Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Καταλύτης οι ανατροπές στις τράπεζες

Κέρδη 8% σημειώνει η Alpha ενώ η Eurobank υποχωρεί κατά 10% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Σοφοκλέους. Κέρδη για ΕΤΕ. Πτώση για ΔΕΗ, Τιτάνα. Κλειδί-στήριξη οι 295 μονάδες για τον FΤ 20.

Με το… καλημέρα θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων από το μέτωπο Alpha - Eurobank. Μετά την απόφαση των αρχών για άμεση επαναδιαπραγμάτευση των δύο τραπεζικών μετοχών (κυρίως), οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και οι γνώστες θα δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους.

Και το πώς ερμηνεύει ένα διορατικό κομμάτι της αγοράς τις ένθεν κακείθεν διεργασίες κι εξελίξεις, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στον τραπεζικό κλάδο.

Στο 1,24 ευρώ ήταν η μετοχή της Alpha Bank (όταν ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση), με τοπικό υψηλό το 1,36 και αποτίμηση στα 662,49 εκατ. ευρώ. Με απόδοση μέχρι εκείνη την ώρα 5,98% έναντι -0,62% της Eurobank. Η τελευταία αποτιμάται στα 440,7 εκατ. ευρώ, με τρέχουσα τιμή το 0,797 ευρώ.

Αυξημένες οι συναλλαγές και στις δύο μετοχές, με ικανό τζίρο βραχυπρόθεσμων παικτών και παραγόντων, που επιχειρούν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις.

Από την αρχή της συνεδρίασης θα φανεί εάν η πρώτη αίσθηση που δημιουργήθηκε από χθες στην αγορά, πως δηλαδή η Alpha Bank αισθάνεται ισχυρότερη και ότι η Eurobank βρίσκεται μάλλον σε δυσχερέστερη θέση, είναι βάσιμη και, εάν ναι, σε ποιον βαθμό.

Σε εμπεριστατωμένα θέματα των Αν. Παπαϊωάννου - Χρ. Κίτσιου και του Dr Money γίνεται εκτενής αναφορά σε όσα συνέβησαν, σε όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο και στα ψιλά γράμματα.

Από αυτήν τη στήλη θα σταθούμε περισσότερο στις συνέργειες που βραχυπρόθεσμα προοιωνίζονται οι τελευταίες εξελίξεις, θεωρώντας κομβική τη συνολική αποτίμηση των δύο ομίλων (πρακτικά, να μην είναι χαμηλότερη του 1 δισ. ευρώ), κυρίως όμως για τον κλάδο.

Στα 2,40 ευρώ η Εθνική Τράπεζα με αποτίμηση 2,29 δισ. ευρώ -δηλαδή έχει ενισχυθεί σχεδόν 850-900 εκατ. ευρώ από τα χαμηλά της-, στο 0,538 ευρώ η Πειραιώς, με μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια-πορεία απεγκλωβισμού από τα ιστορικά χαμηλά του 0,16 ευρώ την 1η/11/2011 και χρηματιστηριακή αξία 615,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τόσο η διαγραμματική απεικόνιση της Marfin Popular Bank και της Τράπεζας Κύπρου όσο κι η βελτιωμένη αποτίμηση αμφοτέρων, που διαμορφώνεται στα 567,1 και στο 1,11 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Το γιατί επιμένουμε στις αποτιμήσεις θα φανεί όταν θα έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των ομίλων, όταν κάποιοι από τους υφιστάμενους μετόχους θα συνεισφέρουν σε α.μ.κ., κάποιοι όχι, και πιθανόν να έχουμε θεαματικές εκπλήξεις για το ποιες τράπεζες θα... κρατικοποιηθούν εν τέλει.

Από αυτά, όμως, και βεβαίως από τις καθοριστικές εξελίξεις από το μέτωπο του PSI Plus και των ανοιχτών κι εκκρεμών θεμάτων-μετώπων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση. Και λιγότερο, πιστεύουμε, λ.χ. από την αρνητική κλίση που έχουν πάρει οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ή από το πτωτικό σερί που διαμορφώνεται στη Wall.

Η κίνηση της Alpha Bank προφανώς και σηματοδοτεί νέο γύρο διεργασιών στις τράπεζες με άλλους όρους, ανατροπές, αναδιάταξη ισορροπιών και κατά την εκτίμησή μας θεαματικές εκπλήξεις, που δεν θα περιορίζονται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η Alpha Bank (και όχι για παράδειγμα η Εθνική) επανεκκινεί τις διαδικασίες και αυτό έχει σημειολογικά τη σημασία του.

Προς τα πού θα φανεί σύντομα, υποστηρίζουν άριστοι γνώστες του παρασκηνίου και των ενδότερων του εγχώριου επιχειρείν. Ενδιαφέροντα όλα αυτά, αν μη τι άλλο, κι ικανά να δώσουν τροφή για βραχυπρόθεσμες κινήσεις και νέο γύρο παιγνίων προεξόφλησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v