ΧΑ: Μαζεύτηκαν χθεσινά κέρδη από τις τράπεζες

Μόνο οι Alpha και Eurobank απέδρασαν με θετικό πρόσημο από τη συνεδρίαση που σηματοδοτήθηκε από την τακτική υποχώρηση των χθεσινών αγοραστών στις τράπεζες. Πτώση άνω του 10% για ETE, ΜPB, ΤΤ, ΑΤΤ.

Συνεδρίαση δύο όψεων και σημαντικής τελικής απογοήτευσης, η σημερινή, που ξεκίνησε με ανοδική “ουρά” και ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο και στην συνέχεια το μόνο που προσέφερε ήταν εγκλωβισμοί σε όσους προχώρησαν σε τοποθετήσεις στην πρώτη ώρα συνεδρίασης.

Μία πρώτη ώρα που προϊδέασε ότι κάτι “κακό” θα ακολουθήσει, καθώς ο τζίρος ξεπέρασε τα πρωτοφανή για δεδομένα της εποχής επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ, σαφέστατη ένδειξη “ξεφορτώματος” στον Τραπεζικό κλάδο που και σήμερα μονοπώλησε το ενδιαφέρον.

Από τον υπόλοιπο 20αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υστερήσας κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις τίτλος του ΟΠΑΠ, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μία κίνηση μάλλον χαμηλών απαιτήσεων, αν κριθεί από τον όγκο συναλλαγών.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο Τραπεζικός δείκτης “είδε” το υψηλό ημέρας των 343,79 μονάδων (+4,25%), ο τίτλος της Alpha Bank το υψηλό των 1,1900 ευρώ (+11,21%), της Εθνικής το υψηλό των 2,1300 ευρώ (+3,9%), της Eurobank των 0,7490 ευρώ (+11,96%), της Πειραιώς των 0,3540 ευρώ (+6,95%) και του Ταχ. Ταμιευτηρίου των 0,5250 ευρώ (+5,21%).

Από την γενικότερη συμπεριφορά των Τραπεζικών τίτλων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ανεπιφύλακτα, ότι Eurobank και Alpha Bank ήταν “δύο ταχύτητες μπροστά”, τόσο στα υψηλά όσο και στα χαμηλά ημέρας, με την πρώτη να σημειώνει τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 8 συνεδριάσεων και την δεύτερη τον υψηλότερο όγκο των 21 συνεδριάσεων.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εγκρίθηκε στο Υπουργικό συμβούλιο, ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Παράλληλα, το Υπουργικό ενέκρινε τη χρήση Κρατικών εγγυήσεων για τα νέα ομόλογα που λαμβάνουν οι Τράπεζες σε σχέση με το PSI, ανέφερε Κρατικός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters. "Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου επιτρέπει τη χρήση μετατρέψιμων ομολόγων και επιτρέπει τη χρήση Κρατικών εγγυήσεων στα νέα ομόλογα, ώστε οι Τράπεζες να τα αποτιμήσουν στο 100% της αξίας τους", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση, μάλλον μπέρδεψε περισσότερο τους αναλυτές, τουλάχιστον όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, παρά τους διαφώτισε προσθέτοντας νεότερα στοιχεία στην τεχνική ανάλυση.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, δύσκολα η όποια ανοδική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει ψηλότερα των 750 μονάδων, όμως αν συμβεί το θετικό σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση υψηλότερα και των 777 μονάδων που είναι η αμέσως επόμενη αντίσταση.

Σε περίπτωση νέας υποχώρησης, οι πρώτες στηρίξεις στις 700 και 680 μονάδες.

Από την άλλη, ο FTSE, θέλει τρία κλεισίματα υψηλότερα των 280 μονάδων για να διεκδικήσει κίνηση προς τις 300 και 320 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση και αν χαθούν οι 266 μονάδες, θα μπει σε δοκιμασία η στήριξη στην ζώνη 250 – 240 μονάδες.

Την ίδια ώρα, μόνο θετικά δεν χαρακτηρίζονται τα μηνύματα από την εγχώρια οικονομία.

Στο τέλμα της παρατεταμένης ύφεσης βουλιάζει η Βιοτεχνία καθώς μόνο μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους 627 Επιχειρήσεις του χώρου κατέβασαν ρολά, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που καταδεικνύουν την σταθερά, αρνητική πορεία της Βιοτεχνίας, που μετρά εκατοντάδες νέους αδύναμους κρίκους μέσα σε ένα ιδιαίτερα βραχύ χρονικό διάστημα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, ΟΤΕ και Motor Oil (μέσω των δημοπρασιών) έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Εθνική, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Η τελική εικόνα δείχνει τον χαμηλότερο του χθεσινού τζίρο, παρά τα εντυπωσιακά δεδομένα της πρώτης ώρας, αλλά από την άλλη επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την κάκιστη ποιότητα των παικτών που δραστηριοποιούνται στον Τραπεζικό κλάδο και οι οποίοι έχουν μετατρέψει τις Τραπεζικές μετοχές σε τίτλους άκρας Περιφέρειας, όσον αφορά τις ημερήσιες συμπεριφορές και διακυμάνσεις.

Προσπάθεια αντίδρασης από τις διεθνείς Αγορές, μετά το σημαντικό σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ξεκίνημα της Wall Street, εν μέσω διττών μηνυμάτων.

Σημαντικά αυξημένο ήταν το κόστος δανεισμού στις σημερινές δημοπρασίες Ιταλικών εντόκων γραμματίων.

Το Ιταλικό Δημόσιο πούλησε έντοκα γραμμάτια ενός έτους, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, με απόδοση 2,84%, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 1,405% που είχε πληρώσει σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 13 Μαρτίου. Επίσης, πούλησε έντοκα γραμμάτια τριών μηνών, ύψους 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 1,249%, έναντι 0,492%.

Τα στοιχεία και οι δείκτες για τις συναλλαγές των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων των Πορτογαλικών Τραπεζών είναι παραπλανητικά, αναφέρει σε έκθεση της η Fitch, προβλέποντας επιδείνωση στη μελλοντική τους απόδοση. Ο διεθνής οίκος αναμένει ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα θα επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση των ενυπόθηκων δανείων της Πορτογαλίας, αλλά η επίδραση δεν φαίνεται ακόμα στις συναλλαγές των RMBS, υποκρύπτοντας τους μελλοντικούς κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν.

Με βουτιά αντιδρά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές η μετοχή της Φινλανδικής Nokia, μετά την ανακοίνωση ότι το λειτουργικό περιθώριο κέρδους στις Επιχειρήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας ήταν αρνητικό κατά περίπου 3% στο α΄ τρίμηνο του έτους, εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού από την Ινδία, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Κίνα. Η Nokia προειδοποίησε ότι το λειτουργικό περιθώριο κέρδους στο β΄ τρίμηνο θα είναι ανάλογο ή και χειρότερο από του α΄ τριμήνου.

Για τον DAX και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, όσο κινείται χαμηλότερα των 6748 μονάδων δεν αφήνει περιθώρια θετικών σκέψεων και δεν αποκλείεται να πλησιάσει των στόχο των 6500 μονάδων που θα πρέπει να προσεχτεί ή να γίνει και διαχείριση θέσης σε “short positions”.

Θετική έκπληξη αποτέλεσαν για τους αναλυτές τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Alcoa η οποία κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία. Συγκεκριμένα, η Alcoa ανακοίνωσε έσοδα 6 δισ. δολ. και κέρδη 94 εκατ. δολ. ή 9 σεντ ανά μετοχή. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα καταγράψει ζημίες 0,04 σεντ ανά μετοχή.

Για τον S&P 500 το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance αναφέρει: Όσο ο εν λόγω δείκτης κινείται χαμηλότερα των 1384 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1335 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 1353 – 1350 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Βιοχάλκο (+1,89%), Ελ. Πετρέλαια (+1,67%), ΟΠΑΠ (+1,97%), ΟΤΕ (+3,28%), Τιτάν (+2,67%), Motor Oil (+1,82%), Jumbo (+0,26%), Alpha Bank (+0,93%) και Eurobank (+1,64%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-12,22%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 10% για Εθνική και MPB, του 7% για την Πειραιώς, του 6% για την MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 739,59 (10.40) και 716,41 (16.26) για να κλείσει τελικά στις 723,61 μονάδες με απώλειες 0,88%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 48 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών, ενώ στους επιμέρους τίτλους ίσως αξίζει αναφοράς η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με ελάχιστες συναλλαγές, για τον Σαράντη και το εντυπωσιακό “ξεφούσκωμα” της Flexopack που από τα πρόσφατα υψηλά των 8,07 ευρώ (κλείσιμο 27/3) καταγράφει απώλειες 49,44% (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ιδιαίτερα προβληματισμένος για το εντυπωσιακό volatility της Αγοράς δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος και επισημαίνει:

Οι προσδοκίες για τη θετική έκβαση των ανακεφαλαιοποιήσεων των Ελληνικών τραπεζών απελευθέρωσαν χθες το πιεσμένο ελατήριο των προηγούμενων καθοδικών συνεδριάσεων, που είχε διαμορφωθεί στο Τραπεζικό Δείκτη, πέριξ της βάσεως στήριξης των 263 μονάδων, κάτι που δεν είχε την ανάλογη συνέχεια σήμερα.
 
Από εδώ και έπειτα ζητούμενο είναι η συμπεριφορά του δείκτη στη περιοχή αντίστασης των 360 μονάδων. Επίπεδο όπου είχε ολοκληρωθεί ο διπλός βραχυχρόνιος πυθμένας αντίδρασης του Φεβρουαρίου και του ήμισυ του Μαρτίου.

Με ισχυρές αντιστάσεις κλήθηκαν να αναμετρηθούν και οι τίτλοι της Εθνικής (2,08 - 2,20 ευρώ), της Alpha Bank (1,12 με 1,18 ευρώ) και της Eurobank (0,75 ευρώ).

Αντιστάσεις οι οποίες για να διασπαστούν επιτυχώς ανοδικά θα πρέπει να υπάρχει κάτι ποιο “χειροπιαστό” από απλές προσδοκίες.

Ο FTSE ASE 20 παραμένει πάνω από τις 280 μονάδες αφήνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για τη προσέγγιση της αντίστασης των 300 μονάδων αν και τα πιο “βαριά” σε κεφαλαιοποίηση χαρτιά (Coca-Cola, ΟΠΑΠ) δείχνουν στη παρούσα φάση να “ασθμαίνουνε”, τονίζει το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Η απόκτηση της “υγείας” του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση τριών ουσιαστικών ζητημάτων, κατά την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Πρώτον την κεφαλαιακή ενδυνάμωση, ζήτημα γύρω από το οποίο υπάρχει εκτεταμένη φιλολογία για το μέγεθος και τους τελικούς όρους. Δεύτερο, η αποκατάσταση της ποιότητας του ενεργητικού των Τραπεζών, που σημαίνει ριζοσπαστικές αποφάσεις όσον αφορά τις επισφάλειες των δανειακών χαρτοφυλακίων.Και τρίτον, η ουσιαστική αντιμετώπιση του υψηλού λειτουργικού κόστους.

Στον βαθμό που αντιμετωπιστούν τα τρία ουσιαστικά ζητήματα με ρηξικέλευθο τρόπο, δημιουργούνται προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη ρευστότητα της Αγοράς.

Παρά την χθεσινή μονομερή εντυπωσιακή άνοδο, το Χ.Α. δεν ξέφυγε από τα πτωτικό κανάλι, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το δεύτερο μισό της σημερινής συνεδρίασης.

Η επίσημη έναρξη της εκλογικής περιόδου, βρίσκει την Αγορά ιδιαίτερα προβληματισμένη, να προσδοκά να προκύψει μία Κυβέρνηση που έστω και με εντυπωσιακή καθυστέρηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, σενάριο που δείχνει αρκετά φιλόδοξο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε ανοδικά και κατέληξε με σημαντική υποχώρηση, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του FTSE και επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς υποδεέστερη συμπεριφορά, μειώνοντας την υπερτίμηση σε 0,46% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6146, τιμή εκκαθάρισης 281,25), κινήθηκαν μεταξύ 278,25 και 291 μονάδων. Επιλεκτικές αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια. 

Συνεχίστηκε ο δανεισμός τίτλων (50000 Εθνική, 3068400 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (20004), Alpha Bank (31598), ΟΤΕ (256), Ταχ. Ταμιευτήριο (394), ΟΠΑΠ (372), Πειραιώς (1548), Κύπρου (2888), ΔΕΗ (299), Μυτιληναίο (442), MPB (270), Ελ. Πετρέλαια (314), Ελλάκτωρα (119), Αγροτική (399).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20491715 τεμ.), Eurobank (10477686 τεμ.), Πειραιώς (9209582 τεμ.), MPB (7685376 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5835112 τεμ.), Alpha Bank (4034950 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v