ΧΑ: Προεξοφλεί & παρασύρει ανοδικά τις ευρωαγορές

Έντονα ανοδικά αντιδρά το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον FTSE 20 προς τις 350 μονάδες και την Εθνική πάνω από τα 2,90 ευρώ. Αγορές από insiders, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν το Χ.Α.

Με έντονη ανοδική αντίδραση προεξοφλεί τις εξελίξεις το Χ.Α. Με τον FTSE 20 να κινείται και πάλι προς τις 350 μονάδες, τον Γενικό Δείκτη να περνά τις 800 μονάδες και κυρίως με τις τράπεζες, που επιβεβαιώνουν την τεχνικότητά τους.

Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και για τους Γερμανούς. Δεν είμαστε μεν σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό η διάσταση απόψεων Merkel-Schaeuble είναι ουσιαστική, θεωρούμε όμως πως και αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο κλίμα «συμπάθειας» που διαμορφώνεται τελευταία σε αρκετούς ευρωπαϊκούς θύλακες.

Αναμφίβολα, αυτή η μερική μεταστροφή της τάσης διευκολύνει κι εξυπηρετεί τους ελληνικούς χειρισμούς. Και αυτό μόνο ως ενθαρρυντικό στοιχείο μπορεί να το αποτιμήσει (και) το Χ.Α.

Σχετικά ικανοποιητικές οι συναλλαγές, καθώς ξεπέρασαν τα 16,5 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 10:50, από τα οποία 4,4 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, άλλα 3,5 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και περί τα 2,9 εκατ. ευρώ στη Eurobank.

Αυξημένος τζίρος, με στοχευμένες εντολές αγοράς σε τρεις τραπεζικούς τίτλους-σηματωρούς της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε νωρίτερα έως τα 2,91 ευρώ, της Alpha Bank έως το 1,78 ευρώ και της Eurobank έως το 1,24 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Marfin Popular Bank (οι δυο πρώτες που επιχειρήθηκε να απεγκλωβισμούν από τα χαμηλά του Νοεμβρίου 2011) αντιδρούν έως το 0,642 και το 0,377 ευρώ αντίστοιχα.

Πέραν όμως των τραπεζικών, εντός παιδιάς μένουν και τίτλοι-σηματωροί από άλλους τομείς και κλάδους.

Έως τα 3,09 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή του Μυτιληναίου, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, προέβη σε αγορά 50.000 κοινών ονομαστικών μετοχών.

Έως τις παρυφές των 14 ευρώ κινήθηκε νωρίτερα ο έτερος σηματωρός Τιτάν, αλλά με μέτριο τζίρο, ενώ υψηλότερες τιμές διαμορφώνονται για Motor Oil, Ελλάκτωρ, αλλά και MIG, Βιοχάλκο.

Η μετοχή της 3E αντιδρά έως τα 15,27 ευρώ και η Eurobank Sec. αυξάνει την τιμή-στόχο στα 17,2 ευρώ, με σύσταση «αγοράς».

Ανάλογη τάση έχει διαμορφωθεί από την αρχή και στη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση, όπου μετοχές με διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά επανέρχονται στις πρώτες τους αντιστάσεις.

Έντονη κίνηση για Τράπεζα Αττικής, ΕΧΑΕ, Intrakat, Intralot, αλλά και για Creta Farm, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Υγεία, Τέρνα Ενεργειακή, Frigoglass. Μετοχές-σηματωροί στην κατηγορία τους, καθώς για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία θεωρείται πως αντιπροσωπεύει ισχυρά επιχειρηματικά κι επενδυτικά συμφέροντα.

Οι insiders, οι βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες κι όσοι πιστεύουν στις εταιρείες τους και εκείνοι που προσβλέπουν σε σταδιακό γύρισμα δείχνουν τις διαθέσεις τους.

Ανοδικά όμως φαίνεται πως παρασέρνει η Αθήνα τα χρηματιστήρια των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Από 0,70% έως 1,65% η άνοδος για βασικούς δείκτες από το Μιλάνο και τη Μαδρίτη, μέχρι το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη. Αναμενόμενη επίσης και η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v