του… μεγέθους του Philip Roesler (του Γερμανοβιετναμέζου υπουργού Οικονομίας), που αβίαστα ανοίγουν το… κουτί της Πανδώρας, θα πρέπει να σκέφτονται περισσότερο για τα όσα πυροδοτούν οι αναφορές τους σχετικά με χρεοκοπία της Ελλάδας ή κάποιας άλλης αδύναμης χώρας της ευρωζώνης.

Ειδικότερα του εν λόγω πολιτικού, ο οποίος βρίσκεται εξαιρετικά στριμωγμένος εξαιτίας της πολιτικής κατάρρευσης του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Να υποθέσουμε πως μετά τις εκλογές στο Βερολίνο (18/9), όπου ο κυβερνητικός σχηματισμός εκτιμάται ότι θα υποστεί ιστορική πανωλεθρία, ο 37χρονος φέρελπις Γερμανοβιετναμέζος θα είναι πιο φειδωλός στις δηλώσεις του.

Λεπτομέρειες που σε μια τόσο ρευστή κατάσταση ενδέχεται να έχουν κάποια σημασία, να διαδραματίζουν μικρό ή μεγαλύτερο ρόλο.

Γιατί, σε αυτό το περιβάλλον, η χώρα πιέζεται ασφυκτικά από τους δανειστές της.

Στα της συνεδρίασης πάλι, καθώς λίγο πριν από τις 11:00 η μετοχή του Τιτάνα αντιδρούσε οριακά ανοδικά στα 12,65 ευρώ, του ΟΠΑΠ σταθεροποιούνταν στα 8,30, της Jumbo στα 4, μειώνονταν οι απώλειες για την 3E στα 13,96 ευρώ, ενώ η Εθνική αντιδρούσε προς τα 2,98 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σημαντικές απώλειες για μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΘ, Frigoglass, Eurobank Properties, ΕΥΑΘ, αλλά με συναλλαγές που συνολικά δεν ξεπερνούσαν τα 15.000 ευρώ.

Στοιχείο και αυτό ενδεικτικό της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v